Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Εως αύριο» η υπογραφή της συμφωνίας εκτός και εάν...

BONNH.--

Μετά την επίτευξη συμφωνίας γενικών αρχών ανάμεσα στις τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες για το σχηματισμό 29μελούς προσωρινής κυβέρνησης, η υπογραφή της συνθήκης για το μέλλον του Αφγανιστάν σε χρονικό ορίζοντα περίπου δυόμισι χρόνων θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός του τρέχοντος 48ωρου εκτός... «και εάν κάτι πάει στραβά», όπως δήλωνε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αχμέντ Φάουζι.

Αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά είναι οι διαφωνίες μεταξύ των τεσσάρων αντιπροσωπειών αναφορικά με το πρόσωπο που θα ηγηθεί τελικώς της προσωρινής κυβέρνησης, αλλά και αυτά που θα καταλάβουν μία σειρά από τα «νευραλγικά» υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας. Εως και αργά χτες βράδυ, οι αφγανικές αντιπροσωπείες είχαν ρίξει στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης περίπου 150(!) ονόματα για μία προσωρινή κυβέρνηση 29 μελών και θητείας έξι μηνών... Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μόνον η Βόρεια Συμμαχία είχε ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών μία λίστα 60 ονομάτων και πως οι δύο φιλομοναρχικές αντιπροσωπείες άλλα τριάντα.

Σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πηγές, η Βόρεια Συμμαχία πρότεινε τέσσερα ονόματα ως πιθανά για τη θέση του επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών εκείνο του 44χρονου φιλομοναρχικού μουτζαχεντίν Χαμίντ Καρτζάι, του Σιγκγκατουλάχ Μουτζαντέντι, που διατέλεσε για ένα μικρό διάστημα το 1992 μεταβατικός πρόεδρος, και του Σουέντ Αχμέντ Γαϊλάνι, επιφανούς Αφγανού θρησκευτικού ηγέτη και υποστηριχτή του πρώην βασιλιά.

Οσον αφορά τώρα στη διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις αφγανικές ομάδες αναφορικά με τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης ο Χαμίντ Καρτζάι εξακολουθεί να προβάλλεται ως φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της, ενώ στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας προβάλλεται να εξασφαλίζουν τα στρατηγικά υπουργικά πόστα Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών...

Στο μεταξύ, ένα άλλο επίμαχο ζήτημα που προκαλεί τριβές στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης είναι και αυτό του Ραμπανί, (του ανθρώπου δηλαδή που έως σήμερα ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως πρόεδρο του Αφγανιστάν) και ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η αποχώρησή του από το προεδρικό αξίωμα, προκειμένου να δώσει τη σκυτάλη στον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης.

Και ενώ οι φακοί της δημοσιότητας φαίνεται να έχουν εστιαστεί στις αντιπαραθέσεις των τεσσάρων αφγανικών αντιπροσωπειών για την κατάκτηση ηγετικών θέσεων στα μεταβατικά και προσωρινά κυβερνητικά σχήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά της πρότασης του ΟΗΕ για την αποστολή διεθνούς πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Διπλωματικές πηγές καταγράφουν πως ο χαρακτήρας αυτής της δύναμης παραμένει για την ώρα ασαφής, αφού επί του παρόντος φαίνεται πως παραπαίει ανάμεσα σε δύναμη επιβολής και σε δύναμη διατήρησης της «ειρήνης» με στόχο την επιτήρηση ενός εθελοντικού αφοπλισμού Αφγανών και την ένταξή τους σ' αυτό που θα συγκροτήσει το μελλοντικό αφγανικό στρατό. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη σύνθεση αυτής της πολυεθνικής δύναμης, από την οποία εμφανίζεται να έχει αποκλειστεί (προς το παρόν και για μία σειρά λόγους) η ηγεσία και η συμμετοχή Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, ενώ λέγεται πως σ' αυτή τη φάση το «χαρτί» της Τουρκίας για έναν φιλόδοξο «ευρύτερο ρόλο» μοιάζει μισοκαμένο σε αντιδιαστολή με το ρόλο της Γερμανίας που προβάλλεται ακόμη και ως ηγέτιδα της διεθνούς πολυεθνικής δύναμης που θα σταλεί εν ευθέτω χρόνω στο Αφγανιστάν αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βγάλει σχετική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ