Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι δυσκολίες των δυνάμεων κατοχής

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μπορεί να έχει περάσει μια βδομάδα μετά την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εξίσου βαριά και ιδιαίτερα τεταμένη...

Η διαδικασία αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, καθώς και η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής είναι τα μόνα που εξελίσσονται "σύμφωνα με το πρόγραμμα". Ομως, ακόμη και αυτές οι εξελίξεις δε σημειώνονται δίχως πόνο ή δίχως προβλήματα. Ιδιαίτερα όταν κάθε μέρα που περνά, οι δυνάμεις της "KFOR" συνειδητοποιούν σιγά - σιγά πως η "αποστολή" - κατοχής και όχι ειρήνης... - δεν είναι εύκολη: Το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχή κοντά στο Πετς δύο Ιταλοί στρατιώτες πάτησαν σε ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά, άλλοι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές και ένας πολίτης στο Κόσσοβο τραυματίστηκε σοβαρά πάλι από πυρά άγνωστου ελεύθερου σκοπευτή.

Ομως, παράλληλα, με την ανάπτυξη των ξένων στρατευμάτων κατοχής η ειδησεογραφία τροφοδοτείται από πληθώρα "πληροφοριών" για... εντοπισμό μαζικών τάφων, εκτελέσεων ή υποβολή Κοσσοβάρων Αλβανών σε βασανιστήρια. Αίσθηση προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζοφ Χουν, για την εκτέλεση τουλάχιστον 10.000 Κοσσοβάρων Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις, ενώ διαρκούσαν οι 11 βδομάδες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών!

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα, η ανεπίλυτη ουσιαστικά υπόθεση της λεγόμενης "αποστρατιωτικοποίησης" των ανταρτών του "UCK" περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς οι άνδρες των πολυεθνικών στρατευμάτων φαίνεται να δρουν κατά βούληση: Οι μεν Βρετανοί και Γερμανοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους αντάρτες περιορίζονται σε "συστάσεις", οι δε Αμερικανοί πεζοναύτες, αφού δοκιμάσουν να πείσουν με λόγια τους αντάρτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους, προβαίνουν στην άσκηση βίας (όχι όμως και χρήση όπλων)...

Ικανοποιημένο το ΝΑΤΟ από την αποχώρηση των Γιουγκοσλάβων

Γρηγορότερα και από το χρονοδιάγραμμα της γιουγκοσλαβο-ΝΑΤΟικής στρατιωτικής συμφωνίας εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κεντρικό Κόσσοβο. Σ' αυτή τη διαπίστωση προέβη χτες εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Πρίστινα, Βρετανός Ρόμπιν Κλίφορντ. Δεν ήταν ο μόνος, καθώς ο σεβασμός της συμφωνίας από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα αναγνωρίζεται όχι μόνον από το ΝΑΤΟ, αλλά και από αξιωματούχους της αμερικανικής και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων...

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι έως χτες περισσότεροι από 26.000 άνδρες των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων είχαν αποχωρήσει, ενώ έως την Κυριακή προβλέπεται η απομάκρυνση άλλων 14.000 στρατιωτών από το Κεντρικό και Βόρειο Κόσσοβο.

Σύμφωνα πάντα με τον Κλίφορντ, εξίσου ικανοποιητική είναι η διαδικασία ανάπτυξης των δυνάμεων της "KFOR", μέρος των οποίων είχε φθάσει χτες το μεσημέρι στο Ποντούγεβο και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τα εσωτερικά σύνορα της επαρχίας με την υπόλοιπη Σερβία.

Κρούσματα βίας και άλλα "παρατράγουδα"...

Το περασμένο 48ωρο η περιπολία Ιταλών στρατιωτών σε περιοχή κοντά στο Πετς επιφύλασσε μία "έκπληξη". Δύο απ' αυτούς πάτησαν σε νάρκη, η οποία εξερράγη και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό τους. Πάλι, προχτές, (και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Ρέκορντ" της Γλασκόβης) δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι (εκ των οποίων ο ένας μόλις 25 χρόνων) τραυματίστηκαν σοβαρά, μαζί και ο Κοσσοβάρος Αλβανός οδηγός και μεταφραστής τους, από άγνωστους ένοπλους λίγο έξω από το χωριό Στίμλγιε. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο των δυνάμεων της "KFOR" του ίδιου χωριού...

Επιπλέον, χτες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα γνωστοποίησε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής που πυροβολούσε από συγκρότημα διαμερισμάτων σε δρόμο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα (αγνώστων λοιπών στοιχείων) την ώρα που αυτός οδηγούσε αυτοκίνητο με σέρβικες πινακίδες της πόλης Νις! Βρετανοί αλεξιπτωτιστές απέκλεισαν την περιοχή και μετέφεραν τον τραυματία με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο...

Την ίδια ώρα, ο ορθόδοξος χριστιανός επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου, Αρτέμιγε, που έφθασε χτες στην Πρίστινα συνοδεία Γερμανών στρατιωτών κατήγγειλε την ένοπλη τρομοκρατική δράση ανταρτών του "UCK" στο Πρίζρεν, το Μοζουτίστε και στην Κορίζα. Ο επίσκοπος Αρτέμιγε κατήγγειλε ότι αντάρτες πυρπόλησαν δύο μεσαιωνικά μοναστήρια, αυτό της Αγίας Τριάδας στη Μοζουτίστεκαι εκείνο του Αγίου Παύλου στην Κορίζα, καταλήγοντας πως όλοι οι ορθόδοξοι ναοί της επαρχίας είναι "στόχος της εκδικητικότητας του UCK".

Την ώρα που ο επίσκοπος Αρτέμιγε έκανε τις παραπάνω καταγγελίες, Αμερικανοί πεζοναύτες στο Βλάντοβο έρχονταν σε αντιπαράθεση με περίπου 120 αντάρτες του "UCK". Πρώτα δοκίμασαν τις πολύωρες διαπραγματεύσεις προκειμένου να τους πείσουν με το καλό να παραδώσουν τον οπλισμό τους, Το οποίο δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα πέρα από την ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνέχεια συνέλαβαν πέντε ηγετικά στελέχη τους, αναγκάζοντας και τους υπόλοιπους να παραδώσουν τα όπλα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σχετικά είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός συνταγματάρχης Κένεθ Γκλουκ: "Τους ζητήσαμε να μας παραδώσουν τα όπλα. Είπαν ότι έπρεπε να πάρουν πρώτα την άδεια από ανώτερους διοικητές. Τους δώσαμε άφθονο χρόνο, αλλά όταν η διορία εξέπνευσε τους είπα πως "οι συνομιλίες τελείωσαν"! Οι πεζοναύτες συνέλαβαν πέντε ηγετικά στελέχη των ανταρτών και αναγκάσαμε τους άλλους να δώσουν τα όπλα. Νομίζω πως γίναμε κατανοητοί στους σωστούς τόνους. Τους δείξαμε ότι μπορεί να είμαστε συνεννοήσιμοι, αλλά και κατηγορηματικοί όταν τους λέμε ότι δεν επιτρέπουμε όπλα στην πόλη"!

Η ώρα της έντασης της προπαγάνδας

Δεν έχει κλείσει βδομάδα από τη μέρα άφιξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και οι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβαίνουν σε επίσημες ανακοινώσεις για τη διάπραξη αποκρουστικών εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και εκτιμήσεις για την εκτέλεση ή σφαγή περίπου 10.000 Αλβανών κάθε ηλικίας και φύλου στην επαρχία. Κάτι που προκαλεί σκεπτικισμό εάν όχι την εξής απορία: Μήπως είχαν έτοιμα από καιρό τα "στοιχεία"; Αντίθετα, στο Παρίσι, ο Γάλλος στρατηγός Ξαβιέ Ντελκούρ ήταν πιο συγκρατημένος, ανακοινώνοντας πως ακόμη "δεν έχουν εντοπιστεί μαζικοί τάφοι" και εστιάζοντας την προσοχή των δημοσιογράφων στη "μεγάλη ένταση που υπάρχει στο Κόσσοβο ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς πολίτες"...

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζοφ Χουν, ήταν κατηγορηματικός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδινε το μεσημέρι στο Λονδίνο: Στη διάρκεια των 11 βδομάδων ΝΑΤΟικών επιδρομών, περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περισσότερες από 100 σφαγές στο Κόσσοβο!

"Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει κυρίως από τους πρόσφυγες, προκύπτει ότι περίπου 10.000 σκοτώθηκαν σε περισσότερες από 100 σφαγές, γεγονός που μαρτυρεί την αγριότητα των σερβικών δυνάμεων. Ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμα βαρύτερος", είπε συγκεκριμένα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζοφ Χουν.

Σύμφωνα με τον Χουν, οι δυνάμεις της KFOR ανακαλύπτουν "όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα" στοιχεία για τις "αγριότητες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των Αλβανών Κοσσοβάρων". Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικότερη περίπτωση την προχτεσινή ανακάλυψη ενός πενταώροφου κτιρίου του γενικού επιτελείου της σερβικής αστυνομίας στην Πρίστινα από Βρετανούς πεζοναύτες. Ο Χουν είπε πως επρόκειτο για "ένα κέντρο βασανιστηρίων" της αστυνομίας, προσθέτοντας πως ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο του κτιρίου "μαχαίρια, ρόπαλα του μπέιζ - μπολ στα οποία ήταν χαραγμένα σερβικά συνθήματα, αμερικανικές σιδερογροθιές, βάρβαρο υλικό πορνογραφίας, γκλομπ και ναρκωτικά".

Πάντως, στο Παρίσι, ο στρατηγός Ξαβιέ Ντελκούρ υπαρχηγός επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφού δήλωσε ότι Γάλλοι στρατιώτες της KFOR ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στη γαλλική ζώνη ελέγχου της Μιτροβίτσα, υπογράμμισε πως ακόμη "ούτε έχουν εντοπιστεί ομαδικοί τάφοι, ούτε έχει προσδιοριστεί ο αριθμός τους"!

"Υπάρχει ένταση μεταξύ του σερβικού πληθυσμού εξαιτίας φόβων για τη δράση του UCK" πρόσθεσε ο Γάλλος στρατηγός, διευκρινίζοντας με νόημα πως αποστολή των Γάλλων στρατιωτών είναι "η προστασία του πληθυσμού του Κοσσόβου στο σύνολό του, χωρίς διάκριση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ