ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
"Κλειστών" επιστολών το ανάγνωσμα

Επιστολή στον Α. Παπανδρέου έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά θα τη "μεταφέρει" ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ακάθεκτος και με αμείωτη ένταση ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ συνεχίζει τις "υπεύθυνες" πρωτοβουλίες του για να βοηθήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύση στην πολιτική εκκρεμότητα. Ετσι, μια μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από τη Βουλή, αντέδρασε άμεσα στην είδηση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έσπευσε να προλάβει τους επίδοξους διαδόχους του Α. Παπανδρέου αποστέλλοντας πρώτος επιστολή στον πρωθυπουργό.

Την επιστολή παρέδωσε χτες το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γ. Βαρθολομαίος,μέσω του γενικού διευθυντή του "Ωνάσειου", στον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό.Η επιστολή θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε γνωστό, αλλά οι επιστολές του προέδρου της ΝΔ όταν θέλει είναι "ανοιχτό γράμμα". Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Εβερτ κάνει έκκληση στον Α. Παπανδρέου να διευκολύνει τις εξελίξεις με την παραίτησή του, προσφέροντας έτσι ύψιστη υπηρεσία στον τόπο, την παράταξή του και τον ίδιο. Από την άλλη υποστηρίζει ότι η ΝΔ έκανε το καθήκον της και διατυπώνει την ελπίδα να κάνει και ο Α. Παπανδρέου το δικό του.

Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν επιφύλαξαν "φιλική" υποδοχή στην επιστολή του Μ. Εβερτ. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη,ο Δ. Κρεμαστινός έστειλε επιστολή στον Μ. Εβερτ με την οποία τον ενημερώνει ότι θα παραδώσει τον φάκελο με την εσώκλειστη επιστολή στον αναπληρούντα τον πρωθυπουργό Α. Τσοχατζόπουλο, μετά την επιστροφή του τελευταίου από το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή κλίμα ευφορίας επικρατεί στη Ρηγίλλης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Στενοί συνεργάτες του Μ. Εβερτ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε ενισχυμένος και επιπλέον έδειξε ότι "σέρνει" τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας την εικόνα ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ομως η χτεσινή πρωτοβουλία του Μ. Εβερτ προκάλεσε δυσφορία μεταξύ των συνεργατών, γιατί δεν τους είχε ενημερώσει για την επιστολή και γενικότερα από τη συμπεριφορά του.


ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Πονάει δόντι... κόβει κεφάλι

"Η λύση για την επιτάχυνση των αναπτυξιακών έργων βρίσκεται στη διόρθωση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα και όχι στη δημιουργία ανεξέλεγκτων οργανισμών, που θα λειτουργούν όμως στα πλαίσια του κράτους". Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου "Σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας". Στη συνέχεια αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αυτή η σύσταση φορέων επιβάλλεται, γιατί καθυστερεί η προώθηση των αναπτυξιακών έργων, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε πως η κυβερνητική λογική είναι "πονάει δόντι κόβει κεφάλι". "Ετσι είπε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν η δημόσια διοίκηση δεν είναι καλή τη διορθώνουμε. Με τη λύση, όμως, που εσείς προτείνετε φτιάχνετε κάποιους φορείς στα πλαίσια του κράτους, που όμως θα είναι έξω από το δημόσιο λογιστικό. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: Γιατί δεν μπορεί μια διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να κάνει αυτό που θα κάνει το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, π.χ., που δημιουργείται με το νομοσχέδιο; Λέτε ότι με τους νέους φορείς θα φέρεται επιτάχυνση των διαδικασιών. Γνώμη μας είναι πως θα έχουμε καθυστέρηση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διαφωνούν. Θα έχουμε αποψίλωση στελεχών από τις διευθύνσεις των υπουργείων, που θα περάσουν στους νέους φορείς. Παράλληλα, την τελική υπογραφή όσων θα αποφασίζουν οι φορείς αυτοί θα τη βάζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου. Πώς θα υπογράψει όμως ένας υπάλληλος χωρίς να ελέγξει τι υπογράφει. Με τις διαδικασίες που δρομολογεί το νομοσχέδιο κωλυσιεργία και προβλήματα θα έχουμε".

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε ειδικά στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης του κοινοτικού πλαισίου στήριξης, που δημιουργείται με το νομοσχέδιο και τόνισε πως αυτό γίνεται κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης, το 1994, απέναντι στην Κοινότητα. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αν και συμφώνησε με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας σημαντικούς τους φορείς που δημιουργούνται, ζήτησε να γίνουν ορισμένες αποσαφηνίσεις για να μπορέσει να δώσει θετική ψήφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ