ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Οξύτητες και... δολώματα για το Ασφαλιστικό!
  • Εκ νέου σε «κοινωνικό διάλογο» κάλεσε χτες ο πρωθυπουργός
  • Επίθεση εφ' όλης της ύλης στη Νέα Δημοκρατία

Με μια ομιλία «λαλιώτικου» χαρακτήρα, που στόχο είχε την αναπτέρωση του ηθικού του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε και την αντίστοιχη συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του (παρατεταμένα χειροκροτήματα) παρουσιάστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κύρια στοιχεία: Ο ετεροκαθορισμός του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία με φραστικές οξύτητες και αναφορές στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και στη χούντα, αλλά και η προσπάθεια «ψαρέματος» των αντιδράσεων των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό, με «δόλωμα» τη συζήτηση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου».

Ασφαλιστικό: Ουδέν νεώτερον!

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό τίποτε καινούριο δεν πρόσθεσε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στις μέχρι τώρα εξαγγελίες του: Επανέλαβε ότι «καλώ όλους τους φορείς σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς υπεκφυγές», τονίζοντας ότι «είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω τη μεταρρύθμιση». Ο πρωθυπουργός φρόντισε παράλληλα χτες να προσφέρει «γέφυρες» του διαβόητου κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό σε όσους τις επιθυμούν, χωρίς όμως να αναφερθεί στην ουσία του θέματος. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αντικείμενο του διαλόγου είναι και η έκταση της χρηματοδότησης του συστήματος», προσθέτοντας ότι «θα υπάρχουν δεσμευτικές αναφορές στη χρηματοδότηση».

Ο Κώστας Σημίτης, πάντως, έδωσε σαφέστατα δείγματα των αντιλαϊκών χαρακτηριστικών της επερχόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», αναφερόμενος στους άξονες που θα κινηθεί: Τόνισε ότι στόχος είναι «να μην επιτρέψουμε να γίνει η δημογραφική εξέλιξη γεγονός που να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ότι πρέπει «να εξαλειφθούν ανισότητες και αδικίες» και «να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές» και παράλληλα «να μην υπονομεύσει το Ασφαλιστικό την ανάπτυξη, στερώντας πόρους για επενδύσεις» καθώς επίσης και το «να είναι εξασφαλισμένος ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος».

Οπως είπε κίνητρο για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα είναι το ότι «θέλουμε συνθήκες βεβαιότητας για το μέλλον στην κοινωνία μας», προσθέτοντας ότι «οι συντάξεις με τον ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει θα έχουν σημαντική αύξηση». Παράλληλα, ζήτησε κλίμα «ψυχραιμίας και κοινωνικής συνεννόησης» για το Ασφαλιστικό και σημείωσε ότι «γι' αυτό αποσύραμε τις προτάσεις μας». Επίσης, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «υποκριτική σιωπή» των πολιτικών κομμάτων, κατηγορώντας για «υπεκφυγές» απέναντι στα «αναγκαία μέτρα» για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, λέγοντας ότι υποστηρίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων.

Συγκρίνοντας με τη ΝΔ!

Ο πρωθυπουργός στα πλαίσια του «ντόπινγκ» μέσω της εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, που θέλησε να επιφέρει στο κόμμα του άσκησε ευρεία κριτική και στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1990 '93 λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε την πορεία που είχε φέρει τη χώρα «στο χείλος της καταστροφής» με αποτέλεσμα μετά το 1996 η Ελλάδα «ο ασθενής της Ευρώπης που έπρεπε να εγκαταλείψει την ΕΕ έγινε ισότιμο μέλος». Παράλληλα, υποστήριξε αναφέροντας αριθμητικά στοιχεία ότι σήμερα υπάρχει μείωση του πληθωρισμού «στο χαμηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων δεκαετιών», ενώ δημιουργήθηκε ένα οικονομικό περιβάλλον που προσφέρει «μηδενικό συναλλαγματικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «διασφαλίσαμε τη σταθερότητα», ενώ προέβλεψε «ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει τον περυσινό» και «ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι περίπου 12%».

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δημιουργούνται 32.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι για πρώτη φορά στη χώρα τίθενται 3ετή προγράμματα για την οικονομία και κύριοι στόχοι είναι «η ανάπτυξη το κοινωνικό κράτος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες» ενώ «προτεραιότητα της πολίτικης μας είναι η κοινωνική συνοχή».


Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στα όρια της εξαπάτησης

Λέξη για την «ταμπακέρα», τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Λέξη δεν είπε επί της ουσίας για την «ταμπακέρα», τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στην ομιλία του. Αντίθετα, επιδιώκοντας τη δημιουργία τεχνητής όξυνσης και αντιπαράθεσης με τον άλλο εταίρο του δικομματισμού, προσανατόλισε την ομιλία του στο να απαντά σε αντίστοιχα θέματα που έθεσε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατά την προσφιλή του τακτική, παρουσίασε διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία (εξέλιξη ΑΕΠ, επενδύσεων, πληθωρισμού κλπ.), για να τεκμηριώσει τη θέση ότι «η οικονομία πάει καλά» και ότι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο απλώς επιδιώκουν να αμαυρώσουν το κυβερνητικό έργο στον οικονομικό τομέα.

Σε ένα άλλο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε, αυτό με τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι, εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό, στον οποίο εγγράφονται οι τρέχουσες δαπάνες και τα έσοδα, υπάρχει και ο «κεφαλαιακός προϋπολογισμός». Αυτός, δηλαδή, στον οποίο - κατά Παπαντωνίου - εγγράφονται τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι κεφαλαιακές δαπάνες για την πληρωμή του δημόσιου χρέους, η πρόσκαιρη αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ΔΕΚΟ, ανάληψη χρεών συνεταιρισμών, προβληματικών κλπ. Οπως ανέφερε, όλα αυτά τα ποσά, είτε είναι χρεωστικά είτε πιστωτικά, εγγράφονται κατευθείαν στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μια πρώτη ομολογία για την καλυμμένη και αδιαφανή διαχείριση ύψους τρισ. δραχμών, που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή, μάλιστα, της περιβόητης ΔΕΚΑ. Ετσι, δαπάνες τόκων εκατοντάδων δισ. δραχμών των Ενόπλων δυνάμεων δεν εμφανίστηκαν ποτέ στον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν για διάφορα κερδοσκοπικά παιγνίδια κλπ. Στην αγωνία του, τέλος, να ανατρέψει την αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρχισε να απαριθμεί στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός σε διάφορους ασφαλιστικούς φορείς (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΕΚΑΣ κλπ.) καθώς και το ύψος των κρατικών-εργοδοτικών εισφορών για τις συντάξεις του δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ