ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ USB ΙΤΑΛΙΑΣ
Επιχειρήθηκε να σταλούν όπλα στην Ουκρανία μεταμφιεσμένα σε «ανθρωπιστική βοήθεια»

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να φορτώσουν τα αεροπλάνα και καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο

«Από το αεροδρόμιο της Πίζας επιχειρήθηκε να σταλούν όπλα στην Ουκρανία μεταμφιεσμένα σε "ανθρωπιστική βοήθεια"», τονίζεται σε καταγγελία του Συνδικάτου USB της Ιταλίας.

Στην καταγγελία του Συνδικάτου αναφέρονται τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι αρνούνται να φορτώσουν τα αεροπλάνα και καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 19 Μάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου USB Ιταλίας εργαζόμενοι του πολιτικού αεροδρομίου Galileo Galilei στην Πίζα ενημέρωσαν για ένα πολύ σοβαρό γεγονός: "Ανθρωπιστικές" πτήσεις που αναχωρούν από το πολιτικό αεροδρόμιο, που θα έπρεπε να είναι γεμάτες με προμήθειες, τρόφιμα, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο για τον λαό της Ουκρανίας που βασανίζεται για βδομάδες από βομβαρδισμούς και μάχες. Αλλά δεν είναι έτσι!

Οταν εργαζόμενοι πήγαν κάτω από το αεροπλάνο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κιβώτια γεμάτα όπλα διαφόρων τύπων, πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Αντιμέτωποι με αυτό το πολύ σοβαρό γεγονός, οι εργάτες αρνήθηκαν να φορτώσουν το φορτίο: Αυτά τα αεροπλάνα προσγειώνονται πρώτα στις βάσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Πολωνία, μετά τα φορτία στέλνονται στην Ουκρανία, όπου τελικά βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, με αποτέλεσμα τον θάνατο εργαζομένων. Το Συνδικάτο USB Ιταλίας καταγγέλλει αυτή την τρομερή υποκρισία, η οποία χρησιμοποιεί κυνικά "ανθρωπιστική" κάλυψη για να συνεχίσει να πυροδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Συνδικάτο USB απαιτεί:

1) Οι δομές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του πολιτικού αεροδρομίου να μπλοκάρουν αμέσως αυτές τις πτήσεις θανάτου που μεταμφιέζονται σε "ανθρωπιστική" βοήθεια.

2) Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να αρνούνται να φορτώνουν όπλα και εκρηκτικά που τροφοδοτούν τον πόλεμο.

Προχωρά σε διαδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη μπροστά από το αεροδρόμιο Galilei (3 μ.μ.) με σύνθημα "Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης, όχι πτήσεις πολέμου!"».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαινοι σε όσους «ευθυγραμμίζονται» με την ΕΕ, «ανησυχίες» για τη ρωσική επιρροή

Την επιλογή της κυβέρνησης της Αλβανίας να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας παίνεψε χτες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, από τα Τίρανα όπου συνέχισε την πολυήμερη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αλβανία πρωτοστάτησε στην προώθηση των ευρωατλαντικών ψηφισμάτων καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Η περιοδεία Μπορέλ ολοκληρώνεται σήμερα με επαφές στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εκπροσωπούμαστε ενωμένοι οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ», εκφράζοντας «ανησυχίες» των Βρυξελλών για το πώς θα υπηρετηθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, καθώς οξύνεται ολόπλευρα η αναμέτρηση με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα - κυρίως Κίνα και Ρωσία - για τη γεωπολιτική και επιχειρηματική επιρροή και στη συγκεκριμένη, κρίσιμης αξίας «γωνιά» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα» στα Δυτικά Βαλκάνια και υποσχέθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν και οικονομικά τις χώρες της περιοχής, ώστε να «αντιμετωπίσουν τις συνέπειες» από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, στα Δυτικά Βαλκάνια είχε επαφές μέχρι τις αρχές της βδομάδας και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που αφού μίλησε για το «πόσο σημαντικές είναι οι αξίες μας για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, για μας ως Γερμανία», πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεισφέρουμε στην περιοχή» και κατέληξε ότι «είναι καθαρή η κεντρική προτεραιότητα που έχουν τα Βαλκάνια στην εξωτερική μας πολιτική».

Μάλιστα, από το Βελιγράδι (που διατηρεί σταθερούς διαύλους με τη Μόσχα) η Μπέρμποκ είπε ότι «εμείς θέλουμε η Σερβία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ» και κάλεσε σε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που θέτει ως προϋπόθεση η λυκοσυμμαχία. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η πρόσφατη ψήφος της Σερβίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «καταγράφηκε καλά».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, είπε ότι η χώρα του στηρίζει τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή, σπεύδοντας να συνδέσει αυτήν τη «σταθερότητα» με τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» αλλά ειδικότερα με το σεβασμό«της θέσης της "Σερβικής Δημοκρατίας" μέσα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Η επισήμανση έρχεται σε μια περίοδο που φουντώνουν παζάρια για τους όρους συνεργασίας της σερβοβοσνιακής πλευράς και της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις για μεγαλύτερη «αυτονόμηση» εγείρουν πλέον όλο και περισσότερο και οι Κροατοβόσνιοι.

Τέλος, ο Βούτσιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «διαφορετικές απόψεις που έχουμε για τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», προσθέτοντας ότι «καταλήξαμε πως ο διάλογος πρέπει να λύσει τα προβλήματα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ