Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θετικές οι πρώτες συναντήσεις Μπάρακ - Αράβων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες άρχισε τον κύκλο των επαφών του με τους Αραβες ηγέτες μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και κατά τις συζητήσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Μπάρακ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για άμεση "αναθέρμανση" της ειρηνευτικής διαδικασίας και τάχιστη εφαρμογή της ενδιάμεσης ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

"Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί υπέφεραν πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει καμία καθυστέρηση στον αλληλοσεβασμό, στην ειρήνη", δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος τόνισε ότι είναι πάντα έτοιμος να επαναλάβει τη συνεργασία του με την ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία". Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Χόσνι Μουμπάρακ με τον Εχούντ Μπάρακ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην Αλεξάνδρεια.

Μοναδικό σημείο εμφανούς διαφωνίας, προς το παρόν, φαίνεται να είναι το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, καθώς και το κατά πόσο θα συνδυαστεί με την έναρξη των συνομιλιών για την κατάληξη του οριστικού καθεστώτος των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών. Ο Εχούντ Μπάρακ ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου από τους Αραβες συνομιλητές του, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, αμέσως μετά το τέλος του γύρου συνομιλιών που θα έχει με διάφορους ηγέτες, μέσα στις επόμενες μέρες. Οπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Ισραήλ στις 21 Ιούλη, αφού πρώτα θα έχει συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ