Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Ξανά και ξανά, συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα

Παρασημοφόρηση εκείνων που μετείχαν στις σφαγές στο Μαζάρ ε Σαρίφ

Associated Press

Παρασημοφόρηση εκείνων που μετείχαν στις σφαγές στο Μαζάρ ε Σαρίφ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ο «θησαυρός» της υπόθεσης των τρομοκρατικών χτυπημάτων με άνθρακα μπορεί να αποδείχτηκε... άνθρακας. Το γεγονός αυτό όμως δεν πτόησε καθώς φαίνεται ουδόλως τους Αμερικανούς αξιωματούχους και ανέσυραν και συνεχίζουν να ανασύρουν διάφορα σενάρια για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, κρατώντας μονίμως την αδρεναλίνη των απλών Αμερικανών, που παράγεται σε αυτή την περίπτωση από τον τρόμο, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συνεπώς μία ακόμη προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα από την Αλ Κάιντα, την περίοδο των Χριστουγέννων, που απηύθυναν οι μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενες πληροφορίες που έχουν φθάσει στα γραφεία εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός...

Συγκεκριμένα, νέο συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σήμανε ο νεόκοπος υπουργός Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, που τόνισε ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για την πιθανότητα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές παραμένουν προς το παρόν απροσδιόριστες. Ο Ριτζ δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διαπίστωσαν έναν αυξημένο αριθμό απειλών και πως οι αρχές οφείλουν για μία ακόμα φορά να θέσουν το κοινό σε γενική ετοιμότητα.

Ο Ριτζ, που θεώρησε απαραίτητο να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «έθνος που βρίσκεται σε πόλεμο», πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δε συγκεκριμενοποιούν ούτε πιθανούς στόχους στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό, ούτε τον τύπο των επιθέσεων, όμως άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η νέα απειλή συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ο Ριτζ συμπλήρωσε πως η συγκυρία των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων με το τέλος του Ραμαζανιού σε δύο εβδομάδες περίπου, υπήρξε ένας παράγων για τον οποίο οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν νέα κατάσταση ετοιμότητας. Ηδη οι αρμόδιες αρχές έχουν ειδοποιήσει περισσότερες από 18.000 υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Και πυρηνική απειλή!

Το κλίμα ανησυχίας που δημιουργείται επιτείνουν οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάζει η εφημερίδα «Washington Post», σύμφωνα με τις οποίες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και ότι διαθέτει ακατέργαστα πυρηνικά υλικά. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο της «Washington Post», οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και όχι μόνον αυτές, κατέληξαν πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι ο Λάντεν και η Αλ Κάιντα ενδέχεται να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην κατασκευή ραδιενεργού όπλου που θα χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά για τη διαρροή της ραδιενέργειας σε μια ευρεία περιοχή. Ερωτώμενος για το θέμα, ο Ριτζ τόνισε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν έχει στην κατοχή του πυρηνικά και απειλεί τη χώρα, ενώ μιλώντας στο NBC αρνήθηκε ότι η προειδοποίηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα συνδέεται με αυτές τις πληροφορίες.

Η ανησυχία είναι έντονη και ήδη ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρά μέτρα στα σύνορά τους, περιλαμβανομένης και της τοποθέτησης συσκευών μέτρησης της ραδιενέργειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι η «βρώμικη βόμβα», όπως χαρακτηρίζει η αμερικανική εφημερίδα την πυρηνική βόμβα που κατασκευάζει ή υποτίθεται ότι κατασκευάζει η Αλ Κάιντα, έχει στόχο να σκοτώνει ή να τραυματίζει όχι μέσω της εκρηκτικής της ισχύος, αλλά με τη δημιουργία μιας ραδιενεργούς ζώνης που θα εκτείνεται σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα.

Τέλος, η υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, Λόρενς Μακόλι, και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ, υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση των αμερικανοκαναδικών συνόρων. Η νέα συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ειδικών ομάδων για τη διεθνή ασφάλεια, τη λήψη μέτρων στις δύο χώρες όσον αφορά την πολιτική της μετανάστευσης, την αυξημένη επίβλεψη των πολιτών που διασχίζουν τα σύνορα, ενώ επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ του Καναδά και της Αμερικής ως προς τα κριτήρια των εισερχομένων στη Βόρεια Αμερική από το εξωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι αν η μία χώρα αρνείται να παραχωρήσει προσφυγικό καθεστώς σε εισερχόμενο, αυτόματα αρνείται και η άλλη. Πάντως η κοινή γνώμη στον Καναδά εκφράζει ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων εκ μέρους των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ