Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επεξεργασία συμφωνίας εκεχειρίας

Αν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται, συναντήθηκε ο Α. Λέμπεντ με τον στρατιωτικό αρχηγό των Τσετσένων αυτονομιστών, Α. Μασχάντοφ

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Καθώς συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, και οι Τσετσένοι αντάρτες ελέγχουν ακόμα τις περισσότερες περιοχές του κέντρου, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Τσετσένων ανταρτών να επεξεργαστούν συνθήκη εκεχειρίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Γκρόζνι.

Ετσι, ο πρόσφατα διορισμένος προσωπικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στην Τσετσενία, Αλεξάντρ Λέμπεντ, και ο στρατιωτικός αρχηγός των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, συμφώνησαν να επεξεργαστούν συμφωνία εκεχειρίας για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

"Αυτή τη στιγμή (χτες το απόγευμα), ο στρατιωτικός διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων, στρατηγός Πουλινόφσκι και ο Μασχάντοφ συζητούν τις λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας στο Γκρόζνι... Αν συμφωνήσουν η εκεχειρία μπορεί ν' αρχίσει να ισχύει από αύριο (δηλαδή σήμερα) το πρωί", δήλωσε ο Λέμπεντ μετά την επιστροφή του στη Μόσχα.

Μετά την άφιξή του στη Μόσχα, ο Λέμπεντ ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Τσετσενία. Με ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γιέλτσιν ανέφερε ότι οι "προτάσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης... γενικά, έλαβαν την έγκριση του Προέδρου".

Ο Λέμπεντ επέκρινε τη ρωσική Κρατική Επιτροπή της Τσετσενίας, της οποίας ηγείται ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, λέγοντας ότι αδράνησε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει από τον Γιέλτσιν να υπογράψει σύντομα διάταγμα, που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει το συντονισμό των κινήσεων για τη διευθέτηση της κρίσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ", ο Λέμπεντ και ο Μασχάντοφ συμφώνησαν "κατά 95% για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις της Τσετσενίας με τη Μόσχα". Ο Λέμπεντ πρότεινε μια "νέα προσέγγιση" στην τσετσενική σύρραξη και ο Μασχάντοφ συμφώνησε με "το σχέδιο που πρότεινε ο Λέμπεντ".

"Αποκαταστάθηκε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος", ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μπαρχάτοφ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν "οι όροι για διμερή κατάπαυση του πυρός και για την αποχώρηση των αυτονομιστών μαχητών" από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Διαψεύδοντας, κατά κάποιο τρόπο, τις τελευταίες δηλώσεις τους, πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει το κέντρο του Γκρόζνι, οι ρωσικές αρχές παραδέχτηκαν χτες ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων αυτονομιστών ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Γκρόζνι έπειτα από μάχες επτά ημερών, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ".

"Οι Τσετσένοι μαχητές δε σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την πόλη και ετοιμάζουν την άμυνά τους: οχυρώνουν τις θέσεις βολής, τοποθετούν νάρκες και στήνουν ενέδρες", δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές ελέγχουν και το Αργκούν, ενώ επικρατεί ένταση και στο Γκουρντέρμες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο "Ιτάρ - Τας", επικαλούμενο ανακοίνωση της ρωσικής κυβερνητικής επιτροπής, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 169 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 618 τραυματιστεί, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Αντίθετα, σε ανακοίνωση των Τσετσένων αυτονομιστών τονίζεται ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ότι οι 12 δημοσιογράφοι που είχαν αποκλειστεί σε κυβερνητικό κτίριο, στο κέντρο του Γκρόζνι, από την αρχή των συγκρούσεων, οδηγήθηκαν μαζί με 6 υπαλλήλους στο αεροδρόμιο της Κανκάλα, όπου βρίσκεται η βάση της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Πολλοί τραυματίες του πολέμου στην Τσετσενία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο του Γκρόζνι και να καταφύγουν σε ένα υπόγειο χωρίς γιατρούς, με ελάχιστο οξυγόνο, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τις οβίδες του ρωσικού πυροβολικού. Οι τραυματίες αυτοί είχαν γίνει ανθρώπινη ασπίδα για τους Ρώσους στρατιώτες την Κυριακή, που αναζητούσαν τρόπους να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους από τους Τσετσένους αντάρτες. Λίγο μετά την αποχώρησή τους, η ζώνη περιμετρικά από το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια νοσοκόμα. Οι τραυματίες που δε μεταφέρθηκαν μακριά κατέφυγαν στο υπόγειο ενός καταστήματος.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ανακοίνωσαν την ανησυχία τους και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Η ΕΕ έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Τσετσενία, επισημαίνοντας τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τα δεινά που υφίστανται οι κάτοικοι της μικρής αυτής Δημοκρατίας του Καυκάσου. Ο Κολ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση στην Τσετσενία, αλλά παράλληλα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Ρώσο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ