ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οξύνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Σε ανοιχτή σύγκρουση εξελίσσεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του κόμματος να καταγγέλλει προσπάθειες «διάσπασης» και «διάλυσής» του και στελέχη του «ρεύματος» Βενιζέλου να θέτουν θέμα «αποκλεισμού» και «εσωκομματικής δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου, ξεχνώντας προφανώς ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί κεντρικό πυλώνα του δικομματικού πολιτικού συστήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και ακολουθεί μια πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για «κρίση του πολιτικού συστήματος». Εντελώς υποκριτικά έσπευσε να αποδώσει την «κρίση» στην πολιτική της κυβέρνησης και όχι στην κοινή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, την οποία ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του λαού αποδοκιμάζει. Υποστήριξε ότι «κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία» και, επιχειρώντας να παραπλανήσει και να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα, προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν τον πολιτικό φορέα που, όπως ισχυρίστηκε, «μαζί με το ελληνικό λαό μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, το πολιτικό σύστημα»...

Μιλούν για «σενάρια διάσπασης»

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα «στρατόπεδα» πήραν εκ νέου θέση μάχης. Αφορμή μπορεί να αποτέλεσε ο «αποκλεισμός» στελεχών που υποστήριξαν τον Ε. Βενιζέλο, όπως καταγγέλλει το «ρεύμα», από τις Κομματικές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και τις αντίστοιχες Νομαρχιακές (ΝΟΕΣ), αλλά οι πληροφορίες και οι φήμες για την ίδρυση ακόμα και «νέου κόμματος» από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου, με δηλώσεις του μίλησε για «σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ», αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει αυτούς που τα απεργάζονται. «Οποιοι απεργάζονται σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, θα αποτύχουν οικτρά και αυτή τη φορά», δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης, και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια τέτοιων σεναρίων», ενώ ανέφερε ότι «εντός του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διασπαστές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι κρίμα την ώρα που δοκιμάζεται η κυβέρνηση, που αποκαλύπτεται η υποκρισία της περί πολιτικού ήθους, που αποτυγχάνουν οι πολιτικές της, την ώρα που ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική πολιτική του Κινήματος, κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ». Η συγκεκριμένη αναφορά του Γ. Ραγκούση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποτυπώνει την επίθεση που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του σε συγκεκριμένο μεγάλο συγκρότημα του Τύπου.

Ο Βενιζέλος «αρνήθηκε να δώσει ονόματα»

Νωρίτερα ο συντονιστής της ΚΟΕΣ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα» υποστήριξε ότι «δεν έχει αποκλειστεί ούτε ένα στέλεχος» και μάλιστα ανέφερε πως «αυτό ίσως και να έγινε και για πρώτη φορά γιατί σε προηγούμενα συνέδρια είχαμε τέτοιες συμπεριφορές»! Ο ίδιος αφού ομολόγησε ότι στο παρελθόν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε «αποκλεισμούς» στελεχών ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ «κατά τα 2/3 είναι στελέχη που είχαν κάνει επιλογή να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου». Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος με νόημα σημείωσε ότι «αν συνεχίσουμε αυτή την αντιπαράθεση, θα γίνει καντόνια το ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ε. Βενιζέλος αρνήθηκε να δώσει ονόματα μελών του ΠΑΣΟΚ που θα στελέχωναν «τις νομαρχιακές επιτροπές». Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος άφησε έμμεσες αιχμές για τον Ε. Βενιζέλο μιλώντας για «στελέχη» του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να «πάνε σε περιοδείες» και που, όπως είπε, μετά τις 11 του Νοέμβρη «απουσιάζουν»...

Από την πλευρά του ο Φ. Πετσάλνικος μιλώντας στον ίδιο σταθμό χαρακτήρισε «μη σοβαρούς» τους«ανώνυμους σχολιασμούς κύκλων».

«Υπάρχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας»

Αμεση ήταν η απάντηση στελεχών του «ρεύματος» που έθεσαν θέμα διαχωρισμού στελεχών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα μονομέρειας, εσωτερικής δημοκρατίας και διαχωρισμού στελεχών και πρέπει να συζητηθεί στα όργανα.

Ο Ν. Μπίστης μίλησε για «αμείλικτα στοιχεία» που φανερώνουν αποκλεισμούς, ανέφερε ότι δεν του ζητήθηκαν «ονόματα για τη σύνθεση» της ΚΟΕΣ, ενώ η Μ. Αποστολάκη μίλησε για αποφάσεις της ηγεσίας που «έχουν ένα ξεκάθαρο στίγμα». Το στίγμα, πρόσθεσε, «είναι σαφές και συνεπές σε ό,τι αφορά τη σύνθεση αυτών των οργάνων».

Στο «ρεύμα» Βενιζέλου προσχώρησε ο Κοψίδης

Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ και να προσχωρήσει στο «ρεύμα» Βενιζέλου ανακοίνωσε χτες ο Μ. Κοψίδης. Με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο Μ. Κοψίδης ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο «ρεύμα» Βενιζέλου γιατί εκεί «υπάρχει προοπτική». «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μεγάλη φθορά και η Αριστερά δεν μπορεί να δώσει λύση γιατί δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο», δήλωσε ο Μ. Κοψίδης, και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργείται».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΝ αναφέρει: «Ευχαριστούμε τον Μ. Κοψίδη για την προσφορά του στο κόμμα μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που στάθμευσε στον ΣΥΝ στο συνεχές ταξίδι του από κόμμα σε κόμμα, ως αποσπασμένου από την υπηρεσία του και του ευχόμαστε καλή και μακρόχρονη διαμονή στο "ρεύμα Βενιζέλου"».

Αρνήσεις στη Λάρισα

Εξάλλου, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της ΝΟΕΣ Λάρισας, δύο απ' αυτούς που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν - οι Δ. Γκουντόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, και Αντ. Δάσσιος, πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς - αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους και, μάλιστα, ο δεύτερος δήλωσε ότι έπαψε να εκφράζεται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ.

ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητά κυβέρνηση «συνεργασίας»

Σε κυβέρνηση συνεργασίας προσβλέπουν στο ΛΑ.Ο.Σ., όπως και στη δική τους συμμετοχή εκεί. Ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το (ξανα)είπε καθαρά.

Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως υπερασπιστής του προέδρου της ΝΔ: «Είναι αδιανόητο ο κ. Ανδριανός να παραλαμβάνει DVD και σήμερα να είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός, εάν πρωταγωνίστησε σε μοντάζ αυτού του DVD».

Σχολιάζοντας δε την εμπλοκή δύο βουλευτών του (των Γεωργιάδη, Πλεύρη) στην υπόθεση, έσπευσε να θολώσει τα νερά. Οτι ο αποπειραθείς να αυτοκτονήσει δικηγόρος Κουτελίδας είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με συνήγορο υπεράσπισής του επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κι ότι οι βουλευτές του απλώς έλαβαν «μία σφραγισμένη επιστολή». «Ξέχασε» να πει ότι ο δικηγόρος εργαζόταν στο γραφείο του πατέρα Πλεύρη, ιδρυτή του ναζιστικού μορφώματος της «4ης Αυγούστου» και υποψήφιου του ΛΑ.Ο.Σ. στις εκλογές του 2004.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, για άλλη μια φορά εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμετέχει: «Εμείς μιλούσαμε και στόχος μας ήταν (...) ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η εικόνα της μεταπολίτευσης με τα κυρίαρχα δύο κόμματα (...) Μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας που θα έχουν μία ευρύτερη βάση και μία σύνθεση (...) Ηρθε καιρός για περισσότερη σύνθεση (..) όλη η Ευρώπη προχωρά με συνθέσεις. Σε μία τέτοια ανάγκη των πραγμάτων εμείς δεν είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα στρίψουμε αδιάφορα το κεφάλι μας».

Και μόλις ερωτάται αν «εσείς και το κόμμα σας θα λαμβάνατε μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση;», ευθύς απαντά: «Οπως είπα και προηγουμένως, δε θα αποστρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον των κυβερνήσεων συνεργασίας (...) Εμείς χαιρετίζουμε την ανάγκη για περισσότερη Δημοκρατία η οποία σαφώς μέσα περιλαμβάνει κυβερνήσεις συνεργασίας».

Θέση που στο ΛΑ.Ο.Σ. την προπαγάνδιζαν ήδη από τον Αύγουστο του 2007, παρουσιάζοντας προεκλογικά το πρόγραμμά τους. Και πώς αλλιώς; Εφόσον πρεσβεύουν την ίδια πολιτική κι αφού «ασπιρίνες» προτείνουν κι αυτοί για τα οξυμένα πρόβλημα των εργαζομένων.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία

Η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ο βασικός στόχος της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Κ. Καραμανλής στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει ώθηση στα «ανοίγματα» που πραγματοποιούν εγχώριοι όμιλοι που εδώ και καιρό έχουν βάλει «στο στόχαστρο» τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στη μακρινή χώρα. Εμφαση δίνεται στην περαιτέρω συνεργασία ειδικά στους τομείς του εμπορίου αλλά και της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Κ. Καραμανλής που έφτασε χτες το απόγευμα στο Νέο Δελχί θα έχει σειρά επίσημων συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Σήμερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ, τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, την πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας Σόνια Γκάντι καθώς επίσης τον αντιπρόεδρο της Ινδίας Χαμίντ Ανσάρι και τον υπουργό Εξωτερικών Πρανάμπ Μουχερτζί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη, τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον πρωθυπουργό στο Μνημείο του Γκάντι. Αύριο η κυβερνητική αποστολή θα επισκεφθεί την Αγκρα, το Τατζ Μαχάλ και θα διανυκτερεύσει στην Τζαϊπούρ. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Γ. Ανδριανό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ