Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Σημαντικές παρεμβάσεις στην Πανελλαδική Συνάντηση

Στην Πανελλαδική Συνάντηση των επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν. Σε αυτές τονίστηκε η ανάγκη του καλύτερου συντονισμού των επιτροπών, αλλά και η στενή συνεργασία με τα συνδικάτα, όπως και η αναγκαιότητα καλύτερης ενημέρωσης του λαού.

Ο Γ. Κατσιμπάρδης

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης είπε ότι «πολλά από αυτά που γίνονται τα είχαμε προβλέψει. Αποκαλύπτεται ένα αυταρχικό παγκόσμιο πρόσωπο. Οι επιθέσεις σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα είχαν αρχίσει νωρίτερα από το τρομοκρατικό χτύπημα. Η επίθεση της 11/9 αποτελεί πρόσχημα και άλλοθι. Γιατί οι παγκόσμιοι εκμεταλλευτές θέλουν και τον παγκόσμιο χωροφύλακα. Η προετοιμασία αυτών των μέτρων έχει αρχίσει πολύ πιο πριν».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που του είχε συμβεί πριν ένα χρόνο την οδό Αχαρνών. «Τα πληρώματα τεσσάρων περιπολικών είχαν πιάσει τρεις αλλοδαπούς και τους προπηλάκιζαν. Παρέμβηκα επικαλούμενος τις ιδιότητες μου ως πρώην βουλευτή και υφυπουργού, και προπηλακίστηκα κι εγώ. Κόντεψα να βρεθώ στη θέση επιτιθέμενου». Πρόσθεσε δε ότι «μετά τις 11/9 θα περίμενε κανείς οι ΗΠΑ να κάνουν μιαν αυτοκριτική. Γιατί σε μας; Μήπως είναι πιο βαθιά τα αίτια, μήπως είναι εκείνα που έχουμε κάνει κατά καιρούς στους λαούς; Αντί γι' αυτό οργάνωσαν μιαν εκστρατεία παραβίασης ηθικών και άλλων νόμων. Παραβίασαν τον ηθικό νόμο συνεργαζόμενες με δικτάτορες, όπως του Πακιστάν. Κατήργησαν το δίκαιο του πολέμου των αιχμαλώτων. Καταργούν τα δικαιώματα που έχει ο κατηγορούμενος στην ανάκριση. Καταργούν δικαιώματα και βασικές ανθρώπινες ελευθερίες». Κλείνοντας τόνισε ότι κινήσεις σαν κι αυτές, όπως είναι η «Δημοκρατική Συσπείρωση», έχουν να παίξουν ιστορικό ρόλο σε ένα κίνημα αντίστασης.

Ο Γ. Ρόκκος

Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Θεσσαλονίκης, Γ. Ρόκκος αναρωτήθηκε: «Μήπως ζούμε στον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι πόλεμοι δε γίνονται μόνο με τουφέκια. Είναι πόλεμος εναντίον όλων των λαών του κόσμου. Επιτιθέμενοι είναι οι ηγεσίες όλων των κρατών. Καθημερινά θύματα οι ίδιοι οι πολίτες της Γης, που χάνουν τις ελευθερίες τους. Δε χάνουν μόνο τη ζωή τους, αλλά και την ψυχή τους». Τόνισε ότι όλα αυτά εκφράζονται με μια... αντιτρομοκρατική νομολογία, ότι είναι ανάγκη να συσπειρωθούν όλα τα κινήματα σε μια κοινή δράση, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η στρατηγική καθήλωσης των κινημάτων αντίστασης. Χρειάζεται παγκοσμιοποίηση της αντίστασης. «Να γίνει παγκόσμια υπόθεση η αντίσταση» πρόσθεσε. «Η δράση, πια, μετράει και σε αυτήν πρέπει να ελεγχθούμε όλοι. Χρειάζεται να μαζικοποιηθεί αυτή η αντίσταση».

Η Μ. Φραγκιαδάκη

Την αγωνία της για την πολυδιάστατη έκφραση της τρομοκρατίας εξέφρασε η Μ. Φραγκιαδάκη, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. «Σε λίγο τα γραπτά μας θα αποτελούν στοιχείο τρομοκρατικής ενέργειας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε στη δίκη των Κουτλού και Σαργκίν που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στην Τουρκία, όπου το όλο κατηγορητήριο, που είχαν απευθύνει οι αρχές σε αυτούς τους αγωνιστές, ήταν τα γραπτά τους.

«Αυτοί που έχουν την εξουσία επιδιώκουν να χτυπηθούν οι ιδέες, οι απόψεις, η συμπεριφορά, να χτυπηθεί, ιδιαίτερα, η διαφορετικότητα απέναντι στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυρίαρχη εξουσία του κεφαλαίου» ανέφερε. «Προσπαθούν μέσα από τον έλεγχο της ενημέρωσης και τη διοχέτευση κατάλληλων πληροφοριών να διαμορφώσουν μια κοινωνία στα μέτρα τους και να αποδείξουν ότι είναι κυρίαρχοι. Σημαντικό είναι να βρούμε τρόπους συντονισμού, ενημέρωσης και οργάνωσης. Να ενισχυθεί η παρέμβασή μας στην περιφέρεια».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην τρομοκρατία στα συνδικάτα. Υπογράμμισε ότι οι εκλογές δεν είναι δημοκρατικές και ελεύθερες σε πολλά από αυτά, στου ευρύτερου δημόσιου τομέα υπάρχουν σημαδεμένα ψηφοδέλτια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα κάτω από την απειλή της απόλυσης κανείς δεν μπορεί να συνδικαλιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ