Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

ΣΕΟΥΛ.-

Ηρεμία επικράτησε, και χτες, στην αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας, δύο ημέρες μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα πολεμικά πλοία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Νότιας Κορέας, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί μια βορειοκορεατική τορπιλάκατος και να υποστούν σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον, άλλα 4 βορειοκορεατικά πολεμικά πλοία. Εντούτοις, ο αμερικανικός στόλος ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή υποστηρίζοντας τα συνήθη περί "διαφύλαξης της ειρήνης", ενώ κατέστη σαφές ότι τα αμερικανικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή "μέχρις ότου κριθεί ότι έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση".

Αργά χτες το απόγευμα, έφθασαν στην αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας τα αμερικανικά καταδρομικά "Vincennes" και "Mobile Bay". Το πρώτο απέπλευσε, την Τετάρτη, από τη βάση του στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, ενώ το δεύτερο βρισκόταν, ήδη, στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα. Στη νοτιοκορεατική ναυτική βάση Τσινχαέ έφθασαν, χτες, και δύο αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το "Kamehameha" και το "Buffallo". Ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, Τζεφ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή "μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα", ισχυρίστηκε ότι στόχος τους είναι "η διατήρηση της ειρήνης" και χαρακτήρισε "άσχετη με την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, την άφιξη στη Νότια Κορέα των δύο υποβρυχίων". Εκτός, όμως, από τις θαλάσσιες δυνάμεις, ο Μάικ Ντάμπλντέι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα αποσταλεί και "μικρός αριθμός αμερικανικών μαχητικών τύπου "ΕΑ 6Β", τα οποία θα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες περιπολίες πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα". Ο Ντάμπλντέι δε διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των αεροσκαφών αυτών.

Εκτός, όμως, από την έντονη αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα, στην επίμαχη περιοχή επικρατούσε, χτες, ηρεμία και κανένα στρατιωτικό πλοίο, είτε της Λαϊκής Δημοκρατίας είτε της Νότιας Κορέας δεν εμφανίστηκε. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Τσα Γιουνγκ Κου, στην περιοχή έπλεαν, μόνο, βορειοκορεατικά αλιευτικά χωρίς να προκαλούν πρόβλημα, και εκτίμησε ότι "οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών αποδεικνύουν πως η κρίση αποκλιμακώθηκε". Παρά την ηρεμία, όμως, ομιχλώδες παρέμενε και χθες το τοπίο σχετικά με τη συνάντηση κυβερνητικού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στο Πεκίνο, και είναι η πρώτη τους τελευταίους 14 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ