Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μέτρα απελπισίας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε χθες στην απαγόρευση αναλήψεων ποσών άνω των 250 δολαρίων σε μετρητά τη βδομάδα για όλους τους πολίτες της χώρας επί 90 μέρες, σε μια προσπάθεια να «σώσει» τη χώρα από την πλήρη οικονομική κατάρρευση, μετέδιδε χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους πριν αρχίσει να ισχύει το νέο μέτρο. Τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια από τα αποθεματικά τραπεζών είχαν αντληθεί από τους καταθέτες, εν μέσω των φόβων για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο δήλωσε πως οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι για να αντιμετωπιστούν οι «επιθέσεις κερδοσκόπων» εναντίον του εθνικού νομίσματος, του πέσος, με σκοπό να υποτιμηθεί και να μονιμοποιηθεί το χρέος της Αργεντινής, που ανέρχεται στο ποσόν των 132 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης απαγορεύει, επίσης, τις μεταφορές ποσών άνω των 1.000 δολαρίων το μήνα. Οι πολίτες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες και επιταγές.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Καβάγιο, όσο και ο Πρόεδρος Φερνάνδο δε λα Ρούα έκαναν δηλώσεις σε δραματικούς τόνους: «Ολο το χρόνο κάποιοι ήθελαν να καταστρέψουν την Αργεντινή... αλλά δε θα φύγουν με τα χρήματά μας. Αυτή τη φορά δε θα χάσουμε», είπε ο πρώτος. Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε πως «δε θα υπάρξει υποτίμηση του πέσος».

Η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει την ανεργία σε ποσοστό άνω του 16%, ενώ οι προταθείσες μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά 13% (!) προκαλούν όλο και πιο αυξημένη ένταση στο κοινωνικό πεδίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ