Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Δεν τις είδαν - δεν τις άκουσαν

Την 1η του Δεκέμβρη γυναίκες της ΟΓΕ από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Αττική, την Πελοπόννησο, πραγματοποίησαν γυναικείο καραβάνι ειρήνης με κατάληξη το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Κόντρα στις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι αποφασισμένες αυτές γυναίκες για να μην παραμένουν απλοί θεατές στη ζωή αλλά συμμετέχοντας στα κοινά, δεν υπολόγισαν κόπο, χιόνι και βροχή. Ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα με σκοπό να διαδηλώσουν την ανησυχία αλλά και την αντίθεσή τους στον άδικο πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν και τελικά ενάντια σε χώρες, σε λαούς και στα λαϊκά τους κινήματα.

Οι γυναίκες, φορείς της ζωής, ξέρουν καλά ότι ο ιμπεριαλισμός και οι πόλεμοί του είναι οι μεγάλοι εχθροί της ανάπτυξης, της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Φτώχεια, ανεργία, πορνεία και ναρκωτικά είναι τα δομικά υλικά με τα οποία φτιάχνει τον κόσμο ο καπιταλισμός.

Νεκροί, σακατεμένοι, ορφανά, συντρίμμια και προσφυγιά αφήνουν πίσω τους οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη όταν και όποτε το πολιτικοοικονομικό τους συμφέρον το επιτάσσει.

Τα 20 πούλμαν άρχισαν να αποβιβάζουν τις γυναίκες με τα πολύμορφα πανό τους, τις σημαίες, τις πικέτες τους, στην Πλατεία του Λαού, εκεί που τις υποδέχονταν οι γυναίκες της Ενωσης Γυναικών Λάρισας.

Σε λίγο γέμισαν οι δρόμοι της Λάρισας από γυναίκες που διαδήλωναν δυνατά ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στον ιμπεριαλισμό.

Κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί, να μη συμμετέχει και να μη διευκολύνει τα κατακτητικά, τα επεκτατικά σχέδια των αρχιτεκτόνων της «νέας τάξης πραγμάτων». Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας.

Πρόβαλαν το πατριωτικό πανελλήνιο αίτημα να μη βγει κανένα στρατευμένο Ελληνόπουλο από τα ελληνικά σύνορα για να πολεμήσει σε ξένες χώρες, για ξένα συμφέροντα.

Βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο μισθοφορικό στρατό που ετοιμάζουν, διότι οι μισθοφόροι δεν ταιριάζουν ούτε στην ιστορία ούτε στην κουλτούρα του λαού μας. Απαίτησαν τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μετά τη σεμνή και μεστή σε πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, το αντιπολεμικό γυναικείο καραβάνι της ΟΓΕ καταλήγει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Ολα τα ΜΜΕ, τοπικά και αθηναϊκά, ενημερωμένα από μέρες, με αλλεπάλληλα Δελτία Τύπου.

Η καταγγελία δεν αφορά στα τοπικά ραδιόφωνα και στα κανάλια που καταγράφουν ανελλιπώς τα συμβαίνοντα στην περιοχή τους. Η καταγγελία αφορά σε εκείνα τα μεγάλα, τα κεντρικά, τα «αντικειμενικά», εκείνα που εκπέμπουν και δορυφορικά.

Αυτά που ασχολούνται με τα σκάνδαλα «προσωπικοτήτων» του σταρ σίστεμ ή του μόντελινγκ, με τα αστυνομικά δελτία της επικαιρότητας, με τα ψυχογραφήματα των πρωταγωνιστών του Big Brother και του Πάσσαρη. Αυτά που διαμορφώνουν πρότυπα και συνειδήσεις, αυτά που ενημερώνουν επιλεκτικά, που παραπληροφορούν, που εργολαβικά έχουν αναλάβει να ποτίσουν την κοινωνία με τον ατομισμό, την απαξία σε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ενημέρωση και στη γνώση, που αποτελούν τους μεγάλους εχθρούς της κυρίαρχης τάξης. Αυτά που έχουν κηρύξει διαρκές εμπάργκο σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας, σε κάθε φωνή αντίστασης του λαϊκού μας κινήματος.

Η καταγγελία αφορά στις εφημερίδες εκείνες, που δε βρίσκουν ποτέ, εδώ και χρόνια, μια παράγραφο, μια φράση για τους αγώνες των γυναικών, που καταγγέλλουν τις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων, που κατονομάζουν τους υπαίτιους για την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής τους σε όλα τα επίπεδα και που καλούν τις γυναίκες σε κοινούς αγώνες και δράση.

Είναι οι εφημερίδες που έχουν μετατραπεί από τα πρωτοσέλιδά τους σε πορνοέντυπα ή οι «άλλες», οι «έγκριτες» που αφιερώνουν σελίδες ολόκληρες σε ροζ αγγελίες και ροζ τηλέφωνα και λειτουργούν σαν τα καλύτερα γραφεία και των παλιών και των νέων μορφών πορνείας.

Τελικά ήταν όλοι εκεί. Ιδιαίτερα εμφανής η παρουσία τους μπροστά στην πύλη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Περίμεναν να βγάλουν την «άλλη» είδηση, εκείνη της τυχόν φασαρίας των διαδηλωτριών με τους άνδρες που ήταν παραταγμένοι κατά μήκος της εισόδου του στρατηγείου.

Αφού δεν έγιναν επεισόδια, δεν υπάρχει και είδηση.

Χίλιες πεντακόσιες και πάνω γυναίκες να διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο δεν τις είδαν; Και τις είδαν, και τις άκουσαν. Αλλά αυτή η είδηση δε θα προβληθεί διότι δεν πρέπει να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ότι το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας φουντώνει και από τα πράγματα έρχεται σε αντίθεση με το ΝΑΙ σε ΟΛΑ της ελληνικής κυβέρνησης στους επιθετικούς και κατακτητικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να καταγγείλουμε την πλειοψηφία του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου ότι μέσα στις ανειλημμένες διαπλεκόμενες υποχρεώσεις τους για το κτίσιμο της κοινωνίας της σιωπής με τους «τρομονόμους» και τα ευρωιδιώνυμα είναι και ο ρόλος τους ως νόμιμων προαγωγών της πορνείας μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό τόσες γυναίκες που διαδήλωναν στη Λάρισα δεν τις είδαν και δεν τις άκουσαν. Τι ντροπή!


Καλλιόπη ΚΑΡΑΚΑΣΗ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ