Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δε θα είναι μόνιμη στην κοινωνία

Αποσπάσματα του χαιρετισμού του στη διάσκεψη του Φόρουμ της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η διεθνής διάσκεψη του Φόρουμ της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, και με θέμα: «Η Ευρώπη και το μέλλον της».

Ανάμεσα σε άλλους εκπροσώπους ευρωπαϊκών κομμάτων παρευρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας της Ενωμένης Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Φράνσις Βουρτζ. Τη διάσκεψη χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη συστράτευση της ΕΕ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην επίθεση κατά του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την τρομοκρατία και αφορμή τα αποτρόπαια γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη.

«Η κοινή επιχείρηση ΗΠΑ - ΕΕ για χτύπημα του εσωτερικού εχθρού, δηλαδή των ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν είναι απλή σύμπτωση. Είναι φαινόμενα που αποδείχνουν τη σύμφυση των δύο κλάδων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, δυτικά και ανατολικά του Ατλαντικού, την αποφασιστικότητα του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου να μη μείνει έξω από το μοίρασμα της λείας, τη διανομή των σφαιρών επιρροής και αγορών που θα ακολουθήσει», τόνισε ο Κ. Αλυσσανδράκης.

Αυτό, σημείωσε, οφείλουν να το παραδεχτούν και οι πιο σκληροί «ευρωπαϊστές» αυτοί που έχουν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί ποτέ να λειτουργήσει σε όφελος των λαών, ότι μπορεί η Ευρώπη των μονοπωλίων να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον πόλεμο και το χτύπημα κατά της δημοκρατίας ως συνέχεια της κρατικής τρομοκρατίας που εφάρμοσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συστηματικά, για να σταθεροποιήσουν και διευρύνουν την κυριαρχία τους. Τόνισε, άλλωστε, πως τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονταν στο στόχαστρό τους πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη, με την απρόκλητη αστυνομική βία, τα σχέδια ανάπτυξης μηχανισμών καταστολής, μιας και γνωρίζουν πως η πολιτική τους μόνο με τη βία και την καταστολή μπορεί να εφαρμοστεί.

Σημείωσε, ωστόσο, πως η αντιλαϊκή πολιτική προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις, πως το οργανωμένο εργατικό κίνημα αντιστέκεται, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα αντιστέκονται και μαζί τους ένα αναπτυσσόμενο κίνημα που δεν ανέχεται την εκμετάλλευση, την καταπίεση κλπ.

«Το είδαμε αυτό το κίνημα - κατέληξε - στο Σιάτλ, την Πράγα και αλλού. Οσο κι αν αυτό είναι αδιαμόρφωτο δεν κρύβει τα αντικαπιταλιστικά - αντιπολεμικά χαρακτηριστικά του. Οσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το ποδηγετήσουν, να το αναγάγουν δήθεν σε συνομιλητή των μεγάλων, δε θα καταφέρουν να το παγιδέψουν. Οσο τα προβλήματα θα οξύνονται τόσο αυτό θα ριζοσπαστικοποιείται, θα γίνεται τμήμα του μεγάλου λαϊκού κινήματος.

«Οι κομμουνιστές και οι αριστεροί πιστεύουμε βαθιά στον άνθρωπο. Πιστεύουμε στη διέξοδο από τα αδιέξοδα, στην ανατροπή της νέας τάξης πραγμάτων. Ξέρουμε ότι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι μόνιμο χαρακτηριστικό της κοινωνίας. Ολα τα παραπάνω όσο κι αν είναι αναπόφευκτα δε θα έρθουν από μόνα τους. Μόνο η πολιτική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όλου του λαϊκού κινήματος σε ένα ενιαίο μέτωπο μπορεί να δώσει τέλος στη βαρβαρότητα και να αλλάξει ριζικά την κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ