ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση και στην ΑΤΕ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε χτες προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Αδέσμευτος Τύπος», ότι η Αγροτική Τράπεζα θυσίασε 95 δισεκατομμύρια δραχμές στον... επενδυτικό βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, με στόχο να παρουσιάσει το Χρηματιστήριο καλή εικόνα, γεγονός που θα βοηθούσε την κυβέρνηση Σημίτη να κερδίσει τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Ανάλογη παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε την περασμένη βδομάδα και στην κρατική εταιρία «ΔΕΚΑ».

Με την προκαταρκτική εξέταση ζητείται να διερευνηθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες να ασκηθούν οι ανάλογες κυρώσεις κατά των υπευθύνων. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης θα γίνει υπό την εποπτεία της εισαγγελέα Πρωτοδικών Χριστίνας Μυλωνά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ΑΤΕ στήριξε προεκλογικά το ΧΑΑ, καθώς σημειώνουν πως η Αγροτική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει μετοχές «ειδικού ενδιαφέροντος», παρουσίασε από τον Απρίλη και μετά ζημιές (λογιστικές και πραγματικές) της τάξης των 95 δισ. δραχμών. Ενα τμήμα των ζημιών της ΑΤΕ έχει καταγραφεί στο ταμείο, καθώς η τράπεζα αναγκάστηκε να πωλήσει σε χαμηλές τιμές μετοχές που αγόρασε ακριβά την περίοδο της στήριξης.

Επίσης, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 1999, η ΑΤΕ παρουσίασε κέρδη της τάξης των 113 δισ. δραχμών, που προήλθαν από τα «γυρίσματα» μετοχών στο ΧΑΑ (οι ορκωτοί λογιστές παρατηρούν ότι η ΑΤΕ έχει εγγράψει επισφάλειες μόνο 155 δισ. δραχμών, ενώ θα έπρεπε να είχε υπολογίσει και άλλα 310 δισ. δραχμές επιπλέον).

Η ΝΔ και η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις για το θέμα των συναλλαγών της ΑΤΕ με τη «ΔΕΚΑ» έκαναν χτες η ΝΔ όσο και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα:

  • Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφού δήλωσε πως τα ζητήματα που εγείρονται για την Αγροτική Τράπεζα «είναι πολλά και πολύ σοβαρά», αναφερόμενος στην αγοραπωλησία μετοχών από την τράπεζα και τις συναλλαγές της με τη «ΔΕΚΑ», στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάλεσε την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας «να προωθήσουν άμεσα τους επιβαλλόμενους ελέγχους, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με επιχειρηματικά ή κομματικά κριτήρια».
  • Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αφού διατύπωσε την άποψη πως οι τράπεζες - όπως και η «ΔΕΚΑ» - «διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιό τους με τον τρόπο που εκείνες κρίνουν ότι προωθεί τα δικά τος συμφέροντα», πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «ο κ. Λάμπρου, η διοίκηση της Αγροτικής Τραπέζης αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρα, δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή οτιδήποτε άλλο».
Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πώς και ποιοι θα μοιραστούν τα 17,5 τρισ. δραχμές

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας εμφάνισε το νέο μποναμά, που θα δοθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις, ως εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την «πραγματική σύγκλιση» με τις άλλες χώρες της ΕΕ

Το νέο, μεγάλο μποναμά, ύψους 17,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο μέχρι το 2006, στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με βασικό επιχείρημα - αυτή τη φορά - την... «πραγματική σύγκλιση» της Ελλάδας με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Εχοντας ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης {ΚΠΣ) και το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων υποδομής - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε υπεραισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

Παρουσιάζοντας μόνο τη μισή αλήθεια για την ουσία και το περιεχόμενο του Γ΄ ΚΠΣ, ο υπουργός δήλωσε πως το ποσό των 17,5 τρισεκατομμυρίων - από αυτά τα 13,5 τρισ. δραχμές ή το 80% αποτελούν δημόσια δαπάνη, είναι δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων - «αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο που στοχεύει στην πραγματοποίηση ενός ποιοτικού άλματος προς την πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ»!

Αφού εξωράισε την «αποτελεσματικότητα» των κονδυλίων που διατέθηκαν από την Κοινότητα μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (Α΄ ΚΠΣ) και του Πακέτου Ντελόρ (Β΄ ΚΠΣ), ως βασικά εργαλεία για τη μέχρι τώρα προσέγγιση (ονομαστική σύγκλιση) της Ελλάδας με την ΕΕ, στη συνέχεια ο υπουργός υποστήριξε πως τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ:

  • «Θα» συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ο υπουργός έκανε λόγο για μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5% ή και περισσότερο για την περίοδο μέχρι το 2006.
  • «Θα» συμβάλουν στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στην εκπλήρωση του στόχου της «πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με το μέσο όρο της ΕΕ». Δήλωσε αισιόδοξος, ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος για προσέγγιση του μέσου εισοδήματος του Ελληνα με το 80% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, από περίπου 70% που είναι σήμερα.
  • «Θα» δημιουργηθούν μέχρι το 2006 περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες όμως - όπως διευκρίνισε στη συνέχεια - μόνο οι 150.000 θα είναι «καθαρές», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι οι άλλες 150.000 θα χαθούν από απολύσεις ήδη εργαζομένων...

Η άλλη μισή αλήθεια, που δεν είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είναι ότι και το Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί - όπως διδάσκει η εμπειρία από το Α΄ και Β΄ ΚΠΣ - εργαλείο χρηματοδότησης των πολιτικών που επιλέγει και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών με κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των συνεταίρων τους στην Ελλάδα. Και η εμπειρία διδάσκει, πως τα κονδύλια που διατίθενται από τα διάφορα κοινοτικά ταμεία έχουν βασικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, είτε με εισοδηματικές πολιτικές και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που περιορίζουν το κόστος παραγωγής και το κόστος διακίνησης.

Στην ουσία, δηλαδή, ο νέος μποναμάς των 17,5 τρισ. δραχμών, που θα διατεθούν μέσω του Γ΄ ΚΠΣ - με πρόσχημα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και την πραγματική σύγκλιση με το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των άλλων χωρών- μελών της ΕΕ - θα πάει στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε στο μέλλον να μην τρώνε με χρυσά κουτάλια, αλλά με χρυσές κουτάλες!

Ο υπουργός δεν έκρυψε το γεγονός, ότι και από το Γ΄ ΚΠΣ η μερίδα του λέοντος θα διατεθεί για έργα υποδομής (5,3 τρισ. δραχμές), καθώς η Ελλάδα θεωρείται για την ΕΕ το διαμετακομιστικό κέντρο για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών εμπορευμάτων τις βαλκανικές χώρες. Μικρότερα ποσά θα διατεθούν σαν πριμ στις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (2,1 τρισ. δραχμές), την αγροτική ανάπτυξη (1,3 τρισ. δραχμές), τη «νέα οικονομία» (1 τρισ. δραχμές) κλπ.

  • Χτες, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε ότι από το Γ΄ ΚΠΣ ο τουρισμός θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο με το ποσό των 273 δισ. δρχ. (χρηματοδότηση αμιγώς τουριστικών δράσεων) και ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 300 δισ. δρχ. Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας δαπάνης, ήτοι ποσοστό 80%, θα καρπωθούν ιδιώτες.
ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ
Αυξάνονται τα πρόστιμα

Την αύξηση του κατώτερου χρηματικού προστίμου για τους παραβάτες των διατάξεων περί υπαίθριου εμπορίου από 20.000 σε 50.000 δρχ., προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη.

Παράλληλα, η υφυπουργός, με επιστολές της, ζητά την παρέμβαση:

  • Της υπουργού Εσωτερικών, ώστε οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ που έχουν αρμοδιότητα να πάρουν μέτρα για την τήρηση των διατάξεων του νόμου περί υπαίθριου εμπορίου, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν καταγγελίες από εμπορικές οργανώσεις ότι δεν τηρούνται οι σχετικές διατάξεις.
  • Του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να μεριμνήσει για την τήρηση των διατάξεων στις περιοχές, όπου δεν υπάρχει συγκροτημένη Δημοτική Αστυνομία.
  • Του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, για τη διενέργεια ελέγχων, σχετικά με την τήρηση των φορολογικών διατάξεων από τους πλανόδιους πωλητές.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΗ
Ναι μεν, αλλά... από τον αρμόδιο υπουργό

Με ανέξοδες δηλώσεις περί διαφάνειας, ενημέρωσης και πληροφόρησης, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τον Αγιο Δημήτριο στην Πτολεμαΐδα ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Ανάπτυξης:

  • Εσπευσε να δηλώσει ότι «τα δημοσιεύματα τα οποία μιλούν για πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
  • Δεν παρέλειψε, όμως, να επαναλάβει τα περί «αναδιάρθρωσης» της επιχείρησης, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί «αντικείμενο ανοιχτού διαλόγου και παρουσίασης».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλάκης προ ημερών είχε δηλώσει ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ενώ είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το Φλεβάρη εφόσον δεν υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες.

Για το θέμα αυτό:

  • Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ καταγγέλλει τα οενάρια διαμελισμού της επιχείρησης και το ξεπούλημα σταθμών παραγωγής και καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαψεύσει τα σενάρια αυτά.
  • Με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, με ποιους όρους και πόσες ιδιωτικές εταιρίες έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ