Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονικά (και) νέα σχέδια συμφωνίας

Ενας μικρός Παλαιστίνιος κοιτά από την καρότσα ενός φορτηγού τα ισραηλινά άρματα μάχης να εισβάλλουν στο χωριό του...

Associated Press

Ενας μικρός Παλαιστίνιος κοιτά από την καρότσα ενός φορτηγού τα ισραηλινά άρματα μάχης να εισβάλλουν στο χωριό του...
ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η νέα «στοχευμένη δολοφονία» ενός κορυφαίου μέλους της Χαμάς, του Τζαμίλ Τζαντάλα - με τη χρήση ενός ελικοπτέρου «Απάτσι» του ισραηλινού στρατού - μια νέα εισβολή και κατοχή για πολλές ώρες μιας ακόμη στα χαρτιά αυτόνομης παλαιστινιακής περιοχής, του χωριού Αράμπε, οι θάνατοι επιπλέον τριών Παλαιστινίων, του Αμπντάλα Τζαρουσί, επίσης μέλους της Χαμάς και δύο μελών της Φατάχ: ο απολογισμός μιας ακόμη ημέρας στα βαμμένα με αίμα εδάφη της Μέσης Ανατολής - την ώρα που εντείνονταν οι φήμες για το «νέο ειρηνευτικό σχέδιο» που φέρεται να έχει ετοιμάσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωνε «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους», χωρίς όμως να δίνει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο ισραηλινοπαλαιστινιακός «διάλογος» που υποτίθεται πως θα ξαναρχίσει την Παρασκευή, όταν ο Πέρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ συναντηθούν στην Ισπανία, παρέμενε στο επίπεδο της διακηρυγμένης πρόθεσης, ωστόσο τις πράξεις τις έκαναν τα οπλικά συστήματα των Ισραηλινών. Αναλυτές ανέφεραν πως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και άλλων παραγόντων που πασχίζουν να διατηρήσουν τη συμμετοχή αραβικών χωρών στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία», η κυβέρνηση Σαρόν φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει αδιαλείπτως τις βίαιες εισβολές των στρατευμάτων της και, φυσικά, την πολιτική των «επιλεγμένων φόνων». Μια πολιτική που η Χαμάς χαρακτηρίζει αποκορύφωμα της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας: «Αυτό που συνέβη σήμερα αποτελεί συνέχιση της σιωνιστικής τρομοκρατικής πολιτικής. Επιβεβαιώνει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη. Θα συνεχίσουμε τη μάχη και την αντίσταση μέχρι (οι Ισραηλινοί) να σταματήσουν την πολιτική των δολοφονιών και να εγκαταλείψουν τη γη μας και τους Αγίους Τόπους», δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό της στέλεχος.

Μένει να φανεί το αν και κατά πόσον το νέο «σχέδιο»Πέρες -το οποίο σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο περιλαμβάνει την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας και την αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων - θα τύχει της έγκρισης του Σαρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χα' αρέτζ», μεταξύ των Σαρόν και Πέρες υπάρχει «σημαντικό χάσμα απόψεων», το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει και στη διάλυση της «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» του Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ για συνομιλίες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος επίσης έχει να παρουσιάσει μια εκδοχή «ειρηνευτικού σχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ