Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανελέητο σφυροκόπημα από τα ισραηλινά μαχητικά
  • Εγκαταστάσεις ασφαλείας εντός κατοικημένων περιοχών έπληξε ο ισραηλινός στρατός σε Γάζα και Δυτική Οχθη
  • Δύο νεκροί, περισσότεροι από 150 οι τραυματίες

Μαθητής τραυματισμένος από τους ανελέητους βομβαρδισμούς μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Associated Press

Μαθητής τραυματισμένος από τους ανελέητους βομβαρδισμούς μεταφέρεται στο νοσοκομείο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων χρόνων εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, χτες, εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι «στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα» στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνεργασίας, μετά την αποχώρηση όλων των υπουργών του από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, ο αραβικός κόσμος καταδίκαζε τις ισραηλινές επιδρομές και ο Αραβικός Σύνδεσμος προειδοποιούσε ότι «αν πληγεί η Παλαιστινιακή Αρχή, θα υπάρξει ανάλογη απάντηση εναντίον του Ισραήλ».

Εικόνες πανικού εκτυλίσσονταν, χθες, στη Γάζα όπου ισραηλινά F 16 βομβάρδισαν εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας και της επίλεκτης φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ, F 17, εντός κατοικημένων περιοχών. Μάλιστα, το ένα κτίριο, εντός της πόλης, βρισκόταν απέναντι από σχολείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας μαθητής και ένας φρουρός και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 150 ακόμη άτομα, κυρίως παιδιά. Επιδρομές εξαπολύθηκαν εναντίον των πόλεων Τουλκαρέμ και Καλκιλία, στη Δυτική Οχθη, ενώ κτίριο της F 17 επλήγη και στη Ραμάλα, λίγα μέτρα από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι καλά. Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν οι πληροφορίες ότι σκοτώθηκε ένα μέλος της «Φατάχ» στη Νάμπλους. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, αργά χτες, ότι στα νοσοκομεία παραμένουν 38 τραυματίες, εκ των οποίων οι 5 σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά επλήγησαν 8 εγκαταστάσεις ασφαλείας, ενώ, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε 3 παλαιστινιακές πόλεις. Από αυτές κατονομάζεται μόνο η Ραμάλα, όπου υπογραμμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει θέσεις λίγα μέτρα μακρύτερα από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ισραηλινά τεθωρακισμένα και εκσκαφείς είχαν εισβάλει στο αεροδρόμιο της Γάζα, όπου, πριν αποχωρήσουν, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του αεροδιαδρόμου, καθιστώντας, πρακτικώς, αδύνατη κάθε αεροπορική μετακίνηση.

Με δεδομένο τον αυστηρό αποκλεισμό, ο Γιάσερ Αραφάτ είναι αποκλεισμένος στη Ραμάλα. Οπως δήλωναν ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αυτός ήταν και ένας από τους στόχους των επιδρομών καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι «έτσι εντείνεται η πίεση προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να πατάξει τους τρομοκράτες και δεν έχει δυνατότητα να αποφύγει το πρόβλημα».

«Κρατική τρομοκρατία»

«Ο Αριέλ Σαρόν, με τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά των πόλεων και του λαού μας, υπονομεύει κάθε προσπάθεια ελέγχου των εξτρεμιστών» δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γιάσερ Αραφάτ, καταλήγοντας ότι «ο Σαρόν δε θέλει καν να αρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μετά τις πρώτες αυτές δηλώσεις, ύστερα από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, έκανε έκκληση για άμεση σύγκληση συνόδου των μουσουλμάνων ηγετών.

«Η κυβέρνηση Σαρόν ασκεί τρομοκρατία, έχει καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και τώρα καταστρέφει την Παλαιστινιακή Αρχή. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει αυτήν την τρέλα» καλούσε ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ενώ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, καλούσε τις ΗΠΑ να «παρέμβουν για να σταματήσει ο πόλεμος που κηρύχτηκε από το Ισραήλ». Τέλος, ο υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο επαναλάμβανε ότι «πηγή της τρομοκρατίας είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή».

«Διεύρυνση δράσης κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας»

Στόχος των επιδρομών δεν είναι ο Γιάσερ Αραφάτ επέμεναν, ενώ συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρον Κίτρεϊ και ο σύμβουλος του Σαρόν, Ντάνι Αγιαλόν. «Επλήγησαν οι εγκαταστάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί είναι μυστικές οι εγκαταστάσεις των τρομοκρατών», υποστήριζε ο Κίτρεϊ. «Ο Αραφάτ είναι υπεύθυνος για τους τρομοκράτες, τους χρηματοδοτεί, τους εξοπλίζει, τους υποθάλπει, τους διασώζει. Γι' αυτό έπρεπε να πληγούν εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά του για να λάβει το μήνυμα», συμπλήρωνε ο Αγιαλόν.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υιοθετούσε απόφαση για «ευρεία δράση κατά των τρομοκρατών», συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων την επίλεκτη φρουρά του Γιάσερ Αραφάτ, την F 17, αλλά και το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσής του «Φατάχ», τις Τανζίμ. Οσο για την Παλαιστινιακή Αρχή την κατέταξε στις «δομές που υποθάλπουν την τρομοκρατία». Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο αποφεύγονται εκφράσεις που να αναφέρονται σε ανατροπή του Γιάσερ Αραφάτ. Βέβαια, ο ακροδεξιός υπουργός Στέγασης, Νατάν Σαράνσκι, δεν απέκλειε «ο Αραφάτ να έχει την ίδια τύχη με τους τρομοκράτες, αν δεν προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα».

Η έγκριση αυτών των «όρων», αλλά και η απόφαση στρατιωτικής κλιμάκωσης φέρονται να είναι και ο λόγος της αποχώρησης από το συμβούλιο των υπουργών που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, φθάνοντας στο Βουκουρέστι για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, δήλωνε ότι «πολλά μέλη του Εργατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση», αλλά τόνισε ότι τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ.

Ο Πέρες προσπάθησε να πείσει ότι «στόχος δεν είναι οι άμαχοι, αλλά τα κτίρια» και δήλωσε ότι πιστεύει ακόμη στον Αραφάτ και ότι περιμένει από αυτόν «να δείξει ότι είναι πραγματικός ηγέτης και ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», ενώ εκτίμησε ότι «όσο οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι σε διάφορες ένοπλες ομάδες δεν μπορούν να κερδίσουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους». Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πέρες συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Μετά τη συνάντηση, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ περιμένουν άμεσα ρεαλιστικά μέτρα από τους Παλαιστινίους». Ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε το Ισραήλ να «υπολογίσει τις συνέπειες των πράξεών του», αλλά αρκέστηκε σε αυτό συμπληρώνοντας ότι «ο Αραφάτ μπορεί να κάνει περισσότερα για τους τρομοκράτες».

Παραινέσεις, σιωπή και προειδοποιήσεις

Στο κλείσιμο 4 γραφείων του Ιδρύματος της Ιερής Γης για την Ανάπτυξη, ενός αυτοαποκαλούμενου φιλανθρωπικού ισλαμικού οργανισμού, προχώρησαν, χτες, οι αμερικανικές αρχές με το αιτιολογικό ότι χρηματοδοτεί τη «Χαμάς». Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μόνο ότι «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους τρομοκράτες», ενώ ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, τόνιζε ότι «έτσι κόβεται ο ομφάλιος λώρος των τρομοκρατών και θα μειωθεί η δυνατότητα δράσης τους». Εκπρόσωποι του ιδρύματος διέψευδαν ότι σχετίζονται με τη «Χαμάς», ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνιζε ότι δεν έχει εξωτερικούς χρηματοδότες. Κατά τα άλλα, στην Ουάσιγκτον δεν έγινε κανένα άλλο σχόλιο, και παραμένει σε ισχύ η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Η ΕΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί σε αυτοσυγκράτηση, ζητά από τον Αραφάτ να «λάβει συγκεκριμένα μέτρα» και προειδοποιεί ότι «η αποσταθεροποίηση του Αραφάτ θα δημιουργήσει χάος». Καταδικαστικές δηλώσεις έκαναν οι ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Υεμένης, του Κατάρ και της Τουρκίας, καταγγέλλοντας «τη σφαγή των Παλαιστινίων» και προειδοποιώντας για «απόλυτο χάος αν συνεχίσει το Ισραήλ, χειρότερο από ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν». Η Ιορδανία ζήτησε έκτακτη σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ στο Κάιρο, την Κυριακή, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν, τόνισε ότι «είναι λανθασμένη στρατηγική για το Ισραήλ αν νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει τη βία μειώνοντας το κύρος και την εξουσία του Αραφάτ». Τέλος, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, προειδοποιούσε ότι «κάθε επίθεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής θα προκαλέσει ανάλογη απάντηση και στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους για πράξεις αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ