Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατούς Ρουάντας - Ουγκάντας

ΚΙΣΑΝΓΚΑΝΙ. -

Το θάνατο τουλάχιστον πενήντα πολιτών προκάλεσαν οι σφοδρές συγκρούσεις, που μαίνονται, τις τελευταίες τρεις μέρες, στην πόλη Κισανγκάνι της ΛΔ Κονγκό ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού της Ρουάντας, που υποστηρίζουν τους αντάρτες της οργάνωσης "Κογκολέζικη Εκστρατεία για τη Δημοκρατία" (ΚΕΔ), και άνδρες του στρατού της Ουγκάντας, που υποστηρίζουν την ομάδα ανταρτών του Ερνεστ Γουάμπα ντία Γουάμπα, ο οποίος και είχε εκτοπιστεί τον περασμένο Μάη από την ηγεσία της ΚΕΔ! Ωστόσο, οι συγκρούσεις δεν είχαν μόνον ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων στον πληθυσμό του Κισανγκάνι, κογκολέζικης πόλης γνωστής για τον αξιόλογο ορυκτό πλούτο της, αλλά έδωσαν τη "χαριστική βολή" στη συμφωνία ειρήνης, που είχε υπογραφεί στις 10 Ιούλη μεταξύ των ηγετών έξι αφρικανικών χωρών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου...

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεν είναι σαφές ποια πλευρά ευθύνεται για την επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων δύο χωρών (Ρουάντας - Ουγκάντας) που έως πρότινος επιτίθενταν από κοινού κατά της κυβέρνησης του ΛΔ Κονγκό... Αξιωματούχοι και των δύο αφρικανικών χωρών εκτόξευαν έως και χτες αλληλοκατηγορίες για την έναρξη των συγκρούσεων, με τον Ρουαντέζο υπουργό κρατικών υποθέσεων Πάτρικ Μαζιμχάκα να διατείνεται πως παρά τις αιματηρές συγκρούσεις καταβάλλονται προσπάθειες για τον τερματισμό τους.

Πάντως, η κατάσταση έως χτες είχε διαμορφωθεί ως εξής: οι ριπές πυροβολικού και όλμων ήταν ασταμάτητες και είχαν τρομοκρατήσει και εγκλωβίσει στις οικίες τους τους πολίτες του Κισανγκάνι. Αφ' ενός, οι δυνάμεις του στρατού της Ρουάντας φαίνονταν να κερδίζουν τον έλεγχο των κεντρικών περιοχών της πόλης, ενώ οι στρατιώτες της Ουγκάντας φάνηκαν να έχουν τον έλεγχο της βασικής οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Κισανγκάνι.

Σύμφωνα με γιατρούς - μέλη οργανώσεων αρωγής, οι βομβαρδισμοί αστικών περιοχών του Κισανγκάνι έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον πενήντα αμάχων. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές στάθηκαν αδύνατον να επιβεβαιωθούν από άλλη πλευρά...

Παρά τις σκληρές συγκρούσεις και την ως εκ τούτου διακύβευση της περιφερειακής συμφωνίας ειρήνης που είχε ανακοινωθεί στις 10 Ιούλη, διπλωμάτες από τη Νότια Αφρική και τη Ζάμπια επιχειρούσαν το περασμένο 24ωρο να πείσουν τον πρόεδρο της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι και τον αντιπρόεδρο της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, να συναντηθούν στην Καμπάλα, για να συζητήσουν με σκοπό την επίλυση της κρίσης. Παρούσα στη συνάντηση είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν και η Γκέιλ Σμιθ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Αφρικανικών Υποθέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η Σμιθ προτού μεταβεί στην Ουγκάντα είχε ήδη από χτες το μεσημέρι συναντηθεί με τον Ρουαντέζο αντιπρόεδρο Καγκάμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ