Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μπορεί να απομένουν δύο βδομάδες, έως ότου πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη στη Γαλλία για την εξεύρεση "λύσης" στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά οι εχθροπραξίες στην περιοχή αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι πυρετώδεις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση πολυεθνικών στρατευμάτων.

Χτες, οι αυτονομιστές Κοσσοβάροι Αλβανοί παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν έναν Σέρβο αιχμάλωτο, αλλά επιχειρώντας να "ρίξουν στάχτη" στα μάτια και μετά από παρεμβάσεις των ξένων επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, απελευθέρωσαν αργότερα έναν Σέρβο. Σε άλλη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, σημειώθηκε επεισόδιο έντασης μεταξύ δύο επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ με Σέρβους στρατιώτες.

Στο Οράχοβατς (νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου), αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ παρενέβησαν, με σκοπό την εκτόνωση της νέας έντασης ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και Κοσσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες, πετυχαίνοντας την απελευθέρωση ενός Σέρβου που απήχθη το περασμένο Σάββατο. Τη μέρα εκείνη, είχαν απαχθεί δύο Σέρβοι, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών του "KLA".

Χτες, δύο αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ (ένας Δανός και ένας Βρετανός) δάρθηκαν στο Πρίζρεν από ομάδα εξοργισμένων Σέρβων πολιτών. Ολα άρχισαν, αφότου μια ομάδα παιδιών άρχισε να ρίχνει χιονόμπαλες κατά των δύο επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ. Οι δύο άρχισαν να λογομαχούν με τα παιδιά (!), ώσπου έφτασε στο ίδιο μέρος ομάδα εξοργισμένων Σέρβων που ξυλοκόπησε τους δύο αξιωματούχους. Το αντι-δυτικό μένος των Σέρβων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλές του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός απεσταλμένος του Κλίντον, Κρίστοφερ Χιλ,συναντώνταν με ανώτατα πολιτικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών, που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία που μετέβη στο Ραμπουγέ. Αν και οι συνομιλίες έληξαν δίχως αποτέλεσμα, εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς υποστήριξαν πως θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία στις 15 Μάρτη. Ο Φιλ Ρέικερ, εκπρόσωπος του Χιλ, αναφερόμενος στο σκοπό της συνάντησης είπε σε δημοσιογράφους ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση της στάσης της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων που ήταν στο Ραμπουγέ.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ εντείνει τις προετοιμασίες του για την ανάπτυξη πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο από τις βάσεις του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.Εκεί καταφτάνουν εκατοντάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και στρατιωτικός εξοπλισμός. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δύναμη περίπου 28.000 στρατιωτών θα αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που υπογραφεί στις 15 Μάρτη συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Ομως, την ώρα που έρχονται οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, φεύγουν οι περίπου 1.000 κυανόκρανοι της "Δύναμης Πρόληψης των Ηνωμένων Εθνών", που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό συμβαίνει λόγω της εκπνοής της εντολής που έχουν λάβει από τον ΟΗΕ.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιχειρούν συναντήσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς και Σέρβους, προσπαθώντας να πετύχουν μια θετική έκβαση στις συνομιλίες της 15ης Μάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο των αυτονομιστών ανταρτών "Κόσσοβα Πρες", ανώτατα στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των προσπαθειών για το σχηματισμό της πολύκροτης... "κοινής" πλην ανεπίσημης κυβέρνησης όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών. Στην ηγεσία αυτής της άτυπης κυβέρνησης ανατέθηκε να ορίσει ομάδα που θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την κυβέρνηση Κλίντον, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το "Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Μάλιστα, αντάρτες του"KLA" υποστήριξαν ότι έχουν λάβει πρόσκληση για επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου έχει νομιμοποιηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας...

Επιπλέον, χτες, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βολεμπάεκ, (υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας), επρόκειτο να συναντηθεί με αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματούχων του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά και με ομάδα Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ