Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Θεμελιώνεται το "προτεκτοράτο" υπό καθεστώς βίας
  • Ανακοινώθηκε χτες η επαναλειτουργία του Δημαρχείου στην Πρίστινα και η συγκρότηση μεικτού τοπικού συμβουλίου, με αμφίβολης διαφάνειας κριτήρια...
  • Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ανακοινώνουν τη διακοπή συνεργασίας τους με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η τάξη στην περιοχή

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ο Τζιμ Κάρτερ, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ και στέλεχος του διοικητηρίου που στήνει στο Κοσσυφοπέδιο ο οργανισμός, έφθασε χτες στην Πρίστινα, διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλλει "κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή". Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του Κάρτερ δε φάνηκαν να πείθουν τους Κοσσοβάρους Σέρβους που βλέπουν εαυτούς να τίθενται - ουσιαστικά απροστάτευτοι - στο στόχαστρο της βίας κάθε 24ωρο που περνά. Γεγονός που τους ανάγκασε χτες να διακόψουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δεινά που υφίστανται, κάθε συνεργασία με τα πολυεθνικά στρατεύματα και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ!

"Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα διεθνή στρατεύματα και τον ΟΗΕ μόνον εφόσον αυτοί καταβάλλουν αποτελεσματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου" τόνισαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή ο Μομτσίλο Τράζκοβιτς (Σέρβος Κοσσοβάρος πολιτικός) και ο επίσκοπος Αρτέμιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην ανακοίνωση αυτή οι δύο άνδρες απέρριπταν την πρόσκληση του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, Σέρζιο Βιέρα ντε Μέγιο, για συμμετοχή στο μεικτό "Πολιτικό Συμβούλιο" του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δε φάνηκε να απασχολεί ιδιαίτερα τους αξιωματούχους του ΟΗΕ που, εν μέσω χαώδους κατάστασης, εντείνουν τις δραστηριότητές τους για μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο κατά τις γνωστές, άλλωστε, απαιτήσεις και σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Υπό ιδιαίτερα ασαφείς συνθήκες και μάλλον επιλήψιμα κριτήρια, ο Κάρτερ ανακοίνωσε χτες (με την άφιξή του) πως ο ΟΗΕ προχωρεί στην αποκατάσταση μίας κάποιας "ομαλότητας" στην Πρίστινα. Πώς; ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία του Δημαρχείου της πόλης και τη συγκρότηση ενός μεικτού συμβουλίου με τη συμμετοχή 80 Αλβανών και 60 Σέρβων. Με ποιο κριτήριο; Η υπόθεση μοιάζει λίαν "σκοτεινή". Τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες" μας "πληροφορεί" πως"αξιωματούχοι του ΟΗΕ στρατολογούν άτομα που θα... γεμίσουν τα κενά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητα αυτών που θα απαρτίζουν το "προσωπικό" στο Δημαρχείο της Πρίστινας δίνονται φειδωλά. Οι ελάχιστες πληροφορίες αναφέρουν πως ο τομέας της Πρίστινας θα έχει εννιά διαμερίσματα και δύο δημάρχους με ισότιμο αξίωμα, θα που αποκαλούνται "δημοτικοί πρόεδροι"... Αυτοί είναι ο Ζβονιμίρ Στέβιτς, πρώην αντιδήμαρχος της πόλης και αγνώστων λοιπών στοιχείων, και ο Μεχίξ Σγιούλα, Κοσσοβάρος Αλβανός που έχει να εργαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια από τότε που έχασε τη δουλιά του στην τοπική εταιρία ηλεκτρισμού. Η μοναδική "εμπειρία" του Σγιούλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν η συμμετοχή του στην τοπική κυβέρνηση που υπήρχε στο Κόσσοβο έως το 1984!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πρίστινα ο Γίρι Νταϊνστμπίερ, (ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γιουγκοσλαβία) απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για την ταχύτατη αποκατάσταση δομών, όπως η δικαιοσύνη και οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε αδυναμία να επιβεβαιώσει πληροφορίες δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες, οι αντάρτες του "UCK" κρατούν Σέρβους αιχμαλώτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Πυρομανείς στο Πρίζρεν, συμπλοκές και νάρκες

Ολα αυτά ενώ το όλο σκηνικό στο Κοσσυφοπέδιο μοιάζει κάθε άλλο παρά ειρηνικό. Η βία και οι πράξεις αντεκδίκησης οργιάζουν. Οπως την Κυριακή στο Πρίζρεν, όπου δεκάδες κάτοικοι της πόλης εμπόδισαν τα συνεργεία πυρόσβεσης να κατασβέσουν πυρκαγιές από εμπρησμούς, τουλάχιστον 15 σπιτιών που ανήκαν σε Σέρβους! Οπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των γερμανικών στρατευμάτων της KFOR, αντισυνταγματάρχης Ντίτμαρ Τζέσεριχ, "ο αλβανικός πληθυσμός της πόλης χαροποιήθηκε ιδιαίτερα με τις πυρκαγιές"! Σχόλιον ουδέν...

Επιπλέον, σποραδικά συνεχίζονται τα αιματηρά κρούσματα βίας είτε από εκρήξεις ναρκών, είτε από πυροβολισμούς "αγνώστων" κατά Κοσσοβάρων Σέρβων.Χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός αγνώστου και ο τραυματισμός ενός άλλου, όταν το τρακτέρ στο οποίο επέβαιναν πάτησε σε νάρκη. Από τις αρχές Ιούνη έως χτες, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις ναρκών.

Την Κυριακή, γαλλικές δυνάμεις της KFOR άνοιξαν πυρ κατά αγνώστων για να διαλύσουν πλήθος συμπλεκόμενων Αλβανών και Σέρβων στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι είπαν πως παρά τα επεισόδια ουδείς τραυματίστηκε.

Το ίδιο 24ωρο, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην Τσαγκλάβιτσα (3 χλμ νότια της Πρίστινας), όταν άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα σε εστιατόριο.

Επεται το Μαυροβούνιο...

Η απόσχιση του Μαυροβουνίου μέσω "ανεξαρτητοποίησης" μεθοδεύεται τακτικά...Μάλιστα, οι χτεσινοί "Τάιμς" του Λονδίνου, μας πληροφόρησαν πως το Σεπτέμβρη θα ανεξαρτητοποιηθεί το Μαυροβούνιο, επικαλούμενοι τα - μάλλον τεχνητά - προβλήματα της Ποντγκόριτσας με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και δη με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς.

Πάντως, το Βελιγράδι, επιχειρεί να αντιστρέψει τις εντυπώσεις υπό, σίγουρα, άνισους όρους. Ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού διέψευσε τις πληροφορίες του ΝΑΤΟ περί ενίσχυσης των σερβικών στρατευμάτων στο Μαυροβούνιο, κατηγορώντας τη διοίκηση του Συμφώνου για επίμονη καλλιέργεια έντασης μεταξύ των δύο γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα σημείωσε πως όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε ο αριθμός των στρατευμάτων στο έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Ετερον, αλλά όχι εκάτερον, η συγκέντρωση 4.000 ατόμων στη Βοϊβοντίνα εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κουσνέρ απαγορεύει την είσοδο σε Σέρβους αξιωματούχους... (2000-08-23 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκό "παζάρι" όπλων, σε τιμές ευκαιρίας, στήνει ο "UCK"... (1999-08-17 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση από βόμβες, νάρκες και πράξεις αντεκδίκησης (1999-06-23 00:00:00.0)
Οι δυσκολίες των δυνάμεων κατοχής (1999-06-18 00:00:00.0)
Σοβαρά τα προβλήματα στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής κατοχής (1999-06-14 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις (1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ