Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Γιέλτσιν κοστίζει ακριβά

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Πάρα πολύ ακριβά κοστίζει στο δημόσιο, στην ουσία στο ρωσικό λαό, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν. Σχετικά μ' αυτό, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας Νίνα Ντανίλοβα παρουσίασε στους δημοσιογράφους ορισμένα στοιχεία από ανεξάρτητους ειδικούς οικονομολόγους. Ετσι, για παράδειγμα, μόνο για την εξυπηρέτηση και τη θεραπεία του Γέλτσιν καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του πλήρωσαν οι Ρώσοι πολίτες 283.000.000 δολάρια. Μόνο η μια μέρα παραμονής στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας του μονίμως ασθενή προέδρου κοστίζει 300 περίπου δολάρια και, όπως είναι γνωστό, ο Γέλτσιν περνάει τον περισσότερο καιρό στο νοσοκομείο, παρά στο Κρεμλίνο. Στη συνέχεια, η Ντανίλοβα ανέφερε ακόμα ένα πιο ουσιαστικό κονδύλι (ζημιών) από μια σειρά επισκέψεις που έπρεπε να πραγματοποιήσει στο εξωτερικό ο "ακριβός πρόεδρος" και αναβλήθηκαν. Ορισμένες φορές αυτές οι επισκέψεις ματαιώνονταν σχεδόν την τελευταία στιγμή, όταν δεν μπορούσε πλέον να διορθωθεί κάτι. Απ' αυτό η χώρα ζημιώθηκε με πάνω από 3 δισ. ρούβλια. Επίσης, οι οικονομολόγοι υπολόγισαν και τις απώλειες από την πτώση των μετοχών στην αγορά αξιών, τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του ρουβλιού που έχουν σχέση με τις διακυμάνσεις της υγείας του Γέλτσιν, απώλειες που ανέρχονται στο ποσό των 50 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο έλεγχος των πιστώσεων που χορήγησε το ΔΝΤ και η Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, έδειξε ότι "ουσιαστικά καμία πίστωση δεν πήγε στον προορισμό της". Η Επιτροπή παρέδωσε όλα τα σχετικά υλικά στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας.

Μέσα σ' αυτό το φόντο της ριζωμένης στη χώρα πρακτικής της σπατάλης και της καταλήστευσης σε υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρήματος, η Κρατική Δούμα ψήφισε με την πρώτη ανάγνωση το κυβερνητικό νομοσχέδιο "Το καταναλωτικό καλάθι στο σύνολο της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, το μερίδιο προϊόντων διατροφής στη δομή του κατά μέσον όρο κατώτερου ορίου διαβίωσης κατά κεφαλήν θα μειωθεί από το 62,4% στο 51,5%. Αυτό σημαίνει ότι μ' έναν πάρα πολύ ακριβό πρόεδρο και σε συνθήκες συνεχιζόμενης καταλήστευσης του λαού, η πλειονότητα των Ρώσων θα χρειαστεί για άλλη μια φορά να σφίξει ακόμα περισσότερο το λουρί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ