Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις χτες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Σε πλατύ κάλεσμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού κινήματος μετατράπηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία καθηγητών, εργαζομένων και σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας, χτες το μεσημέρι μέσα στο ΤΕΙ. «Μπορούμε και να αντισταθούμε και να τους ανατρέψουμε», ήταν το μήνυμα - κάλεσμα που κυριάρχησε.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Θανάσης Παφίλης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο καιρό η ανθρωπότητα και κυρίως στις αιτίες και τις ρίζες της. Παρουσιάζοντας το εκρηκτικό τοπίο που έχει συνθέσει ο ιμπεριαλισμός, με πρόσχημα την τρομοκρατία, τόνισε ότι υπάρχει και πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση. «Δεν είμαστε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στις ίδιες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, χώρες της Ασίας και αλλού. Ενώ πρόσθεσε ότι αν το 1821 ή το 1940 οι αγωνιστές της ελευθερίας δίσταζαν να τα βάλουν με τους ισχυρούς, πιθανόν σήμερα να ήμασταν πολύ χειρότερα υποδουλωμένοι».

«Ο κόσμος της μόρφωσης είναι πάνω απ' όλα φιλειρηνικός», είπε παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ, Νάσος Κουζέλης, που αναφέρθηκε στην Αντιπολεμική Πρωτοβουλία που έχει συγκροτηθεί και κάλεσε σπουδαστές και καθηγητές να τη στελεχώσουν και να την ενδυναμώσουν. «Είναι ώρες ευθύνης για τον καθένα», είπε, προσθέτοντας ότι «μας αφορά όλους γιατί όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες από αυτό το έγκλημα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις σπουδαστών, προβλήθηκε η αντιπολεμική ταινία «Full metal jacket», ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε στις 8 Νοέμβρη, στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Στο ΤΕΙ Πειραιά και τη ΣΕΥΠ

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε χτες η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Πειραιά, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Καλτσώνη, εκπροσώπου της Συσπείρωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε εκεί ανέδειξε ότι τα τραγικά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος επηρεάζουν άμεσα και τους σπουδαστές κι, επίσης, είναι αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής που δημιουργεί τα αδιέξοδα στην εκπαίδευση και τα αμέτρητα καθημερινά προβλήματα στους σπουδαστές. Αλλά απέναντι σ' όλα αυτά υπάρχει διέξοδος κι αυτή είναι η συσπείρωση σπουδαστών, καθηγητών κι εργαζομένων στο αντιπολεμικό κίνημα και η ενίσχυση των προσπαθειών της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας.

Με νότες απάντησαν στον πόλεμο οι σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας, σε μια μαζικότατη εκδήλωση που διοργάνωσε επίσης χτες στο κτίριο του «Σαρακάκη» η Πανσπουδαστική. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Γκιώκας εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), ενώ το κέφι άναψε με το συγκρότημα «Φθηνό, ευέλικτο, μισοκαταρτισμένο μουσικό δυναμικό». Μάλιστα, το κέφι των σπουδαστών που ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο ήταν τέτοιο που όταν κάποια στιγμή διακόπηκε το ρεύμα, δεν πτοήθηκαν καθόλου και συνέχισαν όλοι μαζί το τραγούδι, χωρίς μικρόφωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ