ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επικίνδυνες προτάσεις
  • Κρύβουν κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών οι προτάσεις για τον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων και του τρόπου λειτουργίας τους
  • Αρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων για τη λειτουργία της Βουλής, τα κόμματα και τον εκλογικό νόμο

Μια σειρά από προτάσεις που περιέχονται στην ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων που αφορούν τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα και συζητήθηκαν χθες, είναι επικίνδυνες, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση που έχει κάνει το ΚΚΕ ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση όχι μόνο δεν οδηγεί μπροστά, αλλά αντίθετα συνιστά μία οπισθοδρόμηση. Τέτοιες είναι οι προτάσεις για τον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων ή για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων.

Το επικίνδυνο των διατάξεων αυτών επισήμανε στην εισήγησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι η πρόταση για έλεγχο όχι μόνο των προεκλογικών δαπανών αλλά όλων, ανοίγει το δρόμο για έλεγχο στη λειτουργία των κομμάτων. Υπογράμμισε δε, ότι το Σύνταγμα του 1975 είχε μία προσεκτική διατύπωση, γιατί ακριβώς υπήρχε πρόσφατη η πικρή εμπειρία για το τι κινδύνους κρύβουν τέτοιες διατάξεις όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Μάλιστα, για δείξει σε τι καταστάσεις μπορεί να οδηγηθούμε στο όνομα δήθεν της διαφάνειας, διάβασε ένα απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Γ. Βαρβιτσιώτη για το τι έγινε στην Αμερική.

Σύμφωνα με αυτό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ηνωμένων Πολιτειών εξαιρέθηκε από τον έλεγχο με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, γιατί έκρινε ότι ο έλεγχος στις πηγές των εσόδων του θα οδηγούσε σε απειλές, προσβολές της προσωπικότητας και αντεκδικήσεις, είτε από κρατικές υπηρεσίες, είτε από ιδιώτες.

"Είναι φανερό, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, τι εξελίξεις δρομολογούνται αν θεσμοθετηθούν τέτοιες διατάξεις. Διώξεις των μη αρεστών κομμάτων, διώξεις των φίλων και των οπαδών τους. Και το κυνήγι μαγισσών που ξετυλίγεται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όχι μόνο σε μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων αλλά και σε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς, τα λέει όλα". Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για συνταγματική διάταξη που θα ελέγχει τη "δημοκρατική λειτουργία", υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η εκάστοτε κυβέρνηση και οι δικαστές θα ελέγξουν τα κόμματα για τη δημοκρατική τους λειτουργία.

"Τέτοιες διατάξεις, είπε, αποσκοπούν στο να θέσουν τα κόμματα κάτω από την κηδεμονία της κυρίαρχης σήμερα τάξης. Είναι διατάξεις που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για νέες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, όπως προτείνονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και βρίσκουν σύμφωνο στα οικονομικά των κομμάτων και τον ΣΥΝ".

Οσον αφορά τη βουλευτική ασυλία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η υπάρχουσα διάταξη είναι επαρκής και αποτελεί μία δημοκρατική κατάκτηση, ενώ για τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ότι υποστηρίζει την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, αλλά το ΚΚΕ θα αγωνιστεί για την πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων, σε αντίθεση με την πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό διατηρούν περιορισμούς για ορισμένες κατηγορίες.

Τόνισε ότι η πρόταση για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου για τους μετανάστες είναι μια διάταξη που ανοίγει δρόμους για τη νόθευση της θέλησης του εκλογικού σώματος, όπως έδειξε και η ανάλογη εμπειρία στο μαζικό κίνημα. Ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και παρουσίασε προτάσεις για την αναβάθμιση της Βουλής. Τέτοιες είναι ο περιορισμός της ασυδοσίας της κυβέρνησης, η ενίσχυση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης, αλλά και του λαού με πρόταση νόμου υπογεγραμμένη από 20.000 πολίτες. Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και διεύρυνση του διακομματικού ελέγχου στις υπηρεσίες.

Σήμερα είπε ο Αχ. Κανταρτζής, η Βουλή έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή των αποφάσεων της ΕΕ και έρχεται εκ των υστέρων να εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας σε αποφάσεις που έχουν παρθεί σε άλλα κέντρα.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Το επικίνδυνο της διάταξης για τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων επισήμανε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, φέρνοντας και αυτός ως παράδειγμα την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ για τα οικονομικά του ΚΚ ΗΠΑ. Οι φόβοι μας, είπε, εντείνονται πολύ περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαδικασία συγκρότησης αυταρχικών μηχανισμών, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλωστε, τόνισε, οι σχετικές διατάξεις και άλλων Συνταγμάτων της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας, έχουν δείξει ότι αυτές χρησιμοποιούνται σε βάρος των μικρών και "ανεπιθύμητων" κομμάτων. Τους ίδιους κινδύνους εμπεριέχει και η πρόταση της ΝΔ για τον έλεγχο της "δημοκρατικότητας" των κομμάτων, καθώς ο καθένας θα μπορεί να υποβάλει μηνύσεις εναντίον ενός κόμματος για οποιοδήποτε θέμα κρίνει.

Ο Ορ. Κολοζώφ ζήτησε η αναθεώρηση για τον "περιορισμό των περιορισμών" στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων να φτάσει μέχρι τέλους, κατοχυρώνοντας δικαιώματα και στα Σώματα Ασφαλείας, στους δικαστικούς και τους στρατιωτικούς.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η απλή αναλογική πρέπει να είναι πάγιο εκλογικό σύστημα και όχι εργαλείο του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος για τακτικούς ελιγμούς, ενώ αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα θέμα ως προς το πώς χειρίζεται η Βουλή το θέμα της βουλευτικής ασυλίας (πρέπει να γίνει πιο αυστηρή είπε) εντούτοις είπε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του καθεστώτος της ασυλίας.

Για τη λειτουργία της Βουλής υπογράμμισε:

"Αυτό που έγινε σήμερα, όταν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική συζήτηση εγκρίθηκε η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα θα είναι καθεστώς". Και αυτό γιατί αφαιρούνται από την Ολομέλεια του Σώματος ουσιαστικές αρμοδιότητες και μεταφέρονται στις επιτροπές, οι οποίες πλέον θα νομοθετούν κιόλας.

Ο Στρ. Κόρακας

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τη στηρίζει και ο ΣΥΝ, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, έρχεται να καλύψει την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου, είπε στην παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα του 1975 είχε μία προσεκτική πρόβλεψη, παίρνοντας υπόψη τις αρνητικές εμπειρίες της περιόδου εκείνης. Αλλωστε, τόνισε, το ΚΚΕ έχει αρνητική πείρα, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία άλλων κομμουνιστικών κομμάτων. Στις ΗΠΑ, είπε, υπήρχαν άνθρωποι που εκτελέστηκαν γιατί έδωσαν συνδρομή στο εκεί Κομμουνιστικό Κόμμα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, μένουν στο απυρόβλητο όσοι οργιάζουν στις προεκλογικές περιόδους, φέρνοντας για παράδειγμα υποψήφιους της Α' Αθηνών με δεκάδες εκλογικά κέντρα που δήλωσαν δαπάνες μόλις 10 ή 15 εκατομμυρίων.

Με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προτάσεις για τη λειτουργία της Βουλής, τονίζοντας ότι θα υποβαθμιστεί η Ολομέλεια του Σώματος, τα νομοσχέδια θα περνάνε από τις επιτροπές για να αποφεύγεται η δημοσιότητα και οι λαϊκές αντιδράσεις.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ενότητα

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο να ανοίξει συζήτηση για το θέμα των εξουσιών και της επιστροφής ορισμένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ στην παρέμβαση του στη Βουλή προχθές το βράδυ, κατά τη συζήτηση της ενότητας των άρθρων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι όταν έγινε η αναθεώρηση το 1985 δε μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή, αλλά πέρασαν στον πρωθυπουργό.

"Βεβαίως, είπε, θα ήμασταν υπέρ μίας αναθεώρησης, όπου μία σειρά από τέτοιες αρμοδιότητες περνάνε στην ελληνική Βουλή με την έννοια της αναβάθμισής της και όχι της αναβάθμισης που πάει να γίνει με την αναθεώρηση αυτού του Συντάγματος, που ουσιαστικά υποβαθμίζει τη Βουλή και τη μετατρέπει σε πρωτοκολλητή αποφάσεων που θα παίρνονται έξω από τη χώρα μας".

Σχετικά με τα δημοψηφίσματα, τόνισε ότι ήδη με την υπογραφή των Συμφωνιών του Μάαστριχτ, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα από το ΚΚΕ και σήμερα έχει αποδειχθεί ότι για τέτοιου είδους βασικά ζητήματα σε όλα ή στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συνέχεια αναφέρονται οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, προχωρούν σε δημοψηφίσματα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί την πρωτοβουλία για τα δημοψηφίσματα την έχει η κυβέρνηση και σε ορισμένα ζητήματα ειδικές πλειοψηφίες της Βουλής. "Θα έπρεπε, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, να έχει τη δυνατότητα από τα κάτω ένας ορισμένος αριθμός ατόμων να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, να προτείνει, να ανοίγει τη διαδικασία δημοψηφισμάτων σε μεγάλα σοβαρά ζητήματα, ακόμα και για ορισμένους νόμους που απασχολούν ευρύτερα την κοινή γνώμη".

Στην πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση της διαβόητης "Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής" αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας:

"Γιατί θέλει η κυβέρνηση να οχυρώσει συνταγματικά την ΟΚΕ; Δεν είναι τυχαίο, αφού είμαστε μάρτυρες τελευταία μίας φιλολογίας που μας προέκυψε από τις Βρυξέλλες.

Κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή εργάτης, βιομήχανος, μικροαστός, αγρότης ανακατεύονται στο ίδιο τσουβάλι και βγάζουν τον κοινωνικό εταίρο. Καματερό, Κολωνάκι, Περιστέρι, Εκάλη ανακατεύονται και βγαίνει ο κοινωνικός εταίρος. Επίσης, έχει ενταθεί η φιλολογία περί τοπικών κοινωνιών, περί ευρύτερων κοινωνιών. Χάθηκαν από το λεξιλόγιό μας σπουδαίες λέξεις, όπως λαός, εργάτης, υπάλληλος, συνταξιούχος, αγρότης, βιομήχανος. Είναι λέξεις από την πλούσια γλώσσα μας από τα λεξικά. Θέλουν να μας κάνουν όλους κοινωνικούς εταίρους.

Για να μπορέσουν να περάσουν ιδεολογικά ένα στέγαστρο πάνω στον κοινωνικό εταίρο ανακάλυψαν την ΟΚΕ που τα καλύπτει όλα ιδεολογικά. Εάν βάλουμε μία φράση μέσα στο Σύνταγμα, που να λέει ότι δεν υπάρχει πάλη των τάξεων, τότε αυτή θα καταργηθεί; Δεν καταργείται, γιατί αυτή είναι η δομή της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συνταγματική κατοχύρωση της ΟΚΕ με την τριμερή ταξική συνεργασία. Δε γίνεται".

Μέλη του ΚΚΕ "καταθέτουν" τον οβολόν τους, την οικονομική υποστήριξη των φίλων και οπαδών του Κόμματος, στηρίζοντας τους αγώνες του λαού μας για τα δικαιώματά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ