Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει...

Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε σήμερα για Πακιστάν, Ινδία και Ιράν. Αλλά, τι θα πάει να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, σε τι θέλει να συμβάλει με το ταξίδι του στην εύφλεκτη περιοχή (εκτός βέβαια από τη συμβολή του στην...«προώθηση της ειρήνης»);

Την απάντηση στο ερώτημα δε θα τη δώσουμε εμείς. Θα αφήσουμε να τη δώσει η εφημερίδα «Το Βήμα», το οποίο - σε αυτά τουλάχιστον τα θέματα - δείχνει ενημερωμένο.

***

Οπως παρατήρησε σε πρόσφατη συζήτηση το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ηλίας Λέγγερης, στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής υπήρχε μια ενδιαφέρουσα σημείωση για το χαρακτήρα του προηγούμενου ταξιδιού που πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου στην περιοχή.

Σύμφωνα με το «Βήμα», λοιπόν, «το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στη Δαμασκό» έγινε «κατ' επίνευσιν/ υπόδειξη/ παράκληση των ΗΠΑ...» και «ευθύς ως επέστρεψε από τη Συρία τηλεφώνησε (ο κ. Παπανδρέου) στον Κόλιν Πάουελ, στον οποίο και θα στείλει γραπτή περιγραφή/ έκθεση/ αναφορά/ των συνομιλιών του με το καθεστώς» της Δαμασκού!

Αυτά σε ό,τι αφορά την... «αναφορά» (!) του κ.Παπανδρέου από τη Συρία.

***

Πρέπει να τονίσουμε ότι το να ...«αναφέρεται» ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως λέει το «Βήμα», είναι μια τακτική που έχει... παρελθόν. Πρόκειται για τακτική που μπορεί να μη θυμίζει τίποτα από το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»..., θυμίζει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία ενός «συνεπή συμμάχου» των ΗΠΑ...

Σε ό,τι αφορά το πολύ πρόσφατο παρελθόν της υπόθεσης, αντί άλλης αποδείξεως, παραθέτουμε και πάλι τα γραφόμενα στο «Βήμα» της 9/6/99, αυτή τη φορά. Ηταν τότε που οι αντίστοιχες με τις σημερινές δραστηριότητες του κ. Παπανδρέου πραγματοποιούνταν με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Εγραφε τότε το «Βήμα»:

«Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Τάλμποτ με δική του πρωτοβουλία επαίνεσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου για τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα ότι παντού όπου πήγε (σ.σ.: ο κ. Τάλμποτ) προηγούνταν ή ακολουθούσε αμέσως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών... Επίσης ο κ. Τάλμποτ για να τεκμηριώσει την εκτίμησή του επικαλέστηκε σε δυο περιπτώσεις τις πληροφορίες που του μετέφερε από τις επαφές του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Το συμβάν αυτό - κατέληγε το "Βήμα" - ακολουθεί τους επαίνους που επιδαψίλευσε στον κ. Παπανδρέου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ...»!

***

Οπως γίνεται αντιληπτόν, ο ρόλος «ταχυδρόμου» και «μεσάζοντα» των ΗΠΑ, μόνο καινούριος δεν είναι για τον κ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση.

Το να λέγεται, πάντως, τόσο κυνικά και τόσο απροκάλυπτα ότι μετά τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου ακολουθεί η «αναφορά» του στους Αμερικανούς, είναι κάτι που, αφ' ενός, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο. Αφ' ετέρου, πείθει ότι και αυτές οι «αναφορές» της ελληνικής κυβέρνησης, που θα φτάσουν στους «προϊσταμένους» της από Πακιστάν, Ινδία και Ιράν (αυτό είναι και το «νόημα» του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου), θα είναι το ίδιο... πλήρεις με τις προηγούμενες, της εποχής του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν ξέρουμε, λέει... (2010-03-11 00:00:00.0)
«Εντυπωσιάστηκε»! (2009-10-17 00:00:00.0)
Στον τόπο του εγκλήματος (2005-10-07 00:00:00.0)
Οι ...Πιουριφόι των Βαλκανίων! (2000-09-24 00:00:00.0)
Οι "μεσάζοντες" (1999-06-09 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος από τον Α. Τσοχατζόπουλο (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ