Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο θεσσαλικός λαός ύψωσε την ελληνική σημαία

Το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού έδειξαν χτες το βράδυ οι κυβερνητικοί "φρουροί" του ΝΑΤΟ, επιτιθέμενοι με χημικά κατά των Θεσσαλών διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων έξω από τον Τύρναβο

Κι όμως. Η ελληνική σημαία υψώθηκε, χτες βράδυ, στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο. Την ύψωσαν οι διαδηλωτές, που έφτασαν εκεί, για να απαιτήσουν να φύγει απ' τη Λάρισα, να φύγει απ' την Ελλάδα το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Ετσι, σήμερα που αρχίζει και επίσημα η λειτουργία του στρατηγείου, για να υψωθεί εκεί η σημαία του ΝΑΤΟ, κάποιοι θα κατεβάσουν τη γαλανόλευκη. Οι κυβερνώντες τούτης της χώρας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το κάνουν. Θα υποστείλουν την ελληνική σημαία, για να βάλουν στη θέση της εκείνη των φονιάδων του ΝΑΤΟ.

Αλλά, για να υψωθεί η γαλανόλευκη, χτες βράδυ, στο άντρο του ιμπεριαλισμού στον Τύρναβο, χρειάστηκε να δοθεί μάχη. Την πύλη του στρατοπέδου Σχοινά, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο φρουρούσαν εκατοντάδες ροπαλοφόροι των ΜΑΤ και άλλοι αστυνομικοί. Ελληνες μεν αλλά δεν επέτρεπαν να πλησιάσει η ελληνική σημαία. Οι διαταγές των ΝΑΤΟικών και των ντόπιων υποτακτικών τους ήταν ρητές: Προφυλάξετε το στρατηγείο πάση θυσία, μακριά απ' αυτό ο εχθρός λαός. Κι εκείνοι υπάκουσαν. Κι έδειξαν και υπερβάλλοντα ζήλο. Μόλις οι διαδηλωτές πλησίασαν προς την πύλη του στρατοπέδου, οι ροπαλοφόροι έδρασαν. Χτυπούσαν όπου έβρισκαν. Ποιους χτυπούσαν; Ελληνες. Ανδρες και γυναίκες, νέους και γέρους που το μόνο που τους έφερε εκεί ήταν η αγάπη τους για την πατρίδα. Ο θυμός τους για τον εξευτελισμό της από το ΝΑΤΟ. Η πίστη τους στο ιδανικό της εθνικής ανεξαρτησίας. Το καθήκον τους να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Οι διαδηλωτές προχωρούσαν. Και οι φρουροί του ΝΑΤΟ έριξαν πάνω τους χημικά. Να το πρώτο δείγμα για το τι σημαίνει ΝΑΤΟικό στρατηγείο: Οι ΝΑΤΟικοί να διαφεντεύουν τον τόπο μας και ο λαός να χτυπιέται με χημικά. Για μια στιγμή οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν με τα μάτια κόκκινα απ' τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα. Γρήγορα όμως ανασυντάχθηκαν. Και τότε ένας νεολαίος το κατάφερε: Πέρασε μέσα από τις ορδές των ροπαλοφόρων, κρατώντας σε ένα ψηλό κοντάρι τη γαλανόλευκη και έφθασε στην πύλη. Την κρέμασε εκεί, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων ζητωκραυγές και συνθήματα. Ο στόχος επιτεύχτηκε και οι διαδηλωτές συντεταγμένοι, πάλι, πήραν το δρόμο προς τον Τύρναβο. Από κει είχαν ξεκινήσει, πριν μια ώρα, μετά από μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία.

Μεγάλος ο κίνδυνος

Εκεί, λοιπόν, στην πλατεία του Τυρνάβου χτύπησε η καρδιά της Θεσσαλίας, του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Χιλιάδες φίλοι της ειρήνης και αντίπαλοι του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού είχαν φτάσει εκεί από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς του Ν. Κούβελα προέδρου της επιτροπής ειρήνης Τυρνάβου, Γ. Βαγγελάκου απ' την επιτροπή ειρήνης Καρδίτσας, Ν. Λάζου προέδρου της Επιτροπής ειρήνης Τρικάλων και Χάρη Ρούσση προέδρου της επιτροπής ειρήνης Μαγνησίας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πατάκης, εκπρόσωπος της επιτροπής φορέων κατά του πολέμου, η οποία και διοργάνωσε και το συλλαλητήριο.

"Σήμερα - τόνισε ο Γ. Πατάκης - όλοι συνειδητοποιούν το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ".Και υπογράμμισε: "Ο ιμπεριαλισμός μπορεί σήμερα να κυριαρχεί παγκόσμια, δεν είναι όμως ανίκητος. Μέρα με τη μέρα συντελούνται σοβαρές διεργασίες στη συνείδηση των λαών που δεν ανέχονται τον πόλεμο, τις αντιδραστικές πολιτικές που επιβάλλουν στο εσωτερικό των χωρών τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ανησυχούν και παίρνουν τα μέτρα τους για να ελέγξουν τις εξελίξεις, να γονατίσουν τους λαούς με τα όπλα και την τρομοκρατία". Συμπλήρωσε ότι "το ΝΑΤΟ με τη νέα του δομή, τα σχέδια και τις επιδιώξεις του, απειλεί όλους τους λαούς της περιοχής μας. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμορφώνονται σ' αυτά".

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα, ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι με τη λειτουργία του, με τον προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα η Ελλάδα προσαρμόζεται στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση των σχεδίων του. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην ακύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας - όση έχει απομείνει - και στην υπονόμευση της εθνικής άμυνας. Ολα υποτάσσονται στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και στηρίζουν τους μηχανισμούς του. Ολη η στρατιωτική δομή της χώρας - αμυντικό δόγμα, οργάνωση και διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων καθώς και ο εξοπλισμός τους - τίθενται υπό πλήρη και άμεσο ΝΑΤΟικό έλεγχο".

Καταλήγοντας ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε: "Εχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το λαό για τους κινδύνους που προκαλεί η λειτουργία των στρατηγείων και η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του. Αυτά τα στρατηγεία είναι ανεπιθύμητα. Και καλούμε το λαό να περιφρονήσει όσους καλλιεργούν την υποτέλεια, αναμασούν τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα και εξωραϊζουν την παρουσία των άντρων του πολέμου στη χώρα μας. Ο λαός μας με την πείρα του από τη δράση του ΝΑΤΟ, τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Φορέων κατά του πολέμου, το φιλειρηνικό, αντιΝΑΤΟικό, αντιπολεμικό κίνημα. Θέλουμε το λαό αφέντη στον τόπο του, που θα επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο που θα λύνει τα προβλήματά του, που θα αναπτύσσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής, που θα μοχθεί για την πρόοδο και την ειρήνη".

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής ειρήνης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Μιχάλη Σπυριδάκη,πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος - και πολλών μαζικών φορέων απ' όλη τη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ