ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες όμηροι στα χέρια των Τσετσένων

Εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές και τους άλλους αξιωματικούς, αναζητεί το γιελτσινικό καθεστώς

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Περίπου 3.000 ομήρους κρατούν Τσετσένοι αυτονομιστές στην πόλη Κιζλιάρ της γειτονικής με την Τσετσενία Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νταγκεστάν (Ρωσική Ομοσπονδία), δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας Ιμπραγκίμ Ιμπραγκίμοφ. Σύμφωνα με τις αντιφατικές πληροφορίες από την περιοχή της νέας τραγωδίας, 150 ως 500 Τσετσένοι αυτονομιστές του τμήματος "Μοναδικός Λύκος", που το διοικεί ο 28χρονος γαμπρός του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, πρώην νομάρχης της πόλης Γκουντερμές Σαλμάν Ραντούγεφ, κατέλαβαν το μαιευτήριο, το νοσοκομείο, τη γειτονική εννιαώροφη πολυκατοικία, το σιδηροδρομικό σταθμό και τη γέφυρα στον ποταμό Τέρεκ. Οι όμηροι κρατούνται στους πάνω ορόφους του νοσοκομείου.

Οι Τσετσένοι, που οδήγησαν με τη βία σε αίθουσες του νοσοκομείου και πολλούς πολίτες από γειτονικά κτίρια, δήλωσαν ότι εκτελούν εντολές του Ντουντάγεφ και απείλησαν να εκτελέσουν τους ομήρους αν η Ρωσία δεν αποσύρει αμέσως τα ομοσπονδιακά στρατεύματα από την Τσετσενία. Στην πόλη διεξάγονται σκληρές μάχες, τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει το Κιζλιάρ, απέτρεψαν την κατάληψη του αεροδρομίου και κατέλαβαν τη γέφυρα, σκοτώνοντας μερικούς επίλεκτους Τσετσένους σκοπευτές. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών και τραυματιών, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι 2 όμηροι εκτελέστηκαν το απόγευμα. Υποτίθεται ότι μεταξύ των αυτονομιστών υπάρχουν πάνω από 100 άτομα ειδικά εκπαιδευμένα στο Πακιστάν για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν συγκάλεσαν έκτακτες συσκέψεις στο Κρεμλίνο για να εξεταστεί η δημιουργηθείσα κατάσταση. Ο Γιέλτσιν καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα ενάντια στους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας (επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας τυπικά είναι ο ίδιος) και κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους ότι δεν εξήγαγαν τα αναγκαία διδάγματα από τα αιματηρά γεγονότα στο Μπουντιόνοφσκ. Ζήτησε να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης στο Κιζλιάρ. Την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων ανέλαβε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μπαρσουκόφ. Σημειώνουμε ότι τον Ιούνη 1995 μια ομάδα 150 ένοπλων Τσετσένων του Σαμίλ Μπασάγεφ είχαν καταλάβει το νοσοκομείο της πόλης Μπουντιόνοφσκ και είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άτομα. Με ιδιαίτερη δριμύτητα καταφέρθηκε ο Γιέλτσιν κατά του διοικητή των Ομοσπονδιακών μεθοριακών Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγού Αντρέι Νικολάγεφ. Κατά τον Γιέλτσιν, οι φρουροί των συνόρων "κοιμούνται" και άφησαν τους συμμορίτες να περάσουν τα σύνορα Τσετσενίας - Νταγκεστάν. Τα ΜΜΕ σημειώνουν, όμως, ότι οι μεθοριακές δυνάμεις φρουρούν μόνο τις ορεινές περιοχές των συνόρων, ενώ η πεδιάδα, απ' όπου πέρασαν οι ένοπλοι Τσετσένοι, φρουρείται από στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία ότι ακόμα από τις 23 Δεκέμβρη η στρατιωτική κατασκοπία είχε γραπτώς ενημερώσει για κατασκοπευτικές ενέργειες των ντουνταγεφικών στην πόλη Κιζλιάρ, αλλά, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Η πόλη Κιζλιάρ είναι γνωστή από το 1609 και κατ' εξοχήν ρωσική πόλη. Ιστορικά είναι ένα από τα κέντρα των Κοζάκων της περιοχής Τερσκ, που εκτείνεται 170 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατκαλά. Εγινε γνωστό ότι χτες, προς το βράδυ, οι Κοζάκοι από άλλες περιοχές του Νταγκεστάν συγκέντρωσαν τα τμήματα αυτοάμυνάς τους, κατέφθασαν στο Κιζλιάρ και μπήκαν στη μάχη. Οι Κοζάκοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να φύγει ζωντανός από την πόλη κανένας Τσετσένος αυτονομιστής. Η τραγωδία, λοιπόν, αποκτάει εθνικό χαρακτήρα, που στις συνθήκες του πολυεθνικού Βόρειου Καυκάσου είναι πολύ επικίνδυνο να ξεσπάσουν εθνικές εκκαθαρίσεις.

Μετά την τραγωδία του Μπουντιόνοφσκ μερικοί ανώτατοι αξιωματούχοι έχασαν τις θέσεις τους. Φυσικά, θα βρεθούν και τώρα "φταίχτες". Κύριος, όμως, φταίχτης είναι το γελτσινικό καθεστώς, που έκανε το παν, ώστε η ειρήνη και η ηρεμία ανάμεσα στους λαούς που επικρατούσε στα χρόνια της ΕΣΣΔ, να εγκαταλείψουν για πάντα τη σοβιετική γη.

Στη Μόσχα, οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά προληπτικά μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας των δημόσιων κτιρίων μετά την επίθεση στο Κιζλιάρ. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να φέρουν στην πρωτεύουσα δυνάμεις των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών.

Τέλος, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Νταγκεστάν ήρθαν στο νοσοκομείο για συνομιλίες με την ομάδα των Τσετσένων ενόπλων. Απόπειρα του υπουργού Εθνοτήτων του Νταγκεστάν Μαγκομεντσαλίκ Γκουσάγεφ να διαπραγματευθεί μ' αυτούς δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η φτώχεια στον πλανήτη

Η φτώχεια σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζει να προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες μαζικές διαστάσεις... Ετσι, σήμερα, πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά σε συνθήκες "απόλυτης φτώχειας", δηλαδή, κάθε πέμπτος πολίτης του πλανήτη μας. Ταυτόχρονα, Θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τα 300 εκατομμύρια στο παραπάνω αστρονομικό νούμερο ήρθαν να προστεθούν στα τελευταία πέντε χρόνια, που πέρασαν, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών κοινωνικών καθεστώτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η φτώχεια, όμως, δε σταματά στους παραπάνω αριθμούς. Αυτή συνεχίζει να παίρνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις, όχι μόνο ιδιαίτερα στις έτσι ονομαζόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και στα ίδια τα φρούρια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, καθώς και των άλλων βιομηχανικών κρατών. Η φτώχεια, λοιπόν, και η εξαθλίωση κατάντησαν σήμερα ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, του οποίου η αποτελεσματική αντιμετώπιση δε διαφαίνεται καν στον ορίζοντα...

***

Θα μπορούσε, βέβαια, να παραδεχτεί κανείς ότι καλά κάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που προσπαθεί να προωθήσει στο επίκεντρο των παγκόσμιων κοινωνικών προβλημάτων το οξυνόμενο κοινωνικό φαινόμενο της φτώχειας σαν τη νούμερο Ι κοινωνική μάστιγα. Ετσι, λίγες μόνο μέρες πέρασαν από τότε, που ο ΟΗΕ κήρυξε το "Διεθνές Ετος Εξάλειψης της Φτώχειας". Και σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Παγκόσμιας Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη άνοιξη στη δανική πρωτεύουσα, καθήκον όλων των εθνών και των αρμόδιων διεθνών οργανώσεων είναι "να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί και να επιτηρούν την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων...".

***

Η αλήθεια είναι ότι τα ωραία λόγια για μια αποφασιστική μείωση της φτώχειας ποτέ δεν έχουν λείψει... Αυτό που, κυριολεκτικά, απουσιάζει είναι οι αποτελεσματικές πράξεις. Βέβαια, οι κάποιες δωρεές και έρανοι, που κάπου κάπου γίνονται, έχουν κάποια θετική επίδραση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζουν τις πηγές, απ' όπου ξεπηδά όλο και απειλητικότερη η μαζική φτώχεια και που είναι: Το μεγάλο χάσμα οικονομικής ανάπτυξης Βορρά και Νότου, η βία του σκληρού χρήματος, η ασταμάτητη επέκταση της διαβόητης οικονομίας της αγοράς, η οποία συντρίβει βίαια το δημόσιο τομέα και καταληστεύει κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι με τόσους αγώνες πέτυχαν. Ολα λοιπόν δείχνουν ότι έχει πλέον εγκαινιαστεί "η εποχή της σύγχρονης βαρβαρότητας", για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση - διαπίστωση κορυφαίου μαρξιστή οικονομολόγου της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Ν. Η. Η.

Φονικές χιονοθύελλες στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δριμύτατο ψύχος και ισχυρές χιονοθύελλες πλήττουν από την Κυριακή τις βορειοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας μέχρι χτες το θάνατο 65 ανθρώπων, υλικές ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων και σοβαρότατα προβλήματα στις συγκοινωνίες!

Το στρώμα του χιονιού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε το περασμένο 24ωρο τα 70 εκατοστά. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης απαγορεύτηκε, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Υπεραστικά λεωφορεία και τρένα παραμένουν εδώ και τρεις μέρες ακινητοποιημένα στη Ν. Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ. Η πρωτοφανής κακοκαιρία έχει βάλει "λουκέτο" στα τρία διεθνή αεροδρόμια της Ν. Υόρκης, με αποτέλεσμα τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ουάσιγκτον, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 80 εκατοστά. Τα προβλήματα αυτά ανέστειλαν τη λειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (που μόλις είχαν ανοίξει μετά την κρίση ανάμεσα σε Κογκρέσο και Πρόεδρο για τον προϋπολογισμό του κράτους), των σχολείων και των περισσότερων επιχειρήσεων.

Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία περιστατικά εκδηλώθηκαν στην Πενσυλβάνια, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 13 άτομα σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Μάλιστα, η σύγκρουση αυτοκινήτων σε παγωμένη οδική αρτηρία της Ινδιάνα μπλόκαρε την κίνηση των οχημάτων για περισσότερες από 70 ώρες (!), ενώ στο Κεντάκι περισσότερες από 4.000 οικογένειες υποφέρουν από το κρύο λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία έχει επεκταθεί και στις ανατολικές περιοχές, από τη Γεωργία μέχρι τον Καναδά, δηλαδή σε μια συνολική έκταση που ισοδυναμεί με την αθροιστική έκταση Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας!

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από την Ουάσιγκτον, οι αστυνομικές αρχές και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ανακοίνωσαν πως η εγκληματικότητα έχει πέσει στο ελάχιστο, αφού λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ακόμη και οι εγκληματίες αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Από τους ελάχιστους που κέρδισαν λόγω της χιονοθύελλας ήταν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα...

Σεισμός στη Σαχαλίνη

ΜΟΣΧΑ.-

Νέος σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Δευτέρα το βόρειο τμήμα της Σαχαλίνης. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 30 χλμ. από την πόλη Οχά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Περισσότερες από 800 οικογένειες της Οχά εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 14 κτιριακά συγκροτήματα υπέστησαν ζημιές και οι αρχές έκριναν ότι δεν είναι ασφαλή. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα. Η πόλη Οχά απέχει μόλις 50 χλμ. από το Νεφτεγόρσκ, το οποίο πριν από 7 μήνες είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και έχασαν τη ζωή τους 2.000 άτομα. Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις Κουρίλες, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα και ζημιές.

Ο Γ. Πριμακόφ νέος υπουργός Εξωτερικών

ΜΟΣΧΑ.-

Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, στη θέση του Αντρέι Κόζιρεφ, διορίστηκε ο διευθυντής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών για το εξωτερικό Γεβγκένι Πριμακόφ,ανακοίνωσε ο Σεργκέι Μεντβέντιεφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα αναφέρουν ότι ο διορισμός του 65χρονου Πριμακόφ θεωρείται ως προσπάθεια να σημειωθεί "καμπή" στη ρωσική εξωτερική πολιτική, αν και ο Γιέλτσιν είχε επισημάνει ότι με την αποχώρηση του Κόζιρεφ από το υπουργείο δε θα προκύψει μεταβολή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο Πριμακόφ έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Πρωταγωνίστησε στις μεσολαβητικές προσπάθειες της ΕΣΣΔ και την αποτροπή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Επίσης, ο Γιέλτσιν διόρισε επικεφαλής του νεοσύστατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τον διπλωμάτη καριέρας Βλαντίμιρ Σλάβιν.Ο 47χρονος Σλάβιν υπηρετούσε μέχρι τώρα στο γραφείο του Ντμίτρι Ριούρικοφ, συμβούλου του Γιέλτσιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Συμβούλιο αυτό θα τελεί υπό τον έλεγχο του Γιέλτσιν και θα συντονίζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Θα περιλαμβάνει τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο άστεγος της φωτογραφίας, στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, παίρνει τη σούπα του μέσα στη χιονοθύελλα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ