Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Βάρβαρο φονικό στην Κολομβία

ΜΠΟΓΟΤΑ.-

Ο 17χρονος φοιτητής Τζον Φρέντυ Ποβέντα είχε μόλις αρχίσει τις διακοπές του από τη σχολή του - σπούδαζε μηχανικός - κι είχε πάρει το λεωφορείο για να πάει στο ορεινό σπίτι της μητέρας του, όπου θα περνούσε τα Χριστούγεννα. Αλλά δεν έμελλε να φτάσει ποτέ. Μασκοφόροι, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, ανήκουν στην ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα AUC, έβγαλαν το φοιτητή και τους άλλους επιβαίνοντες έξω, πήραν το νεαρό και άλλα 14 άτομα, ανάμεσά τους και μια φοιτήτρια Ιατρικής, και αφού τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν τους πυροβόλησαν δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού...

Το φονικό, ένα από τα πιο βάρβαρα της τελευταίας χρονιάς, συνέβη το Σάββατο, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστό, και αποτελεί την πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης Ηνωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) στην περιοχή Σογκαμόσα, που διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο. Πρόκειται για μια δολοφονία που δεν είχε κανένα κίνητρο - ανάμεσα στους 12 άνδρες και τις 3 γυναίκες βρίσκονταν μηχανικοί, δάσκαλοι και φοιτητές, που δεν είχαν καμία σχέση με τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα επί 37 χρόνια.

Ενας τοπικός αξιωματούχος μίλησε για «πρωτοφανές» επεισόδιο στην περιοχή. «Οι άνθρωποι εδώ είναι τίμιοι και σκληρά εργαζόμενοι. Ποτέ δεν είχαν συμβεί σφαγές σαν κι αυτήν εδώ».

Μια μονάδα της AUC προσπαθούσε εδώ και καιρό να «διεισδύσει» στην περιοχή, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες. Αλλά «κανείς δεν είχε πάρει τις απειλές τους στα σοβαρά», δήλωσε ο Λουίς Μπερνάρδο Δίαζ του κυβερνητικού γραφείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ακροδεξιοί «δεν ενδιαφέρονταν καν αν υποστηρίζουμε την FARC» (τις Απελευθερωτικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), είπε μια γυναίκα που βρισκόταν στο λεωφορείο. «Μας είπαν πως έστελναν ένα μήνυμα σε άλλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ