Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η ΕΕ εμπλουτίζει το οπλοστάσιο της τρομοκρατίας κατά των λαών

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση Worson για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Εδώ και κάποιο διάστημα και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατραπεί σε βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων που φαλκιδεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, διεύρυνση αρμοδιοτήτων EUROPOL, Ευρωεισαγγελέας, περιορισμοί στην είσοδο και κυκλοφορία μεταναστών). Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν την 11η Σεπτέμβρη ψηφίστηκε έκθεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τώρα ζητείται η γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου -γνώμη που ωστόσο καθόλου δε δεσμεύει το Συμβούλιο και την Επιτροπή- για τις 2 αποφάσεις - πλαίσιο που αφορούν στη λεγόμενη τρομοκρατία και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα αποτρόπαια γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη χρησιμοποιήθηκαν σαν πρόσχημα, για να επιταχυνθεί η εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων που έχουν παρθεί εδώ και πολύ καιρό. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων έκαναν ένα μεγάλο δώρο στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, τους έδωσαν την αφορμή να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς σε παγκόσμια κλίμακα και στο εσωτερικό.

Το ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και με την πικρή εμπειρία από την εφιαλτική ομοιότητα αρκετών από τις προτεινόμενες διατάξεις με νόμους που έστειλαν χιλιάδες Ελληνες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, ακόμα και στο εκτελεστικό απόσπασμα, έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις των ιθυνόντων της ΕΕ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα λεγόμενα «τρομοκρατικά εγκλήματα» τιμωρούνται από την υπάρχουσα ποινική νομοθεσία όλων των κρατών. Ο πραγματικός στόχος είναι η τρομοκράτηση κάθε κινήματος πολιτικής αντίστασης και ανυπακοής, αλλά και των κομμάτων που αντιστρατεύονται και αντιδρούν δυναμικά σε πλευρές ή το σύνολο της πολιτικής της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Συνήθεις μορφές κινητοποιήσεων, όπως συμβολικές καταλήψεις ή αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, όπως η διαταραχή στην παροχή ρεύματος ή νερού, όταν απεργούν οι αντίστοιχοι κλάδοι, μπορούν άνετα να θεωρηθούν τρομοκρατικά εγκλήματα. Οι απελπισμένοι από την ενωσιακή πολιτική βαμβακοπαραγωγοί που διαδηλώνουν με τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν τρομοκράτες και να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης το λιγότερο 5 ή και 10 χρόνια. Φτάσαμε στο σημείο να τιμωρείται ως τρομοκρατικό έγκλημα ακόμη και η έκφραση γνώμης.

Η αμφίβολης νομιμότητας απόφαση - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, συνιστά πλήγμα στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών και βρίσκεται σε αντίθεση με τα άρθρα 5 παρ. 2, 6 και 7 του Ελληνικού Συντάγματος. Με την κατάργηση του διπλού αξιόποινου, τη δυνατότητα έκδοσης ημεδαπού σε άλλο κράτος, την παραπέρα δυνατότητα του κράτους στο οποίο παραδόθηκε ο κατηγορούμενος να τον εκδώσει (χωρίς την άδεια του κράτους που τον παρέδωσε) σε τρίτο κράτος που δεν είναι μέλος της ΕΕ (π.χ. Κούρδος παραδίνεται από την Ελλάδα στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της, τον παραδίδει στην Τουρκία χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα), καταργούνται βασικές αρχές του Ποινικού Δικαίου. Καταργούνται, επίσης, ουσιαστικά δικονομικά δικαιώματα και ελευθερίες απολύτως αναγκαίες για την υπεράσπιση των διωκομένων.

Με τον τρομονόμο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός εφιαλτικού μηχανισμού καταστολής. Είναι φανερό ότι αυτοί που τον φτιάχνουν ξέρουν πολύ καλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική τους, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και παγκόσμια, προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις. Περιμένουν ότι αυτές οι αντιδράσεις ολοένα θα δυναμώνουν και φοβούνται το χείμαρρο της λαϊκής οργής. Αυτό που δεν ξέρουν ή, ίσως, αρνούνται να παραδεχτούν είναι ότι δεν υπάρχει καμιά δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το χείμαρρο.

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να βελτιώσουν ορισμένες προκλητικές θέσεις ή ελλείψεις των κειμένων, χωρίς να αλλάζουν καθόλου τη φύση τους. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια λογική. Η μόνη τίμια στάση, η μόνη στάση που σέβεται τα συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα είναι η συνολική απόρριψη των δύο προτάσεων.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ