• Αρχισε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για τον έλεγχο των τροφίμων
  • Β. Μπούτας: Ψευδεπίγραφο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων εταιριών τροφίμων
  • - Διαιωνίζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, οι οποίες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτες και σε βάρος της υγείας των καταναλωτών. Τη διαιώνιση αυτή... - 1999-09-01 00:00:00.0"/>
  • Αρχισε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για τον έλεγχο των τροφίμων
  • Β. Μπούτας: Ψευδεπίγραφο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων εταιριών τροφίμων
  • - Διαιωνίζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, οι οποίες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτες και σε βάρος της υγείας των καταναλωτών. Τη διαιώνιση αυτή... - 1999-09-01 00:00:00.0" /> Διαιωνίζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ"
    Διαιωνίζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών
    • Αρχισε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για τον έλεγχο των τροφίμων
    • Β. Μπούτας: Ψευδεπίγραφο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων εταιριών τροφίμων

    Διαιωνίζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, οι οποίες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτες και σε βάρος της υγείας των καταναλωτών.

    Τη διαιώνιση αυτή την εξασφαλίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων", η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Στο νομοσχέδιο περιέχονται και μία σειρά άλλες διατάξεις που ξεκινούν από τις εμπορικές μισθώσεις και καταλήγουν στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και τις τιμές των καυσίμων.

    Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει, σε μια προεκλογική χρονιά, να δείξει "κοινωνικό πρόσωπο" και "ενδιαφέρον" για τον καταναλωτή, αλλά στην πραγματικότητα με τον εν λόγω φορέα εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές των τροφίμων και θίγονται οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που λόγω της οικονομικής τους κατάστασης είναι αναγκασμένοι να τρέφονται με δεύτερης διαλογής τρόφιμα.

    Διεθνώς, υπογράμμισε ο βουλευτής, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και τεράστια τα συμφέροντα, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το τι τρώμε, με τι απόβλητα ή άλλα χημικά έχουν τροφοδοτηθεί τα ζώα και τα άλλα προϊόντα, καθώς οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό στο τι θα ταϊσουν τον κόσμο, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. Σημαντικός, επίσης, παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων αποτελεί και η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής ως αποτέλεσμα των διάφορων ποσοστώσεων που επιβάλλει η Ε Ε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εισαγωγή τροφίμων και να είναι δυσκολότερος ο έλεγχός τους.

    Ο Β. Μπούτας, αφού υπενθύμισε ότι κανένας από τους επαγγελματικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, δεν κλήθηκε για διάλογο και δε συμφωνεί με το νομοσχέδιο είπε ότι μεαυτόδεν καθιερώνεται ο έλεγχος των τροφίμων. Και αυτό γιατί δε θα ελέγχονται στο χώρο παραγωγής τους (χωράφι ή στάβλο) αλλά μόνο στο στάδιο της μεταποίησης, με αποτέλεσμα να παραμένει ανεξέλεγκτος ένας κρίκος παραγωγής, όπου ανθούν τα διάφορα χημικά και τα απόβλητα. Ενδεικτικό της συμμόρφωσης με τις επιταγές των πολυεθνικών είναι και το ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα καθιερωθεί ο "αυτοέλεγχος" των εταιριών για την ποιότητα των τροφίμων τους δηλαδή αυτές θα είναι και ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν τον έλεγχο ακόμα και ιδιωτικά εργαστήρια με ολοφάνερες τις συνέπειες ως προς την αξιοπιστία τους.

    Ολα αυτά δείχνουν, κατέληξε,ότι η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί ο όποιος έλεγχος γίνεται ή να σταματήσει και τελείως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ