Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΙ στον ευρωστρατό και στις τουρκικές απαιτήσεις

Η Αθήνα συνεχίζει τη... ρεαλιστική της πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές υποδείξεις

«Το κείμενο της συμφωνίας της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Πολιτικής Ασφάλειας διαμορφώθηκε μετά από διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την έγκρισή του στην Ενωση». Αυτό υπογράμμισε η Ανεμί Νέιτς, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός του Βελγίου μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Η υπουργός, που έφτασε χτες στην Αγκυρα, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι είπε πως «η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας ήταν πολύ σημαντική» και απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα ελληνικού «βέτο» επί του κειμένου της συμφωνίας αυτής, είπε: «δε νομίζω».

Η εικόνα της Βελγίδας υπουργού Εξωτερικών συμπίπτει απόλυτα με τις πληροφορίες που διακινούν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτούς, το κείμενο που περιγράφει τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις και θα αποτελέσει το αντικείμενο της τελικής διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των ΥΠΕΞ της ΕΕ και μια βδομάδα αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, «είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» για τις ελληνικές θέσεις.

Η ίδια ικανοποίηση φαίνεται ότι επικρατεί και στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Σεζέρ χαρακτήρισε επαρκείς τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ για να άρει το «βέτο» η Τουρκία.

«H Τουρκία δεν άλλαξε την απόφασή της, συνέχισε να ακολουθεί την πολιτική που ακολουθούσε από την αρχή», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Πολιτικής Αμυνας. Σε ερώτηση για το αν οι «εγγυήσεις» που λέγεται ότι δόθηκαν στην Αγκυρα για να άρει το «βέτο» της στη χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ από τον ευρωστρατό είναι επαρκείς ή όχι, ο Ν. Σεζέρ απάντησε ότι «είναι επαρκείς».

Για την ίδια υπόθεση ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αρνήθηκε ότι υπάρχει «εμπλοκή», αλλά αρνήθηκε και να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι το κείμενο, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Τουρκίας και που εξαιρεί την Κύπρο και το Αιγαίο από την «ευρωπαϊκή άμυνα», το «εξετάζει» το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική στάση θα δοθεί στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ... Παράλληλα, επανέλαβε την κυβερνητική εμμονή στις αποφάσεις του Ελσίνκι, δηλώνοντας για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να συζητήσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας εφόσον η Αγκυρα τις μεταφέρει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η συμβιβαστική φόρμουλα, προϊόν της αμερικανοβρετανικής διπλωματικής προσπάθειας, σε γενικές γραμμές προβλέπει:

Η Τουρκία θα παράσχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Πολιτική Ασφάλειας πρόσβαση στις δυνατότητες σχεδιασμού των υποδομών του ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν μόνο κατά περίπτωση πρόσβαση σε άλλες δυνατότητες των υποδομών του ΝΑΤο, πέραν αυτών που απαιτούνται για το σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Η Τουρκία ήρε την απαίτησή της να μετέχει σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις οποίες δε θα γίνεται χρήση των ΝΑΤΟικών υποδομών. Θα μετέχει όμως σε κάθε διαβούλευση που γίνεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ΝΑΤΟικές υποδομές.

ΝΔ: Ανησυχία και ερωτηματικά

Για απόκρυψη κειμένου συμφωνίας για τον ευρωστρατό κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ, γεγονός που προκαλεί «βαθύτατη ανησυχία και ερωτηματικά». Η συντονίστρια Αμυνας και Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, σε δήλωσή της, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου και την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε: «Φαίνεται ότι τελικώς υπάρχει κείμενο συμφωνίας, για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης της δύναμης του ευρωστρατού». Προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να της δώσει το κείμενο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα και να διατυπώσει επίσημα τη θέση της πάνω σε αυτό.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ διαπιστώνει την ύπαρξη κινδύνου: «Η Τουρκία θα μπορεί να αμφισβητεί τη δυνατότητα του ευρωπαϊκού στρατού να υπερασπίζεται και ζωτικές περιοχές της χώρας μας, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ