Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση και στην ΑΤΕ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε χτες προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Αδέσμευτος Τύπος», ότι η Αγροτική Τράπεζα θυσίασε 95 δισεκατομμύρια δραχμές στον... επενδυτικό βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, με στόχο να παρουσιάσει το Χρηματιστήριο καλή εικόνα, γεγονός που θα βοηθούσε την κυβέρνηση Σημίτη να κερδίσει τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Ανάλογη παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε την περασμένη βδομάδα και στην κρατική εταιρία «ΔΕΚΑ».

Με την προκαταρκτική εξέταση ζητείται να διερευνηθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες να ασκηθούν οι ανάλογες κυρώσεις κατά των υπευθύνων. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης θα γίνει υπό την εποπτεία της εισαγγελέα Πρωτοδικών Χριστίνας Μυλωνά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ΑΤΕ στήριξε προεκλογικά το ΧΑΑ, καθώς σημειώνουν πως η Αγροτική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει μετοχές «ειδικού ενδιαφέροντος», παρουσίασε από τον Απρίλη και μετά ζημιές (λογιστικές και πραγματικές) της τάξης των 95 δισ. δραχμών. Ενα τμήμα των ζημιών της ΑΤΕ έχει καταγραφεί στο ταμείο, καθώς η τράπεζα αναγκάστηκε να πωλήσει σε χαμηλές τιμές μετοχές που αγόρασε ακριβά την περίοδο της στήριξης.

Επίσης, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 1999, η ΑΤΕ παρουσίασε κέρδη της τάξης των 113 δισ. δραχμών, που προήλθαν από τα «γυρίσματα» μετοχών στο ΧΑΑ (οι ορκωτοί λογιστές παρατηρούν ότι η ΑΤΕ έχει εγγράψει επισφάλειες μόνο 155 δισ. δραχμών, ενώ θα έπρεπε να είχε υπολογίσει και άλλα 310 δισ. δραχμές επιπλέον).

Η ΝΔ και η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις για το θέμα των συναλλαγών της ΑΤΕ με τη «ΔΕΚΑ» έκαναν χτες η ΝΔ όσο και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα:

  • Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφού δήλωσε πως τα ζητήματα που εγείρονται για την Αγροτική Τράπεζα «είναι πολλά και πολύ σοβαρά», αναφερόμενος στην αγοραπωλησία μετοχών από την τράπεζα και τις συναλλαγές της με τη «ΔΕΚΑ», στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάλεσε την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας «να προωθήσουν άμεσα τους επιβαλλόμενους ελέγχους, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με επιχειρηματικά ή κομματικά κριτήρια».
  • Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αφού διατύπωσε την άποψη πως οι τράπεζες - όπως και η «ΔΕΚΑ» - «διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιό τους με τον τρόπο που εκείνες κρίνουν ότι προωθεί τα δικά τος συμφέροντα», πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «ο κ. Λάμπρου, η διοίκηση της Αγροτικής Τραπέζης αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρα, δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή οτιδήποτε άλλο».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα(2001-10-16 00:00:00.0)
Στην ουρά ATE και OΠΑΠ(2000-10-26 00:00:00.0)
Και Εθνική - Εμπορική στο σχέδιο στήριξης;(2000-08-02 00:00:00.0)
Τρεις οι υποψήφιοι μνηστήρες(1998-07-28 00:00:00.0)
Υπόνοιες για κακοδιαχείριση(1996-11-22 00:00:00.0)
Προεκλογικό "ξεπούλημα"(1996-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ