Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυροτεχνήματα λόγω ανύπαρκτης αντιπολίτευσης

Με σπασμωδικές και απεγνωσμένες κινήσεις, που σκοπεύουν στην "ανάκτηση του χαμένου εδάφους" και στην εντυπωσιοθηρία, ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, προσπαθεί η ηγεσία της ΝΔ να καλύψει την ανυπαρξία αντιπολίτευσης και την ανοιχτή σύμπλευση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή στο Ζάππειο για την οικονομική πολιτική, λίγες μέρες πριν από τις εξαγγελίες Σημίτη στη ΔΕΘ, με φανερή επιδίωξη να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εμφανιστεί ότι "προηγείται του πρωθυπουργού". Φυσικά, οι σχετικές ανακοινώσεις και η κριτική που θα ασκηθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ δε θα ξεφεύγει από αυτή που ασκείται μέχρι σήμερα και πάντα από πιο "δεξιά" σκοπιά (αντικρατική ρητορεία, απελευθέρωση αγορών, κίνητρα στο κεφάλαιο, εποικοδομητικές προτάσεις για πακέτο Σρέντερ, κλπ.). Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η ανάλογη δόση δημαγωγίας και επίδειξης ενδιαφέροντος για τα λαϊκά προβλήματα, χωρίς βέβαια συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα κυριότερα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Εξάλλου, η ηγεσία της ΝΔ είναι δεσμευμένη και έχει υιοθετήσει πλήρως τα αιτήματα του ΣΕΒ, όπως επιβεβαιώθηκε, άλλη μια φορά, και από τη χτεσινή συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας που έγινε στη Ρηγίλλης. Το προεδρείο του ΣΕΒ έθεσε στον Κ. Καραμανλή τις πάγιες θέσεις του, όπως επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων (ελαστικοποίηση εργασίας, κλπ.), ενώ επισήμανε την ανάγκη να μην επικρατήσει κλίμα παροχολογίας κατά την προεκλογική περίοδο.

"Οχι" σε εκλογές από Εβερτ

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η "αδυναμία" του Κ. Καραμανλή να αποσαφηνίσει τη θέση του κόμματός του για την προεδρική εκλογή προκαλεί σύγχυση και τριβές στο εσωκομματικό πεδίο. Σε αυτό το φόντο ο Μ. Εβερτ τάχθηκε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, κατά της προσφυγής σε εκλογές το Μάρτη εξαιτίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαντώντας (στον "Φλας") στην ερώτηση αν θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνουν εκλογές το Μάρτη είπε: "Δε θεωρώ ότι πάμε για εκλογές τον Μάρτιο. Είπα ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο που θα ενταθεί. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι θέμα αντιδικίας για 8 - 10 μήνες, μέχρι τον Μάρτιο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι δε θα πρέπει να γίνουν εκλογές το Μάρτη και σε αυτή τη βάση ζητά να καθορίσει τη στάση της και η ηγεσία του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ