Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
«Ποτέ ξανά»...

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο βήμα: Τότε ναζί, σήμερα τρομοκράτες!

Associated Press

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο βήμα: Τότε ναζί, σήμερα τρομοκράτες!
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου συγκέντρωσε τα φώτα όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης καθώς οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την κατάληψη του κολαστηρίου από τον Κόκκινο Στρατό και την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων, ήταν το «πολιτικό γεγονός» των ημερών...

Στην τελετή παραβρέθηκαν ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και περίπου 50 Ρώσοι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού, που μετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης του στρατοπέδου το πρωινό της 27ης Ιανουαρίου του 1945. Επίσης το «παρών» έδωσαν και 2.000 πρώην κρατούμενοι. Συνολικά, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς Μπιρκενάου, εβραίοι, Πολωνοί πολιτικοί κρατούμενοι, Ρομά, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, κομμουνιστές και αντιφρονούντες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο κρατούμενος «Νο 4427» και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλαντισλάβ Μπαρτοτσέφσκι, εκ μέρους των Πολωνών πολιτικών κρατουμένων στο Αουσβιτς. Παρούσα επίσης η Σιμόν Βέιλ, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αρκετές φορές υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς και ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του συμβουλίου των Ρομ στη Γερμανία, ο οποίος εκπροσώπησε τους τσιγγάνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κολαστήριο.

Μεταξύ των ηγετών που βρέθηκαν στο Αουσβιτς ήταν οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, της Γερμανίας Χορστ Κέλερ και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσέινι.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατζάβ επέκρινε τους Συμμάχους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου επειδή «δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια. Ηταν δυνατόν να σωθούν ζωές»... «Σήμερα, 60 χρόνια μετά, δυσκολευόμαστε ακόμα να καταλάβουμε γιατί στον 20ό αιώνα ο κόσμος σιώπησε για το Ολοκαύτωμα» και εν κατακλείδι ο αρχηγός του ισραηλινού κράτους απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, παριστάνοντας πως δεν καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα της επετείου αλλά και του αντιφασιστικού αγώνα, κάλεσε την ανθρωπότητα να διδαχθεί από το «τρομακτικό μάθημα» του Ολοκαυτώματος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για την ύπαρξη ακόμα και σήμερα σπόρων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Και πρόσθεσε: «Ακόμη και στη Ρωσία, που έκανε περισσότερα από άλλους για να σώσει τα άλλα έθνη, διαπιστώνει κανείς εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας και ντρέπομαι και εγώ για αυτό. Ο πολιτισμός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με άλλες προκλήσεις, όπως της τρομοκρατίας, η οποία επίσης περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή. Οι τρομοκράτες, όπως και οι ναζί, εξοντώνουν ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πολιτισμός μας μπορεί να διασωθεί με την ενότητα εναντίον του κοινού εχθρού. Οπως και στον 20ό αιώνα, σήμερα πρέπει να ενωθούμε για να διασώσουμε την ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η ανάμνηση του μαρτυρίου των εβραίων είναι για τη Γαλλία κάτι περισσότερο από οδυνηρή: «Είναι η συναίσθηση ενός σφάλματος και η απαίτηση ευθύνης».

Σημειώνεται ότι στις 16 Ιουλίου 1995, ο Ζακ Σιράκ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους στην εκτόπιση των εβραίων, κάνοντας λόγο για «απαράγραπτο χρέος» της χώρας του απέναντί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ