Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ευρωπαϊκό "παζάρι" όπλων, σε τιμές ευκαιρίας, στήνει ο "UCK"...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλλη μια αποκάλυψη για τις "επιδόσεις" του "UCK" στο λαθρεμπόριο όπλων που ήρθε στο φως, αυτή τη φορά, από τη βρετανική εφημερίδα "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ", έθεσε χτες σε κατάσταση ετοιμότητας τις τελωνειακές υπηρεσίες της Γηραιάς Αλβιόνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έμποροι όπλων στη Βρετανία δέχτηκαν "προσφορές" για την πώληση 140 τόνων εκρηκτικών, αυτόματων όπλων, ναρκών και εκτοξευτήρων ρουκετών προερχόμενα από τον "UCK". "Παρά τη συμφωνία που είχε συνάψει ο "UCK" με το ΝΑΤΟ για την παράδοση όπλων, στη Βρετανία πωλούνται τμήματα του οπλοστασίου της οργάνωσης", σημειώνει η εφημερίδα, που παραθέτει, μάλιστα, και δήλωση του βουλευτή των "Εργατικών", Αλαν Σίμπσον, σύμφωνα με τον οποίο "ο βρετανικός λαός θα εκπλαγεί εάν πληροφορηθεί πως οι Κοσσοβάροι που βοηθήσαμε, τώρα πωλούν το οπλοστάσιό τους...". Δράττοντας της αφορμής, ο βουλευτής Σίμπσον κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να "υπενθυμίσει" από την πλευρά του στους ηγέτες του "UCK" το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε κάνει με το ΝΑΤΟ σε σχέση με την "παράδοση και όχι πώληση όπλων με σκοπό το κέρδος"!

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφεται πως τον τελευταίο καιρό ένας αριθμός εμπόρων όπλων εμφανίζονται ως πράκτορες που δρουν στο όνομα του "UCK". Μια τέτοια "προσφορά" για την αγορά αυτόματων πυροβόλων όπλων τύπων "ΑΚΜ" και "ΑΚ - 47", ρωσικών αντιαρματικών όπλων τύπου "RPG - 7", αλλά και σύγχρονων εκτοξευτήρων ρουκετών και πυροβόλων όπλων τύπου "M2HB Browning" (!) δέχτηκε και Βρετανός έμπορος όπλων από τα Τσάνελ Αϊλαντς. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού προς συντάκτες της εφημερίδας, πράκτορες του "UCK" διαθέτουν προς πώληση ακόμη και τις απαγορευμένες στη Βρετανία νάρκες "κατά προσωπικού", οι οποίες πωλούνταν έκαστη προς 60 δολάρια, πολύ κάτω του συνήθους κόστους των 200 δολαρίων...

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην περίπτωση ενός άλλου Βρετανού επιχειρηματία που δέχτηκε προσφορά για την πώληση 140 τόνων εκρηκτικού υλικού "ΤΝΤ" με το κιλό να τιμάται προς 20 δολάρια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η τιμή των εκρηκτικών που του δόθηκε ήταν διπλάσια από την τιμή της αγοράς με αντάλλαγμα τη μη παροχή άδειας ή άλλων απαραίτητων εγγράφων για την πώληση του υλικού. "Το πρώτο πράγμα που μου είπαν οι ντίλερ ήταν πως ο οπλισμός προέρχεται από τον "UCK"" σημείωνε στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ο παραπάνω επιχειρηματίας.

Πηγές της "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" στην Πρίστινα σημείωναν πως τεράστιες ποσότητες όπλων βγαίνουν από το Κοσσυφοπέδιο και διοχετεύονται σε χώρες της Δύσης "δίχως να συναντάται η παραμικρή δυσκολία ακόμη και στις πιο μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων"! Από το ίδιο δημοσίευμα δε λείπει σχόλιο του Βρετανού αντισυνταγματάρχη Ρόμπιν Χοντζς που διοικεί τη δύναμη των Βρετανών στρατιωτών που συμμετέχει στην "KFOR": "Δεν εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε πως όπλα του "UCK" βρίσκονται στη Γερμανία και στη Βρετανία... Τα μόνα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου που φυλάσσονται από τις δυνάμεις της "KFOR" είναι αυτά με τη Σερβία"!

Ωρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έθεσε από χτες σε κατάσταση ετοιμότητας τις τελωνειακές υπηρεσίες λόγω των πληροφοριών πως Αλβανοί του "UCK" θα προσπαθήσουν να πουλήσουν σημαντικές ποσότητες όπλων στη Βρετανία.

"Δεν έχουν αρχίσει προς το παρόν επίσημες έρευνες, αλλά παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις πληροφορίες αυτές, ενώ έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας οι τελωνειακές υπηρεσίες και αναζητούμε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του λαθρεμπορίου" δήλωσε χτες το μεσημέρι εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συμφωνία για εκτόνωση κρίσης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για χτες διαδήλωση Κοσσοβάρων Αλβανών στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Διοικητές του "UCK" και παράγοντες της πόλης ανακάλεσαν την απόφασή τους για την πορεία των διαδηλωτών μετά τη συμφωνία που έκαναν με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της "KFOR". Ως εκ τούτου, το περασμένο 24ωρο δεν επαναλήφθησαν οι συνήθεις συγκρούσεις της περασμένης βδομάδας ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς και Γάλλους στρατιώτες της "KFOR"...

Οπως ανακοινώθηκε, η παραπάνω συμφωνία προβλέπει την επιστροφή 25 οικογενειών Κοσσοβάρων Αλβανών ανά 24ωρο στις σερβοκατοικούμενες περιοχές της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με το "δήμαρχο" της πόλης (και στέλεχος του "UCK") Αντίμ Ρεξχέπι, αρχικό αίτημα της αλβανικής πλευράς ήταν η επιστροφή 100 από το σύνολο των 1.200 οικογενειών Κοσσοβάρων Αλβανών ανά 24ωρο διαδικασία. Η Μαίρη - Πατ Σιλβέιρα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Πρίστινα, δήλωσε πως η αλβανική πλευρά αποδέχτηκε τελικά το περιεχόμενο μιας "όχι επίσημης", όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνίας.

Το ίδιο 24ωρο, εμφανίστηκε και η πρώτη ομάδα 200 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που επέστρεψε στην επαρχία. Τρία λεωφορεία πέρασαν τα σύνορα Σερβίας και εισήλθαν στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας 200 Σέρβους σιδηροδρομικούς εργάτες. Οι εργαζόμενοι είχαν συνοδεία ανδρών της "KFOR" και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με τζιπ του ΟΗΕ. Ο Τέρι Στιούαρτ, αξιωματούχος του ΟΗΕ, σχολίασε πως "η επιστροφή των 200 Σέρβων είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και έξι βδομάδες".

Ανυπολόγιστες καταστροφές σερβικών μνημείων

Περισσότερα από 200 σερβικά χωριά και 41 εκκλησίες έχουν καταστραφεί στο Κόσσοβο από τον Ιούνιο, οπότε αναπτύχθηκε στην επαρχία η πολυεθνική δύναμη "KFOR", υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Γκλας Γιαβνόστι" ο ορθόδοξος επίσκοπος Ατανάσιγε Ρακίτα.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο, οι Αλβανοί του Κοσσόβου "καταστρέφουν συστηματικά" χωριά και τόπους λατρείας των Σέρβων ακόμη και ναούς του 13ου και 14ου αιώνα. "Οι Σέρβοι που παρέμειναν στο Κόσσοβο δολοφονούνται, πέφτουν θύματα απαγωγής και υφίστανται βασανισμούς και κακομεταχείριση" σημείωσε ο επίσκοπος, λέγοντας πως πολλά από τα εγκλήματα "διαπράττονται παρουσία των ανδρών της "KFOR"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ