Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ομαδικές συλλήψεις ισλαμιστών στην Αμερική

Αρκετές εκατοντάδες ισλαμιστών, που εργάζονται και κατοικούν στην Αμερική, έχουν συλληφθεί μετά τις 11 Σεπτέμβρη, χωρίς να τους ανακοινώνεται συγκεκριμένη κατηγορία και πότε πρόκειται να αφεθούν πάλι ελεύθεροι. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ανταποκρίτρια του πρώτου γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού (ARD) την Κυριακή το βράδυ. Η ανταποκρίτρια έκανε, όπως δήλωσε, επιτόπια έρευνα στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις, συνομίλησε με οικογένειες συλληφθέντων, τηλεφωνικώς με έναν κρατούμενο, που έχει αρχίσει απεργία πείνας, και δήλωσε ότι «έχει απελπιστεί, γιατί δεν του ανακοινώνουν για ποια συγκεκριμένη κατηγορία βαρύνεται και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αυτοκτονήσει». Ούτε σε δικηγόρους ανακοινώνονται οι λόγοι της σύλληψης, αλλά όπως υπογράμμισε η ανταποκρίτρια «αρκεί ότι οι συλληφθέντες είναι ισλαμιστές για να θεωρηθούν ύποπτοι». Η ίδια δήλωσε ότι είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων, αλλά τους υπολογίζει σε αρκετές εκατοντάδες. Στις οικογένειες των συλληφθέντων, όχι μόνο οι λόγοι της σύλληψης των οικείων τους δεν ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές, αλλά ούτε και οι φυλακές στις οποίες κρατούνται και φυσικά ούτε μπορεί να γίνεται λόγος για επισκεπτήριο.

Τα στρατοδικεία για τους ξένους

Ο Αμερικανός Paul Rundguist, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ασπεν του Βερολίνου, επιβεβαίωσε ότι κατά το σύνταγμα των ΗΠΑ «οι ξένοι έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους Αμερικανούς πολίτες», και γι' αυτό η προσαγωγή ξένων σε αμερικανικά στρατοδικεία δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά «αμφίβολη από ηθική άποψη».

Οπως είναι γνωστό, στο FBI και τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ παραχωρήθηκαν με τη λεγόμενη «Πατριωτική Πράξη» (Patriot Act) δικαιώματα και περιορίστηκαν ταυτόχρονα τα δικαιώματα των ξένων. Αν το Κογκρέσο, που ενέκρινε την «Πράξη» τον Οκτώβρη δεν προτάξει στο μεταξύ βέτο, τότε αυτή μπορεί να ισχύσει αυτόματα μια πενταετία. Μετά από αυστηρή κριτική της «Πατριωτικής» Πράξης από δημοκρατικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης John Ashcroft κάλεσε τους ξένους να γίνουν: Καταδότες. Οποιος (ξένος) παρουσιάσει «αποδείξεις εναντίον τρομοκρατών», αποχτάει την αμερικανική υπηκοότητα και άδεια εργασίας, είπε.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις απολυμένων μεταλλεργατών(2020-11-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2019-11-28 00:00:00.0)
Νέα έκρηξη αλλά και συλλήψεις(2004-04-01 00:00:00.0)
Εγκλημα, αλλά όχι τιμωρία!(2002-07-09 00:00:00.0)
Σενάρια για επεμβάσεις αλλά και για συλλήψεις(2001-09-30 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις με μέλη του ΡΚΚ(2000-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ