ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Λιτότητα «με ορμή» μετά τις ευρωκάλπες

Ανανέωση της λαϊκής εντολής ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει «με ορμή» το έργο της ζητά ο Κ. Καραμανλής, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα συνεχιστούν η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο του «Αντέννα» ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δε θα επιβάλει «επώδυνα» αντιλαϊκά μέτρα από το Σεπτέμβρη, ενώ παρέπεμψε στο τέλος της τετραετίας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για αυξήσεις στις συντάξεις και στο ΕΚΑΣ. «Εκείνο για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική δε θα επηρεάσει τους οικονομικά ασθενέστερους», δήλωσε, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος. Προτίμησε να επαναλάβει παλαιότερες γενικόλογες και αφηρημένες «ιδέες» για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους μέσω του περιορισμού της «σπατάλης» και πάταξη της γραφειοκρατίας! Ωστόσο, θα ήθελε ο ελληνικός λαός μέσα από τις ευρωκάλπες να στείλει το μήνυμα: «Προχωρήστε με ορμή το έργο σας».

«Μια κυβέρνηση κρίνεται στην τετραετία», είπε, επιχειρώντας να πείσει ότι τα «δείγματα γραφής» που έχει δώσει μέχρι τώρα (κατάργηση ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, ρύθμιση - φανταστική - για πανωτόκια, «πάγωμα» πλειστηριασμών στους αγρότες), επιτρέπουν να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης. Καθόλου πειστική δεν ήταν η απάντησή του για το ψηφοθηρικό παιχνίδι που έκανε με τους συμβασιούχους του δημοσίου. «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είπε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί η ρύθμιση που ετοίμασε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί δίκαια αιτήματα ούτε βέβαια ανταποκρίνεται στις «προσδοκίες» που είχε καλλιεργήσει. Την παρουσίασε σαν τη μόνη «φιλική» και εφικτή, γιατί διαφορετικά «δεν καλύπτεται ούτε νομικά ούτε κοινοτικά». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επέμεινε ότι θα καταργηθεί το ΣΔΟΕ, ενώ χαρακτήρισε «λάθος άποψη» τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» για πώλησή της «έστω και με ένα ευρώ».

Ο Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τις κόντρες και τις διαφωνίες μεταξύ μελών της κυβέρνησης. «Δεν είναι στρατός εδώ, δεν μπορεί να πέσει γενικό σιωπητήριο», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τον ενοχλούν οι «προσωπικές απόψεις». Σημείωσε ότι η δέσμευση που υπάρχει είναι από το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά ζήτησε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλιά». Ειδικά για τα εύσημα που απένειμε ο Γ. Σουφλιάς στον Κ. Λαλιώτη για «το σημαντικό έργο» που πρόσφερε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δε βλέπει τίποτα περίεργο στη δήλωση του υπουργού, καθώς η πολιτική έχει συνέχεια ενώ και η κριτική που ασκούσε παλαιότερα, για καθυστερήσεις και υπερβάσεις στα έργα, ισχύει.

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι υπόθεση των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα οποία πρέπει να συνεργαστούν όπως επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος και να συμφωνήσουν στη στήριξη μιας υποψηφιότητας κοινής αποδοχής. «Οποιος παίξει κομματικά παιχνίδια θα τιμωρηθεί από τους πολίτες», τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το ΠΑΣΟΚ δε συνεργαστεί θα το «πληρώσει» στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν.

Εκκληση για συμμετοχή

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι, ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε έκκληση για τη συμμετοχή των «πολιτών» στις εκλογές, εκτιμώντας ότι η μείωση της αποχής θα βοηθήσει στην άνοδο του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ.

Εχοντας υπόψη του τα αποτελέσματα των γκάλοπ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν «διευρυμένη» τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα εκλογικά οφέλη του κόμματός του, προκειμένου να ενισχύσει την εντύπωση περί «πολιτικής κυριαρχίας», μετά από δύο διαδοχικές «εκλογικές νίκες».

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ, εμφάνισε τις εκλογές της Κυριακής ως «συνέχεια» και «υστερόγραφο» των βουλευτικών εκλογών, επιχειρώντας να πείσει ότι ο μέχρι τώρα απολογισμός του κυβερνητικού έργου δικαιολογεί «ανανέωση της εμπιστοσύνης».

«Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο. Τιμούμε τη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε με τους πολίτες. Προχωρούμε μπροστά με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνησή μας έκανε πολλά σ' αυτούς τους τρεις μήνες» και ότι «οι πολίτες συνειδητοποιούν πως όσα λέμε τα εννοούμε στο ακέραιο». Καταλήγοντας τόνισε ότι η ΕΕ «είναι κομμάτι της ζωής μας, είναι η πραγματικότητα που μας αφορά όλους» και γι' αυτό «οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούν άμεσα τον καθένα από μας». «Γι' αυτό λέμε ένα μεγάλο "ναι" στη συμμετοχή», τόνισε.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΚΚΙ
Στην κρίση του ελληνικού λαού οι «μηδίσαντες»Ι

Ανοιχτή επίθεση προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ που αποφάσισαν τη συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του χτες το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, που πρόσκεινται στον Δ. Τσοβόλα και σε πρώην στελέχη που στηρίζουν την πρόταση του προέδρου τους για τη διάλυσή του.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ανακοίνωσης, αναφέρεται: «Μια μικρή ομάδα ατόμων, που εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, χωρίς καμία πολιτική, ηθική και νομική νομιμοποίηση, καπηλεύονται το όνομα, τους αγώνες και το ηθικό κύρος του ΔΗΚΚΙ και προσπαθούν με συνεντεύξεις, δηλώσεις, αφίσες και φέιγ βολάν, να εμφανιστούν ως εκφραστές και εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ, παροτρύνοντας τους πολίτες και τους φίλους, να ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα της δικής τους προτίμησης.

Αυτά τα πρόσωπα δεν εκφράζουν το ΔΗΚΚΙ, ως πολιτικό φορέα, το οποίο σέβεται τους πολίτες και τα μέλη του που έχουν τη δική τους κριτική άποψη και δε χρειάζονται αυτόκλητους καθοδηγητές.

Το ΔΗΚΚΙ, ως πολιτικός φορέας, απέδειξε με την 8χρονη πορεία του, ότι αγωνίστηκε για την ελευθερία στη σκέψη και έκφραση του Ελληνα πολίτη».

Σε λειτουργία το ΔΗΚΚΙ σ' όλη την Ελλάδα

Αμεση ήταν η απάντηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, η οποία, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει: «Η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, εκφράζοντας τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και των χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, που δεν παραιτούνται, και αρνούνται να εκχωρήσουν στο νεοδεξιό ΠΑΣΟΚ τα οράματα και την ιδεολογία τους, στη συνέντευξή της στις 7/6/2004 στο Ζάππειο, κάλεσε τους αγωνιστές του ΔΗΚΚΙ:

- Να καταψηφίσουν τα κόμματα του δικομματισμού, τα οποία έφθασαν σε σημείο ακόμη και να νοθεύουν τις εκλογές, αποκλείοντας το τέταρτο κόμμα της Ευρωβουλής.

- Να καταψηφίσουν τους εκπροσώπους του δικομματισμού, που καταδυναστεύουν το λαό, και εκχωρούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και, παράλληλα, να στηρίξουν δυνάμεις εντός ή εκτός Βουλής, που τάχθηκαν κατά του σχεδίου ΑΝΑΝ, κατά των σχεδίων διχοτόμησης του Αιγαίου, και απορρίπτουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μάαστριχτ.

Αυτή είναι η θέση που αντανακλά τις αγωνιστικές διαθέσεις των μελών, των στελεχών και των φίλων του ΔΗΚΚΙ, τα οποία κρατούν ψηλά τις σημαίες και το ΔΗΚΚΙ σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα.

Παρά το δικαστικό πραξικόπημα του αποκλεισμού του ευρωψηφοδελτίου μας, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά.

Παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, τους ελάχιστους "μηδίσαντες" και όσα πρώην στελέχη προσπάθησαν να εκποιήσουν ένα πολιτικό κίνημα με εννέα χρόνια αγώνες ενάντια στο δικομματισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ