Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Πάουελ με «καυτή ατζέντα»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εχοντας στη βαλίτσα του ανοιχτούς τους φακέλους Ιράκ, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή και Οικονομικές Σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, πάτησε νωρίς χτες βράδυ το πόδι του στην Αγκυρα, όπου θα έχει επαφές με όλα τα ανώτερα κλιμάκια της τουρκικής ηγεσίας.

Διπλωματικές πηγές λένε πως βασικός στόχος της επίσκεψης Πάουελ είναι η βολιδοσκόπηση των προθέσεων της Αγκυρας για τη διεύρυνση της «διεθνούς αντιτρομοκρατικής εκστρατείας»... Ομως, μερικές ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε φροντίσει να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα με αφετηρία τις δραματικές εξελίξεις που προκαλεί η ισραηλινή εισβολή και επίθεση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ είναι άδικες πράξεις που γίνονται στο έδαφος της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά το Ισραήλ και η Παλαιστίνη είναι ιδιαίτερη περίπτωση... Υπάρχουν δύο, υπό διαμόρφωση, καταστάσεις με τους στρατιωτικούς κύκλους και των δύο πλευρών να διακυβεύουν συνεχώς την πιθανότητα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εντελώς «συμπτωματικά» και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Σεζέρ, δήλωνε την ίδια περίπου ώρα: «Δε θέλουμε μία αμερικανική επιχείρηση που να σχετίζεται με το Ιράκ. Αλλά δεν ξέρω τι θα πει ο κ. Πάουελ». Αυτό ενώ μία βδομάδα πριν ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, είχε υπαινιχθεί την υπαναχώρηση των αντιδράσεων της Αγκυρας ενόψει νέας επέμβασης στο Ιράκ λέγοντας: «Υπάρχουν νέες συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εκτιμήσεις».

Η απάντηση του Κόλιν Πάουελ θα δοθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και το στρατιωτικό και οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, πάντως, είχε προ της άφιξής του στην Τουρκία δηλώσει πως θα επιχειρήσει να συζητήσει με την Αγκυρα και ένα ακόμη ζέον ζήτημα, το Κυπριακό, λέγοντας μάλιστα πως θα επιδιώξει «την επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίλυσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ