Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Πούτιν έλαβε την έγκριση της Δούμας

ΜΟΣΧΑ.- Ο 4ος πρωθυπουργός που διόρισε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μέσα σε 17 μήνες έλαβε χτες την έγκριση μιας μάλλον απρόθυμης κρατικής Δούμας, η οποία συναίνεσε απλώς και μόνο για να αποφευχθεί μια σύγκρουση με τον "απρόβλεπτο" Πρόεδρο και το συνακόλουθο πολιτικό χάος.

Με ψήφους 233-84, ο 46χρονος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θήτευσε στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και - κάτι πολύ σημαντικότερο - πρόσκειται στους "κοντινούς" προς τον Γιέλτσιν "μεταρρυθμιστές" νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, αναλαμβάνει και τυπικά καθήκοντα. Ο ίδιος δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει στις θέσεις τους τους περισσότερους υπουργούς του προκατόχου του, Σεργκέι Στεπάσιν.

Νωρίτερα, ο Πούτιν, μιλώντας στη Δούμα, υποσχέθηκε να "ενισχύσει τις κοινωνικές πολιτικές", για να βοηθήσει τους Ρώσους που έχουν περιπέσει σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Πρόκειται όμως περισσότερο για μια ευχή παρά για την εξαγγελία μιας ρεαλιστικής πολιτικής. Οπως είπε ο ίδιος "σε ένα μεγάλο βαθμό, η οικονομική πολιτική θα αποτελέσει συνέχεια της πορείας των προκατόχων μας".

"Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (σ. σ. προς την "οικονομία της αγοράς") που ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, πρέπει να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων", είπε ο νέος πρωθυπουργός. Η δήλωσή του αυτή - εκτίμησε ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στη Μόσχα - αποσκοπούσε στο να "εξευμενίσει" τους κομμουνιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες που δημιουργεί η βίαιη διαδικασία μετάβασης στον καπιταλισμό, που διαρκεί επί 8ετία.

Ο Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός και με την προσωνυμία "γκρίζος καρδινάλιος", τοποθετήθηκε υπέρ μιας πιο "επιθετικής στάσης" στην εξωτερική πολιτική, παραδέχτηκε πάντως ότι οι στόχοι της παραμένουν απαράλλακτοι. "Η Ρωσία δεν πρέπει να είναι ντροπαλή (όσον αφορά) για τα συμφέροντά της", είπε.

Οι κομμουνιστές είχαν ξεκαθαρίσει το μεσημέρι ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συγκεκριμένη γραμμή - υπέρ ή εναντίον του Πούτιν - ενώ ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, δήλωσε ότι οι βουλευτές θα ψήφιζαν "κατά συνείδηση".

Σε περίπτωση απόρριψης του Πούτιν επί τρεις συνεχόμενες ψηφοφορίες, το ρωσικό Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα για τον Πρόεδρο να διαλύσει τη Δούμα και να καλέσει βουλευτικές εκλογές. Με τις εκλογές να απέχουν μόλις ως το Δεκέμβρη, η Δούμα εμφανίστηκε απρόθυμη να επισπεύσει τη διαδικασία.

Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν τις τελευταίες μέρες ότι ο Γιέλτσιν πρόκειται να επιβάλει καθεστώς "έκτακτης ανάγκης", λόγω της πολεμικής έντασης στο Νταγκεστάν, ώστε να μπορέσει να αναβάλει τις εκλογές του Δεκέμβρη, αλλά και την προεδρική εκλογή το επόμενο καλοκαίρι. Ο Γιέλτσιν διέψευσε χτες το σενάριο.

"Και πάλι σταθερά και αποφασιστικά δηλώνω ως ο Πρόεδρος του κράτους: Δε θα υπάρξει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης", είπε ο Γιέλτσιν, μιλώντας προς δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο.

Στο Νταγκεστάν αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Πούτιν, συνδέοντας το θέμα με τις εκλογές. "Βασικός στόχος (μας) είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση του νόμου και της τάξης", είπε, "και να οδηγηθούμε σε δίκαιες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές".

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει, συνομολογούν αναλυτές, μια σειρά ακανθωδών προβλημάτων. Η κρίση στο Νταγκεστάν απαιτεί σκληρότητα, αλλά και λεπτούς χειρισμούς, η οικονομία εξακολουθεί - παρά τις "κορόνες" του Γιέλτσιν περί "ανάκαμψης" χτες - να καρκινοβατεί, ο κοινωνικός ιστός παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης, η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη. Εκτός αυτού, πρέπει να "προσέχει" και τον ίδιο τον μέντορά του, τον Γιέλτσιν, ο οποίος δηλώνει μεν ότι προορίζει τον Πούτιν για "διάδοχό του" το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι απίθανο να αλλάξει διαθέσεις - όπως το συνηθίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ