Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβλήματα από τη «συγχώνευση» με την κυβέρνηση

Η «συγχώνευση» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στη βάση της σκληρής νεοφιλεύθερης πολιτικής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα «ταυτότητας» στην ηγεσία της δεύτερης, η οποία όμως αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε επί της ουσίας και απλά επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με φραστικές επιθέσεις «υψηλών τόνων».

Ο νέος γύρος αντιλαϊκής επέλασης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις «προγραμματικές εξαγγελίες» της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα της «αφαιρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια», όσον αφορά τη διαμάχη για την εξουσία. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η ολοφάνερη αμηχανία της Ρηγίλλης όσον αφορά τη συγχώνευση της «Εθνικής» με την «Αλφα Τράπεζα», η οποία προκάλεσε και διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί. Η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι ότι το εγχείρημα θα κριθεί στην πράξη και από το κατά πόσο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα ωφελήσει τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του τομέα πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς δήλωσε (στην κυριακάτικη «Καθημερινή») ότι «οι συγχωνεύσεις είναι επιβεβλημένες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», καθώς και ότι πρόκειται «για ένα μεγάλο εγχείρημα η επιτυχία του οποίου θα κριθεί στην πορεία». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση θα αποτύχει ξανά στην οικονομία γιατί εφαρμόζει λάθος μείγμα πολιτικής που δε στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη μείωση του κράτους».

Παράλληλα, όμως, άλλα στελέχη (Παπαθανασίου, Τατούλης κ.ά.) θέλουν πιο καθαρή τοποθέτηση και υποστήριξη του εγχειρήματος άνευ ενδοιασμών και αστερίσκων. Ο Π. Τατούλης δήλωσε (στο «Φλας») ότι η συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών «ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη τομή, η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Θα δούμε όλες αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις επί του συνόλου της εθνικής οικονομίας». Μάλιστα επιτέθηκε σε στελέχη της ΝΔ που εξέφρασαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι «είναι έξω από οποιαδήποτε πολιτική πραγματικότητα και έξω από οποιαδήποτε πολιτική θέση της ΝΔ».

Την ίδια ώρα, η Ρηγίλλης πασχίζει να δείξει ότι ασκεί «αντιπολίτευση» και γι' αυτό σχεδιάζει να επαναφέρει το «έγκλημα της Σοφοκλέους» εστιάζοντας στην προεκλογική δραστηριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό, τις επόμενες μέρες να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών που προΐσταντο της ΔΕΚΑ (Ν. Χριστοδουλάκης).

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι συνεργάτες του Κ. Καραμανλή είναι τα αποτελέσματα της νέας φουρνιάς των γκάλοπ που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Μαξίμου, η ψαλίδα μεταξύ των δύο μονομάχων κλείνει και άλλο, κάτι που αναμένεται να βουλιάξει στην εσωστρέφεια και την γκρίνια, άλλη μια φορά, τη Ρηγίλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ