ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αντιεπιστημονική η επιχειρηματική πριμοδότηση

Πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, τονίζουν στελέχη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» Φαρμακοποιών

Κινητικότητα παρατηρείται στα νοσοκομεία αναφοράς

ICON

Κινητικότητα παρατηρείται στα νοσοκομεία αναφοράς
Σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων, ενώ είναι εξώφθαλμη η πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας με την, ταυτόχρονη, απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη διάγνωση της νέας γρίπης από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας της νέας γρίπης τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza» χορηγούνταν με απλή συνταγή. Οταν η χώρα ανέβηκε στο στάδιο της πανδημίας, τότε, ως ένα απο τα μέτρα που πάρθηκαν για να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων από τα παραπάνω φάρμακα, ήταν η δέσμευση αυτών των φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και η χορήγησή τους μετά απο πιστοποίηση των κρατικών νοσοκομείων.

Ομως προχτές το Εθνικό Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε ομόφωνα - παρά την εμπειρία του αδειάσματος των φαρμακείων απο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου - και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο η «ελεγχόμενη απαλευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων» για «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους».

«Η αιτιολογία της ''ελεγχόμενης χορήγησης για προληπτικούς λόγους'' είναι πάρα πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε με χτεσινές δηλώσεις της η Ελένη Αρμενάκα, εκλεμένη εκπρόσωπος «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Καί τούτο, όπως εξήγησε, γιατί «δεν υπάρχει αντιιικό φάρμακο που να δίνεται για πρόληψη». «Αν, υπογράμμισε, υπάρχει ένα άτομο, που όντως έχει προσβληθεί από το ιό της νέας γρίπης, πρέπει με γνωμάτευση γιατρού, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να πάρει όποιο αντιιικό φάρμακο χρειάζεται. Γιατί αναπτύσσονται μετά τέτοιες μορφές, ούτως ώστε αν τυχόν έχει ασθενήσει σε πρώτη φάση από απλή γρίπη και πάρει ένα αντιιικό φάρμακο και αργότερα ασθενήσει, δεν υπάρχει δεύτερη γενιά αντιιικών φαρμάκων για να τον καλύψει. Υπάρχει, δηλαδή, πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην ανταποκριθεί ο ασθενής και οι συνέπειες να 'ναι πάρα πολύ σοβαρές για την υγεία του». Η Ελένη Αρμενάκα υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μέχρι τώρα πρακτική στη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων.

Οσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να ενθαρύνει τη «χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών» από ιδιώτες γιατρούς, η Ελένη Αρμενάκα έθεσε το εξής ερώτημα: «Πριν λίγες ημέρες η ίδια επιτροπή είπε ότι δε χρειάζεται η ταυτοποίηση. Σήμερα με ποια κριτήρια λέει ότι χρειάζεται;»...

Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να «δέσουν» με τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Οπως έκανε γνωστό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ενεργοποίησε τα 1.520 μέλη της - δηλαδή τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας - και ζητά «τα ασφαλιστικά ταμεία να δικαιολογήσουν τη δαπάνη διάγνωσης του ιού H1N1, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Μ' άλλα λόγια έρχεται και η «απελευθέρωση της διάγνωσης της νέας γρίπης» που μέχρι τώρα γινόταν από δημόσιες δομές Υγείας. Πάντως όσες ιδιωτικές μονάδες Υγείας αναλαμβάνουν την πιστοποίηση της νέας γρίπης κοστολογούν τις απαραίτητες εξετάσεις σε 50 ευρώ. Αν, δηλαδή, συνεχιστούν οι «διαγνωστικές δοκιμασίες» από τον ιδιωτικό τομέα - και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό - τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει έκρηξη των εξετάσεων, αντίστοιχη με εκείνη που άδειασε τα ράφια των φαρμακείων από συγκεκριμένα εμβόλια.

Διάγνωση για 1.002 κρούσματα

Ξεπέρασαν το όριο των 1.000 τα επιβεβαιωμένα με εργαστηριακό έλεγχο κρούσματα ασθενών της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 272 νέα περιστατικά.

Από το σύνολο των 1.002 ασθενών, οι 406 κόλλησαν τον ιό Η1Ν1 σε πρόσφατο ταξίδι τους στο εξωτερικό, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καταγράψει και 358 περιπτώσεις για τις οποίες παραμένει άγνωστος ο τρόπος μόλυνσης από τον ιό. Επιπλέον, 125 περιστατικά οφείλονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί πλήρως η επιδημιολογική τους διασύνδεση.

Σε σοβαρή κατάσταση ο 30χρονος

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του 30χρονου στην Κρήτη ο οποίος κόλλησε τον ιό ενώ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για άλλη αιτία. Ο νεαρός παρουσίασε πνευμονία και μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

  • Ενας γιατρός από το νοσοκομείο «Μεταξά» προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και νοσηλεύεται στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του νοσοκομείου - λόγω του αντικαρκινικού χαρακτήρα του νοσοκομείου - προσανατολίζεται να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να μη δέχεται άλλα περιστατικά - εκτός από τα δικά του - που προσβάλλονται από τη νέα γρίπη. Και τούτο γιατί οι ασθενείς του «Μεταξά» έχουν ανοσοκαταστολή και είναι ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα.
ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αύξηση κρουσμάτων και έναρξη κλινικών δοκιμών

ΓΕΝΕΥΗ.--

Πάνω από 162.380 είναι διεθνώς τα κρούσματα της «νέας γρίπης» στον πλανήτη που καταγράφει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι απ' αυτά μόλις τα 1.154 εξελίχθησαν σε θανατηφόρα. Τα περισσότερα θύματα της νόσου εξακολουθούν να σημειώνονται στην αμερικάνικη ήπειρο. Μάλιστα, στην Αργεντινή, αναφέρθηκε διπλασιασμός των θυμάτων μέσα στις τελευταίες 15 μέρες με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε 337 από 165 που ήταν πριν μερικές μέρες... Δεύτερη στον κατάλογο με τα περισσότερα θύματα της νόσου είναι η νοτιοανατολική Ασία, με 65 νεκρούς σε σύνολο 9.860 κρουσμάτων.

Συνολικά κρούσματα της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 έχουν αναφερθεί σε 168 χώρες όλων των ηπείρων.

Στην πόλη Πάνε της Ινδίας, πάντως, χτες δημιουργήθηκε πανικός όταν εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίσθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής ζητώντας να ελεγχθούν για τη νέα γρίπη. Προκλήθηκε πανικός εντός και εκτός νοσοκομείου με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά!

Παράλληλα, χτες, η φαρμακοβιομηχανία «Νοβάρτις» ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών σε εμβόλια της «νέας γρίπης» σε 6.000 άτομα όλων των ηλικιών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία (με το αζημίωτο καθώς αρκετοί εθελοντές συμμετέχουν στις δοκιμές επί πληρωμή...). Στέλεχος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας δήλωσε μάλιστα πως το εμβόλιο «θα βγει στην αγορά» πριν την ολοκλήρωση των δοκιμών. Τα μισά απ' τα εμβόλια της «Νοβάρτις» δημιουργούνται με την παραδοσιακή μέθοδο σε αβγά κότας και τα άλλα μισά με μία νέα μέθοδο κυτταρικής τεχνολογίας.

Πάνω από 35 χώρες έχουν κλείσει συμβόλαια με τη «Νοβάρτις» για την αγορά εμβολίων της «νέας γρίπης». Μόνον οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την αγορά εμβολίων αξίας 979 εκατ. δολαρίων.

Η φαρμακοβιομηχανία «GlaxoSmithKline» έχει παραγγελίες για 291.000.000 δόσεις εμβολίων από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Τον Ιούλη, η αυστραλέζικη φαρμακοβιομηχανία «GLS» ήταν η πρώτη που ξεκίνησε κλινικές δοκιμές εμβολίων της νόσου σε ανθρώπους.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Προφυλακιστέος ο πρώην διευθυντής της εταιρείας

Προφυλακιστέος κρίθηκε για δεύτερη φορά μετά την απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό, ο πρώην διευθυντής της «Siemens» Ελλάς, Ηλίας Γεωργίου. Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της εταιρείας. Αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται - ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία - σε σχέση με τη σύμβαση του 1998 που υπέγραψε η εταιρεία με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ. Αρνήθηκε επίσης ότι διακίνησε «μαύρο» χρήμα και φέρεται να υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που υπηρέτησε στη «Siemens» και μέχρι το 1998 που αποχώρησε, τα όποια χρήματα κατατίθονταν από τη μητρική εταιρεία στους λογαριασμούς του, δηλώνονταν κανονικά στους ισολογισμούς και γι' αυτό ποτέ δεν ελέγχθηκε η αποστολή και η προέλευσή τους. Για το έμβασμα των 200.000 μάρκων που το 1998 φεύγει από λογαριασμό που διαχειριζόταν και κατατίθεται σε άλλον με το κωδικό όνομα «Ρόκος», για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο, ερωτηθείς σχετικά από τον ανακριτή, ο Γεωργίου απάντησε πως δε γνωρίζει ποιoς είναι ο δικαιούχος. Αρνήθηκε, επίσης, ότι διαχειριζόταν το λογαριασμό με το κωδικό όνομα «Φραντς», όπως ισχυρίστηκε ο συγκατηγορούμενός του Γιώργος Σκαρπέλης.

Οσο για τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αυστρία και Ελβετία, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον πρώτο ο κατηγορούμενος ήταν δικαιούχος και στον δεύτερο είχε εξουσιοδοτηθεί για να τον διαχειρίζεται, αναφέρει ότι τους άνοιξε καθ' υπόδειξη των Γερμανών στελεχών της «Siemens». Μάλιστα, οι Γερμανοί μέχρι το 1999 «είχαν το δικαίωμα νόμιμα να δαπανούν χρήματα χωρίς παραστατικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα για αφανείς σκοπούς και αφανείς υπηρεσίες σε σχέση πάντοτε με μεγάλα και πολύπλοκα έργα».

Σε ερώτηση μάλιστα του ειδικού ανακριτή «τι εννοείτε με τον όρο "αφανείς σκοποί" και "αφανείς υπηρεσίες", ο Ηλ. Γεωργίου απάντησε: «Π.χ., υπήρχαν κάποιες εξυπηρετήσεις που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί, όπως να πληρώσουν το ξενοδοχείο ενός πελάτη, γεγονός που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό προς τα έξω για δικούς τους λόγους. Μετά υπήρχαν και κάποια τιμολόγια που για λόγους που γνώριζαν εκείνοι, δεν έπρεπε να πληρωθούν από τα επίσημα ταμεία της "Siemens"». Τέλος, ο Ηλ. Γεωργίου έκανε λόγο και για «υψηλόβαθμες» γνωριμίες του Γ. Σκαρπέλη στη «Siemens», αναφέρει ότι τον επίμαχο λογαριασμό διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και πως «προκύπτει ότι ένα μέρος χρημάτων από το λογαριασμό του Σκαρπέλη πήγαινε σε εταιρείες που μου υποδείκνυε εκείνος και πιθανολογώ ότι ήταν συμφερόντων του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ