Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής

Συντηρείται η φιλολογία για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Στις 4 Σεπτέμβρη επισκέπτεται την Κύπρο ο νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τζέιμς Ουέστον και, όπως ανέφερε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο ίδιος επισήμανε πως το ταξίδι αυτό είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, χτες, σε δημοσίευμά της η γνωστή αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" έκανε λόγο για "πιέσεις που θα ασκηθούν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον" γράφοντας ότι αναμένεται "να ζητήσει από τον Τούρκο πρωθυπουργό την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο".

Σχετικά με το παραπάνω, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" παρουσιάζει δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, "ότι ο Ετζεβίτ δεν πρόκειται να δεχτεί οδηγίες από την Ουάσιγκτον". Σημειώνεται ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Σεπτέμβρη και στην ατζέντα των συνομιλιών του περιλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είπε ότι "αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής μας, όσον αφορά τη σχέση μας με την Κύπρο και την προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Δόγμα αυτό, το οποίο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει περιεχόμενο, έχει εμπλουτιστεί, έχει υπόσταση, έχει πάρει σάρκα και οστά, αποτελεί κεκτημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο και ουδείς μπορεί να το υπονομεύσει ή να το αμφισβητήσει. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την τύχη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Το Δόγμα αυτό είναι ισχυρό", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ