Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποστέλλονται, τελικά, ειδικοί εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το αν τελικά η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει ειδική μονάδα αξιωματικών εκπαιδευτών στις περιοχές που ελέγχει η αφγανική αντιπολίτευση μετά από αμερικανικό αίτημα.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το αίτημα αποστολής ειδικών εκπαιδευτών ήταν η αιτία της σύγκλισης έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, αργά το βράδυ της Τρίτης. Το δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερες τουρκικές στρατιωτικές πηγές, τόνιζε ότι το αίτημα μεταφέρθηκε από τον στρατηγό Ουμίτ Σαχιντούρκ, που βρίσκεται στη Φλώριδα των ΗΠΑ για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Το NTV υποστηρίζει ότι η απόφαση αποστολής της συγκεκριμένης ομάδας λήφθηκε και μάλιστα καταλήχθηκε να συμμετέχουν 40-50 επίλεκτοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές, με την προϋπόθεση ότι θα εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά δε θα συμμετάσχουν σε καμία μάχη.

Εντούτοις, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωνε ότι «προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αποστολής», ενώ ο πρόεδρος Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ τόνιζε ότι «δε γνωρίζει καν να υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ». Ο υπαρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, Γιασόρ Μπουγιούκανιτ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει αμερικανικό αίτημα αποστολής ειδικών εκπαιδευτών, υπογράμμισε ότι «αποκλείεται κάτι τέτοιο» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αρκούνταν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου δήλωνε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, η Τουρκία είναι έτοιμη να αποστείλει εκπαιδευτές».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της Βόρειας Συμμαχίας χαρακτήριζαν «θετικό» το ενδεχόμενο αποστολής Τούρκων εκπαιδευτών. Εσπευδαν, όμως, να συμπληρώσουν ότι «αρκεί να μη συμμετέχουν στις μάχες, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά επίπονο γι' αυτούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ