Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλίμα «ικανοποίησης» με εμφανείς διαφωνίες

Ο Τ. Μπλερ με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΡΙΑΝΤ.-

Ξεκάθαρες εμφανίστηκαν οι διαφωνίες Βρετανίας-Συρίας κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνομιλιών που είχε, στη Δαμασκό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ Αλ Ασαντ. Οι διαφορές έγιναν σαφείς στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αν και, επιφανειακά, το καλό κλίμα από την πρώτη επίσκεψη Βρετανού αξιωματούχου στη Συρία, μετά από 30 χρόνια, δε διαταράχτηκε.

«Η συμμαχία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας είναι σταθερή και η Συρία είναι μέρος αυτής της συμμαχίας», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις «ξεκάθαρες» και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν. Προσπάθησε να προλάβει τα σχόλια για το Παλαιστινιακό, παραδεχόμενος ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιη ειρήνη, με παλαιστινιακό κράτος, γιατί η βία, από όπου και αν προέρχεται, δεν ωφελεί». Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τη συριακή ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στις «εξτρεμιστικές οργανώσεις», με τις οποίες έχει κάποια σχέση, αναφερόμενος τόσο στη λιβανική «Χεζμπολάχ» όσο και στο παλαιστινιακό «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που έχει την έδρα του στη συριακή πρωτεύουσα.

Ο Αλ Ασαντ καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανείς να δεχτεί αυτό που βλέπουμε να γίνεται στο Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονται παιδιά και άμαχοι». Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστήριξε, είναι να οριστεί από τη διεθνή κοινότητα το περιεχόμενό της. «Η αντίσταση στην κατοχή δεν είναι τρομοκρατία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα», τόνισε ο Μπάσαρ Αλ Ασαντ, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να «αντιμετωπιστούν οι αιτίες και όχι οι συνέπειές της». Ο Σύρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού ότι «τρομοκρατία δεν είναι το Ισλάμ» και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η επικράτηση δίκαιης ειρήνης στη Μέση Ανατολή θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά της τρομοκρατίας, αλλά το να σταματήσει η βία δεν είναι παρά μόνο μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ειρήνη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που εκτιμάται ότι επισκέπτεται την περιοχή κυρίως υπό το ρόλο του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ, στόχο έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του αραβικού κόσμου αλλά και να τον προετοιμάσει ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, ο Μπλερ κομίζει ορισμένες νέες προτάσεις σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες στη Μέση Ανατολή, καθώς εκτιμάται ότι βλάπτουν την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία. Για το περιεχόμενο των προτάσεων δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό.

Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάσαρ Αλ Ασαντ, Βρετανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «ικανοποιητικές συνομιλίες», ενώ λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη «στροφή» προς χώρες όπως η Συρία, υπογράμμιζε ότι «η επίτευξη ειρήνης χρειάζεται ρίσκο». Αναχωρώντας για το Ριάντ, δήλωνε ότι δεν ενοχλήθηκε από τα σχόλια του Σύρου Προέδρου για τις επιδρομές ή για το περιεχόμενο της τρομοκρατίας. Αργά χτες, ο Τόνι Μπλερ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ