Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια του αγώνα με όποιο τίμημα...

Εντυπώσεις απ' τους αγωνιστές απεργούς πείνας μετέφερε η 12η ελληνική αποστολή, που γύρισε πρόσφατα απ' την Κωνσταντινούπολη

Η δωδέκατη ελληνική αποστολή, απ' τον περασμένο Οκτώβρη που ξεκίνησε η απεργία πείνας μέχρι θανάτου στην Τουρκία, γύρισε την Κυριακή απ' την Κωνσταντινούπολη και μετέφερε χτες - σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο - τις πολύτιμες εμπειρίες της. Σκοπός κι αυτής της αποστολής ήταν, όπως επισήμαναν τα μέλη της, «να εκφράσουμε από κοντά την έμπρακτη εκδήλωση πολιτικής, ηθικής και ανθρωπιστικής στήριξης στους απεργούς πείνας και να μεταφέρουμε το πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης στους ανθρώπους, που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες αγωνίζονται για τη δημοκρατία σ' αυτή τη χώρα».

Η συγκεκριμένη αποστολή συναντήθηκε με δικηγόρους της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερη εντύπωση τούς προκάλεσε η στάση του Μπενίτς Ασγκί, ενός πρώην εισαγγελέα, που θυσίασε καριέρα και με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του προτίμησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων και των απεργών πείνας. Συνάντηση έγινε επίσης με την εκδότρια του περιοδικού «Vatan» (πατρίδα), το οποίο δέχτηκε ξανά πριν δύο βδομάδες τη βίαιη εισβολή των διωκτικών αρχών στα γραφεία του, καθώς και με γιατρούς της Πόλης που συμπαραστέκονται στους απεργούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, στα μέλη της ελληνικής αποστολής προκάλεσε η επίσκεψη που έκαναν σε ιδιωτικό κέντρο περίθαλψης της Κωνσταντινούπολης, όπου πέντε νεαροί αγωνιστές (18 έως 25 ετών), μερικώς αποφυλακισθέντες και σε πολύ κακή κατάσταση, αντιμετώπιζαν ποινές έως και ισόβια γιατί συμμετείχαν σε οργανώσεις της Αριστεράς. Ακόμη επίσκεψη έγινε και στη συνοικία των ηρώων και αγωνιστών απεργών πείνας, στο Κιουτσούκ Αρμουκλού, που δέχτηκε δολοφονικές επιθέσεις απ' τις αστυνομικές δυνάμεις στις 5 και 13 του περασμένου Νοέμβρη, καθώς και στον Σύλλογο Γονέων Πολιτικών Κρατουμένων «Ταγιάντ». Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αποστολής πήραν μέρος στη συγκέντρωση- συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν τα τουρκικά συνδικάτα, την 1η του Δεκέμβρη, με οικονομικά και πολιτικά αιτήματα. «Ζώντας από κοντά και βλέποντας τη θηριωδία των τουρκικών διωκτικών αρχών απέναντι σε όσους αγωνίζονται, θα μεταφέρουμε την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας και η συμπαράστασή μας στους αγωνιστές της Τουρκίας», ήταν η υπόσχεση που δόθηκε απ' την ελληνική αποστολή. Σ' αυτήν συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΣΑ, της ΟΛΜΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ