Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Ζοφερή πραγματικότητα

Οταν πριν τέσσερα χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν επικυρωνόταν απ' την ελληνική Βουλή, υπήρξαν κάποιες φωνές - αυτές των κομμουνιστών - που προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «ανοίγει το παράθυρο» για περιστολή των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η προειδοποίηση αυτή σήμερα, πλέον, είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τείνει να γίνει ακόμα πιο τραγική, μετά την πρόθεση των 15 κυβερνήσεων της ΕΕ να δημιουργήσουν δύο νέες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: Μία για τους «ύποπτους» διαδηλωτές και μία για τους «ξένους». Δύο κατηγορίες, που, απ' ό,τι φαίνεται, αντιμετωπίζονται σαν πρωταρχικές «απειλές» για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Η είδηση για το ότι το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν προτίθεται να «εμπλουτιστεί» με στοιχεία διαδηλωτών και ξένων προέρχεται απ' τη «Statewatch», μια μη κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα, που απ' το 1991 ασχολείται με τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας και την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην ΕΕ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την «Statewatch», η ΕΕ σκοπεύει να δημιουργήσει: Πρώτον, μια βάση δεδομένων με στοιχεία «ύποπτων» διαδηλωτών, στους οποίους θα απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος, όπου προγραμματίζεται οποιαδήποτε διαδήλωση. Δεύτερον, μια βάση δεδομένων με στοιχεία «ξένων», έτσι ώστε να απομακρύνονται τα άτομα «μη - Σένγκεν» εθνικότητας, που έχουν ξεπεράσει τον «προκαθορισμένο χρόνο διαμονής».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η πρώτη βάση δεδομένων θα έχει ως αντικείμενο «την τήρηση της τάξης και της διαδήλωσης» και ως συνέπεια «την απαγόρευση της συμμετοχής, εν δυνάμει επικίνδυνων ατόμων σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, γνωστά από τις εθνικές αστυνομίες για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους σε πράξεις διατάραξης της δημόσιας τάξης». Οι «στοχοποιημένοι» ύποπτοι διαδηλωτές θα επισημαίνονται με ένα σήμα συναγερμού στο δίκτυο Σένγκεν και θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος που διεξάγεται η διαδήλωση.

Η δεύτερη βάση δεδομένων έχει να κάνει με την καταγραφή όλων των «τρίτης χώρας» εθνικότητας ατόμων της ΕΕ, που θα επισημαίνονται επίσης με συναγερμό, αν η διαμονή τους υπερβεί το χρονικό όριο της βίζας ή της άδειας παραμονής τους. Η εξέλιξη αυτή - σημειώνει η «Statewatch» - ακολουθεί έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός «κεντρικού μητρώου». Τέλος, και οι δύο βάσεις δεδομένων προωθούνται κάτω απ' την ταμπέλα - άλλοθι: «11 Σεπτέμβρη: Αντιτρομοκρατικός μπούσουλας»!

Αξίζει, ωστόσο, εδώ να υπενθυμίσουμε πως τα ίδια τα άρθρα της Σένγκεν - όταν δημιουργήθηκε κι όταν υπογράφτηκε απ' τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ - άνοιγαν τις πόρτες διάπλατα για την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα το άρθρο 99, πάνω στο οποίο «πατά» η πρώτη βάση δεδομένων με στοιχεία «ύποπτων» διαδηλωτών, λέει: «Καταχώριση μπορεί να πραγματοποιείται για την καταστολή ποινικών παραβιάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας:

α) Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν υπόνοιες ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις, και

β) Στις περιπτώσεις που η συνολική εκτίμηση για το συγκεκριμένο άτομο επιτρέπει να υποτεθεί ότι το υπόψη πρόσωπο θα διαπράξει και στο μέλλον εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις».

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς, το άρθρο 96 της Σένγκεν εντελώς ξεκάθαρα λέει: «Οι αποφάσεις μπορούν να στηρίζονται επίσης στο γεγονός ότι ο αλλοδαπός αποτέλεσε αντικείμενο ενός μέτρου άμεσου και χωρίς αναστολή απομακρύνσεως, αποπομπής ή απελάσεως που περιλαμβάνει ή συνοδεύεται και από απαγόρευση εισόδου, ή, κατά περίπτωση διαμονής, και στηρίζεται στη μη τήρηση των εθνικών ρυθμίσεων όσον αφορά την είσοδο ή τη διαμονή αλλοδαπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ