ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας
  • Αντικρουόμενα τα στοιχεία για νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες
  • Αποποιείται των ευθυνών για την αιματηρή επιδρομή ο Αγιατολάχ Αλί Κχαμενε'ϊ, θρησκευτικός ηγέτης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Αγανακτισμένος ο Κχαταμί, καλεί τους φοιτητές να μη δίνουν απάντηση στις προκλήσεις των "αντιπάλων της προόδου"

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σκληρά επεισόδια σημειώθηκαν, και χτες, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας ανάμεσα σε φοιτητές και σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους, μετά την αιματηρή επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που διοικείται από το θρησκευτικό ηγέτη της χώρας και στόχο των φοιτητικών διαδηλώσεων Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ ο μετριοπαθής Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί κάλεσε τους φοιτητές να μην απαντούν στις προκλήσεις των "αντιπάλων της μεταρρύθμισης".

Με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα, αντιμετώπισαν για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, οι ειδικές δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας τους χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωναν στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας Βαλ ες Ασρ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν και άλλοι 10 μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, καθώς παρά τις, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, της ηγεσίας των Δυνάμεων Ασφαλείας, φαίνεται ότι λαμβάνονται όλο και αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να δοθεί τέλος στις φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, αλλά και μέλη του διοικητικού και καθηγητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου συνέχιζαν, μέχρι χτες βράδυ, την καθιστική διαμαρτυρία τους μέσα στο κτίριο. Το απόγευμα, χτες, επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά την ένταση του πρωινού, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν και πάλι μέσα στο Πανεπιστήμιο, "για να επιβάλουν την τάξη μετά από τον εμπρησμό ενός παρακείμενου αυτοκινήτου από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό".

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν και πολλοί εργαζόμενοι, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Στο Ταμπρίζ, την Κυριακή, χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία. Δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η μετριοπαθής εφημερίδα "Αρια", και στο Μοσχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, και στο Ισπαχάν. Παράλληλα, η ιρανική κοινότητα στις ΗΠΑ διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, στο Λος Αντζελες, στο Χιούστον και στο Ντάλας.

Επισήμως, πάντως, όπως μεταδίδει και το ελεγχόμενο από το καθεστώς ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, οι διαδηλώσεις περιορίζονται στην Τεχεράνη.Σύμφωνα, μάλιστα, με την επίσημη ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σκοτώθηκαν 3 άτομα, τραυματίστηκαν 20 και συνελήφθησαν 200. Τα στοιχεία αμφισβητούνται από τους εκπροσώπους των φοιτητών, που μιλούν για 6 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 1.000 συλληφθέντες. Επιπλέον, ένα 24ωρο μετά την επιδρομή στο Πανεπιστήμιο, το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε την απόλυση δύο διοικητών της αστυνομίας και την επίπληξη του αστυνομικού διευθυντής της Τεχεράνης για τον "λανθασμένο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις φοιτητικές διαδηλώσεις". Εντούτοις, καμία μομφή δεν έγινε προς τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Χενταγιάντ Λοτφιάν, ο οποίος, σύμφωνα με τους φοιτητές, είναι ο κύριος υπεύθυνος του αιματοκυλίσματος και έδωσε προσωπικά την εντολή για την επιδρομή.

Αποστάσεις από την καταστολή παίρνει ο Κχαμενεϊ

Τη βαθιά του λύπη για τα αιματηρά επεισόδια εξέφρασε, αναφερόμενος για πρώτη φορά στα γεγονότα χτες, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε "απαράδεκτη την επιδρομή" και τόνισε ότι ο ισλαμικός νόμος δεν επιτρέπει τέτοιες μεθόδους. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δεσμεύτηκε ότι"οι ένοχοι της αιματηρής επιδρομής θα τιμωρηθούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην αστυνομική ιεραρχία". Ο Κχαμενεϊ απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του οι φοιτητές, που τον θεωρούν υπεύθυνο, τόσο για τους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου, που οδήγησαν στο κλείσιμο της προοδευτικής εφημερίδας "Σαλάμ", γεγονός που πυροδότησε τις φοιτητικές διαδηλώσεις, όσο και για τα μέτρα καταστολής εναντίον τους. Αγνωστο παρέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η, προγραμματισμένη για σήμερα, απεργία, τουλάχιστον, 20 εφημερίδων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο σκληρό νόμο περί ελευθερίας του Τύπου και συμπαράστασης στην, απαγορευμένη πλέον, εφημερίδα "Σαλάμ". Ο διευθυντής της "Σαλάμ" κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην απεργήσουν, αλλά να εργαστούν, ώστε η πραγματική εικόνα της κατάστασης στο Ιράν να μεταφερθεί και στον έξω κόσμο.

Βαθιά αγανακτισμένος εμφανίστηκε και ο μετριοπαθής Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί, ο οποίος κάλεσε τους φοιτητές να μην απαντούν στις προκλήσεις των αντιπάλων "της προόδου και των μεταρρυθμίσεων". Ο Κχαταμί είχε, ήδη από την Παρασκευή, καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στους χειρισμούς της αστυνομίας, ενώ δεν έκρυψε την οργή του για την παράκαμψή του σε όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης των διαδηλώσεων, αφού ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για καμία από τις ενέργειες της αστυνομίας. Πολιτικοί σχολιαστές, πάντως, υπογράμμιζαν, χτες, ότι το χάσμα ανάμεσα σε μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικούς στην ηγεσία του Ιράν έχει βαθύνει ιδιαίτερα μετά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τρεις "καυτές" μέρες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Δύο και μια μέρες έμειναν για να λήξει η νέα προθεσμία που έθεσαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, ώστε οι αντιμαχόμενες πλευρές να αποδεχτούν το σχέδιο συμφωνίας που κατέληξαν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις, προκειμένου να "αναζωογονήσουν" την ειρηνευτική συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής" που έχει τελματώσει.

Κυριότερο ζήτημα, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν τα τριάντα χρόνια των "ταραχών", ενώ ο "Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός" είναι ο πρώτος στον κατάλογο. Ωστόσο, οι διαθέσεις του είναι ανεξιχνίαστες ως προς το τι θα πράξει σε σχέση με την έκκληση για να αφοπλιστεί. Αν και το θέμα του αφοπλισμού του μάλλον θα πρέπει προς το παρόν να αποκλειστεί. Εξάλλου, όρος που έχει θέσει ο ΙΡΑ είναι η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας - μια διαδικασία που καρκινοβατεί...

Την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ,κάλεσε για άλλη μια φορά τους αντιπάλους, προτεστάντες και καθολικούς, πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας "να μην αφήσουν να χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη, αυτής της γενιάς," όπως τη χαρακτήρισε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της επαρχίας. Τις δηλώσεις αυτές ο Μπλερ τις έκανε σε εκπομπή στην τηλεόραση του BBC, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ιταλία. Την ίδια περίπου ώρα οι ετήσιοι διχαστικοί εορτασμοί του Τάγματος της Οράγγης ξεκινούσαν με την παράδοση στην πυρά των συμβόλων και της σημαίας της Ιρλανδίας και με άπειρα πυροτεχνήματα. Γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και νέους τριγμούς στην ιδιαιτέρως εύθραυστη ειρήνη.

Χτες περίπου 20.000 προτεστάντες παρέλασαν στο κέντρο του Μπέλφαστ υπό το βλέμμα εκατοντάδων πάνοπλων αστυνομικών, που έχουν λάβει από το Σαββατοκύριακο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για την αποτροπή των καθιερωμένων επεισοδίων ανάμεσα στις δύο κοινότητες του Ολστερ. Ανάμεσα στα μέτρα, και η περίφραξη των συνοικιών των Ιρλανδών καθολικών! Η 12η του Ιούλη, είναι η πιο "καυτή" μέρα στο ετήσιο ημερολόγιο της Βόρειας Ιρλανδίας, αν και επισήμως οι αδιάλλακτοι προτεστάντες γιορτάζουν τη νίκη του βασιλιά Ουίλιαμς της Οράγγης στο πεδίο της μάχης επί του καθολικού βασιλιά Τζέιμς του 2ου, περίπου 3 αιώνες πριν. Γεγονός, που σημάδεψε και την κατοχή της Ιρλανδίας από την Αγγλία μέχρι το 1921, αφήνοντας τη Βόρεια Ιρλανδία στη βρετανική κατοχή. Επί του πρακτέου όμως αποτελεί επίδειξη δύναμης της προτεσταντικής κοινότητας για το "ποιος πραγματικά κυβερνά" το Ολστερ.

Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επεισόδια ήταν ανύπαρκτα, αλλά η νύχτα θα είναι μάλλον πολύ "δύσκολη"...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θετικές οι πρώτες συναντήσεις Μπάρακ - Αράβων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες άρχισε τον κύκλο των επαφών του με τους Αραβες ηγέτες μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και κατά τις συζητήσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Μπάρακ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για άμεση "αναθέρμανση" της ειρηνευτικής διαδικασίας και τάχιστη εφαρμογή της ενδιάμεσης ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

"Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί υπέφεραν πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει καμία καθυστέρηση στον αλληλοσεβασμό, στην ειρήνη", δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος τόνισε ότι είναι πάντα έτοιμος να επαναλάβει τη συνεργασία του με την ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία". Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Χόσνι Μουμπάρακ με τον Εχούντ Μπάρακ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην Αλεξάνδρεια.

Μοναδικό σημείο εμφανούς διαφωνίας, προς το παρόν, φαίνεται να είναι το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, καθώς και το κατά πόσο θα συνδυαστεί με την έναρξη των συνομιλιών για την κατάληξη του οριστικού καθεστώτος των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών. Ο Εχούντ Μπάρακ ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου από τους Αραβες συνομιλητές του, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, αμέσως μετά το τέλος του γύρου συνομιλιών που θα έχει με διάφορους ηγέτες, μέσα στις επόμενες μέρες. Οπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Ισραήλ στις 21 Ιούλη, αφού πρώτα θα έχει συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Την απομάκρυνση των "δολοφόνων" των ιρανικών αρχών ασφαλείας ζητά ο φοιτητής, που παίρνει μέρος στην καθιστική διαμαρτυρία, η οποία συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής η αστυνομία πραγματοποίησε αιματηρή επιδρομή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ