ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επεξεργασία συμφωνίας εκεχειρίας

Αν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται, συναντήθηκε ο Α. Λέμπεντ με τον στρατιωτικό αρχηγό των Τσετσένων αυτονομιστών, Α. Μασχάντοφ

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Καθώς συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, και οι Τσετσένοι αντάρτες ελέγχουν ακόμα τις περισσότερες περιοχές του κέντρου, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Τσετσένων ανταρτών να επεξεργαστούν συνθήκη εκεχειρίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Γκρόζνι.

Ετσι, ο πρόσφατα διορισμένος προσωπικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στην Τσετσενία, Αλεξάντρ Λέμπεντ, και ο στρατιωτικός αρχηγός των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, συμφώνησαν να επεξεργαστούν συμφωνία εκεχειρίας για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

"Αυτή τη στιγμή (χτες το απόγευμα), ο στρατιωτικός διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων, στρατηγός Πουλινόφσκι και ο Μασχάντοφ συζητούν τις λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας στο Γκρόζνι... Αν συμφωνήσουν η εκεχειρία μπορεί ν' αρχίσει να ισχύει από αύριο (δηλαδή σήμερα) το πρωί", δήλωσε ο Λέμπεντ μετά την επιστροφή του στη Μόσχα.

Μετά την άφιξή του στη Μόσχα, ο Λέμπεντ ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Τσετσενία. Με ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γιέλτσιν ανέφερε ότι οι "προτάσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης... γενικά, έλαβαν την έγκριση του Προέδρου".

Ο Λέμπεντ επέκρινε τη ρωσική Κρατική Επιτροπή της Τσετσενίας, της οποίας ηγείται ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, λέγοντας ότι αδράνησε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει από τον Γιέλτσιν να υπογράψει σύντομα διάταγμα, που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει το συντονισμό των κινήσεων για τη διευθέτηση της κρίσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ", ο Λέμπεντ και ο Μασχάντοφ συμφώνησαν "κατά 95% για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις της Τσετσενίας με τη Μόσχα". Ο Λέμπεντ πρότεινε μια "νέα προσέγγιση" στην τσετσενική σύρραξη και ο Μασχάντοφ συμφώνησε με "το σχέδιο που πρότεινε ο Λέμπεντ".

"Αποκαταστάθηκε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος", ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μπαρχάτοφ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν "οι όροι για διμερή κατάπαυση του πυρός και για την αποχώρηση των αυτονομιστών μαχητών" από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Διαψεύδοντας, κατά κάποιο τρόπο, τις τελευταίες δηλώσεις τους, πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει το κέντρο του Γκρόζνι, οι ρωσικές αρχές παραδέχτηκαν χτες ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων αυτονομιστών ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Γκρόζνι έπειτα από μάχες επτά ημερών, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ".

"Οι Τσετσένοι μαχητές δε σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την πόλη και ετοιμάζουν την άμυνά τους: οχυρώνουν τις θέσεις βολής, τοποθετούν νάρκες και στήνουν ενέδρες", δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές ελέγχουν και το Αργκούν, ενώ επικρατεί ένταση και στο Γκουρντέρμες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο "Ιτάρ - Τας", επικαλούμενο ανακοίνωση της ρωσικής κυβερνητικής επιτροπής, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 169 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 618 τραυματιστεί, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Αντίθετα, σε ανακοίνωση των Τσετσένων αυτονομιστών τονίζεται ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ότι οι 12 δημοσιογράφοι που είχαν αποκλειστεί σε κυβερνητικό κτίριο, στο κέντρο του Γκρόζνι, από την αρχή των συγκρούσεων, οδηγήθηκαν μαζί με 6 υπαλλήλους στο αεροδρόμιο της Κανκάλα, όπου βρίσκεται η βάση της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Πολλοί τραυματίες του πολέμου στην Τσετσενία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο του Γκρόζνι και να καταφύγουν σε ένα υπόγειο χωρίς γιατρούς, με ελάχιστο οξυγόνο, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τις οβίδες του ρωσικού πυροβολικού. Οι τραυματίες αυτοί είχαν γίνει ανθρώπινη ασπίδα για τους Ρώσους στρατιώτες την Κυριακή, που αναζητούσαν τρόπους να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους από τους Τσετσένους αντάρτες. Λίγο μετά την αποχώρησή τους, η ζώνη περιμετρικά από το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια νοσοκόμα. Οι τραυματίες που δε μεταφέρθηκαν μακριά κατέφυγαν στο υπόγειο ενός καταστήματος.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ανακοίνωσαν την ανησυχία τους και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Η ΕΕ έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Τσετσενία, επισημαίνοντας τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τα δεινά που υφίστανται οι κάτοικοι της μικρής αυτής Δημοκρατίας του Καυκάσου. Ο Κολ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση στην Τσετσενία, αλλά παράλληλα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Ρώσο Πρόεδρο.

ΒΟΣΝΙΑ
Ενταση και κατάσταση ετοιμότητας

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι αρχικές αντιρρήσεις των Σερβοβόσνιων να επιτρέψουν σε επιθεωρητές του ΝΑΤΟ την πρόσβαση σε αποθήκη όπλων τροφοδότησαν προσωρινά, τουλάχιστον, την ένταση στις σερβοκρατούμενες περιοχές της Βοσνίας. Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας από το φόβο πιθανού αδιεξόδου στις επαφές ΝΑΤΟικών και Σερβοβόσνιων, σχετικά με την επιθεώρηση μιας αποθήκης όπλων, αλλά και εξαιτίας πληροφοριών που έκαναν λόγο για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων από Ιρανούς Μουτζαχεντίν κατά Αμερικανών στρατιωτών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναφέρθηκαν και τρεις εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών μέσα στο τελευταίο 48ωρο: μία εκτόξευση χειροβομβίδας αναφέρθηκε χτες στην πόλη Απατίν (160 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου) με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό 60 άλλων. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν ξημερώματα Κυριακής σε στρατιωτική βάση του κροατικού στρατού στη Βοσνία χωρίς ευτυχώς αυτή τη φορά να υπάρξουν θύματα.

Η κατάσταση φάνηκε να εκτονώνεται όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας θα επιτρέψουν τελικώς την επιθεώρηση της αποθήκης όπλων στη βάση "Χαν Πιγιέσακ", 100 χλμ. βορειοανατολικά του Σαράγεβο, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Βέβαια, εκπρόσωπος της IFOR αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν τελικά οι ΝΑΤΟικοί ήθελαν όντως να επιθεωρήσουν την αποθήκη όπλων ή να θέσουν σε εφαρμογή κάποιο από τα σχέδια για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, εναντίον του οποίου, ως γνωστόν, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Απογοητευμένη η Ε. Ρεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κροατία

Σε απόγνωση έφθασε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Ρεν, εξαιτίας των δεκάδων εμποδίων που της βάζει το καθεστώς του Ζάγκρεμπ, για να φρενάρει τις έρευνές της σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σερβικής μειονότητας στην Κροατία. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Ε. Ρεν δήλωσε "πολύ απογοητευμένη από το γεγονός ότι η επιστροφή των Σέρβων στην Κροατία συναντά μεγάλες δυσκολίες", προσθέτοντας ότι ολοένα και αυξάνονται οι απειλές σε βάρος των 10.000 Σέρβων που παρέμειναν στη χώρα αυτή.

Θεομηνία στην Κίνα με εκατοντάδες νεκρούς

ΠΕΚΙΝΟ.-

Στον τρομακτικό αριθμό των 233 ανέρχονται, κατά τις πληροφορίες κινεζικών κρατικών πηγών, οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη νοτιοδυτική Κίνα. Η μανία της φύσης έπληξε 97 πόλεις και κωμοπόλεις και άφησε άστεγους πάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ο πρώτος προσωρινός απολογισμός της καταστροφής μιλά για ζημιές 192 εκατ. δολαρίων.

Οι κινεζικές αρχές, οι οποίες έχουν αποστείλει μεγάλες δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, αφού 284 κάτοικοι ακόμη φέρονται αγνοούμενοι.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
"Δεν αποσύρει" η Ινδία το "βέτο"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σε ναυάγιο δείχνουν να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, καθώς η ινδική κυβέρνηση "δε θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις" για να αποδεχτεί τη συνθήκη των υπολοίπων πυρηνικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Ι. Κ. Γκουζράλ, δήλωσε χτες ότι στην Ινδία "υπάρχει εθνική συναίνεση κατά της συνθήκης", ενώ απαντώντας σε επιστολή, την οποία απέστειλε στην ινδική κυβέρνηση ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ουόρεν Κρίστοφερ, τόνισε ότι το Νέο Δελχί δε θα άρει το "βέτο" που προβάλλει, αν οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις δε δεσμευτούν για πυρηνικό αφοπλισμό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Βομβιστική επίθεση σε τρένο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση).-

Τρεις φορές προσπάθησαν να ανατινάξουν το τρένο Νο 606 που έκανε τη διαδρομή Αστραχάν - Βόλγκογκραντ. Τη μια φορά η βόμβα βρέθηκε πριν ανατιναχτεί, τη δεύτερη εξερράγη μετά την αποχώρηση των επιβατών. Ομως, χτες το πρωί, βόμβα ανατίναξε το βαγόνι, τραυματίζοντας 8 άτομα, από τους οποίους ο ένας πέθανε μετά από λίγο στο νοσοκομείο.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το βαγόνι, και έτσι, όπως δήλωσαν επιβάτες, μέρος του πατώματος "εξαφανίστηκε" μετά την έκρηξη, ενώ πολλοί επιβάτες βρέθηκαν έξω από το τρένο. Πάντως, οι αρχές δεν αποκλείουν την ανάμειξη των Τσετσένων, αλλά παράλληλα έχουν πάρει υπόψη τους ότι σε κάθε απόπειρα δούλευαν οι ίδιοι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.

ΡΩΣΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο Τσερνομίρντιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. Μάσιν). -

Το Σάββατο ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν εκλέχτηκε από την Κρατική Δούμα, πρωθυπουργός της χώρας. Από τους 450 βουλευτές μόνο 85 ψήφισαν κατά του, παρά το γεγονός ότι ασκήθηκε έντονη κριτική στην πορεία της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της δουλιάς του. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε ότι εφόσον δεν είναι φανερές κάποιες ριζικές αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης, δεν υπάρχει πιθανότητα υπερψήφισης του Τσερνομίρντιν.

Ομως, τα αποτελέσματα της "μυστικής" ψηφοφορίας άφησαν πολλούς έκπληκτους. Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούσαν δεδομένη την επανεκλογή του Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία, όμως, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως 314 βουλευτές θα τον υπερψήφιζαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο οι βουλευτές του Αγροτικού Κόμματος, αλλά και μερικοί κομμουνιστές αποφάσισαν να μη δώσουν την ευκαιρία στον Μπορίς Γιέλτσιν να διαλύσει την Κάτω Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν το Κοινοβούλιο δεν υπερψηφίσει την προεδρική πρόταση για την πρωθυπουργία για τρεις φορές, τότε ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να κηρύξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Πάντως φαίνεται πως οι ηγέτες του ΚΚΡΟ θα δυσκολευτούν να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη του κόμματος σε ό,τι αφορά ζητήματα πειθαρχίας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΑΒΝΤΑ"
Υπάρχει θέση για αυτή την εφημερίδα

Οι φήμες ότι η "Πράβντα" έκλεισε οριστικά είναι υπερβολικές, δήλωσε χτες ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αλεξάντρ Ιλιν, τονίζοντας ότι στη σημερινή Ρωσία υπάρχει θέση για το έντυπο αυτό.

Η εταιρία "Πράβντα Ιντερνάσιοναλ", που εκδίδει την "Πράβντα" από το 1992, έκλεισε το κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα να ανασταλεί η έκδοσή της στις 25 του Ιούλη. Οι διαπραγματεύσεις των αδελφών Θεοδώρου και Χρήστου Γιαννίκου, που ελέγχουν την εφημερίδα, με τη Συντακτική Επιτροπή υπό τον Ιλιν, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα κάποιο αποτέλεσμα.

"Δεν έχουν δικαίωμα να αναστείλουν την έκδοση της εφημερίδας", τόνισε ο Ιλιν και πρόσθεσε ότι "οι απαιτήσεις τους (των αδερφών Γιαννίκου) δεν αφορούν μόνο το προσωπικό, αλλά έναν νέο προσανατολισμό της εφημερίδας προς μια πιο αστική και φιλελεύθερη κατεύθυνση".

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι η εφημερίδα τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει για 5 φορές, όμως κάθε φορά ξανακυκλοφορούσε.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της εφημερίδας από υποστηρικτές της που θέλουν την επανέκδοσή της.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται στο Γκρόζνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ