ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς ανατροπή ασφαλιστικών και χειραγώγηση των δημοσιογράφων

Για αφόρητη κατάσταση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, ενώ καταγγέλλει και κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού και... «κατοχύρωση δημοσιογραφικού επαγγέλματος»... Διάβημα και υπόμνημα ΕΣΗΕΑ στο ΕΣΡ

Από παλιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το αγγελιόσημο
Από παλιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το αγγελιόσημο
Θέμα ανατροπής των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών συνθηκών του κλάδου των δημοσιογράφων θέτει η κυβέρνηση διά του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, τη χειραγώγηση του δημοσιογραφικού κόσμου με την προώθηση πρότασης για καθιέρωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για τους δημοσιογράφους! Τα παραπάνω, όπως καταγγέλλεται από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκύπτουν από παρέμβαση συνεργατών του υπουργού στο 1ο Συνέδριο των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών που έγινε το τριήμερο 8-10 του Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο αυτό, ο Κ. Δρούγκας, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, έθεσε θέμα αγγελιόσημου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι, από θεσμικής απόψεως, πρέπει να γίνουν κάποιες επεμβάσεις. Μια διαφορετικού είδους προσέγγιση της σύλληψης, γιατί περί σύλληψης πρόκειται, του αγγελιόσημου. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα, αλλά πρωτίστως είναι θέμα το οποίο πρέπει να προχωρήσει, για να βρει τη λύση του. Προαπαιτεί τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι πρέπει να καθίσουν και να το συζητήσουν με ανοιχτό πνεύμα που να ικανοποιεί όλους»!

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, της κατάργησης δηλαδή του αγγελιόσημου - που είναι ο μοναδικός πόρος του Ταμείου έναντι εργοδοτικής εισφοράς - είχε θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν λίγα χρόνια αλλά, τελικά, μπροστά στις κινητοποιήσεις και την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου, υπαναχώρησε και το ζήτημα της είσπραξής του αγγελιόσημου ρυθμίστηκε με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου τίθεται σε μόνιμη βάση από τους διαφημιστές και τους εκδότες, προς ικανοποίηση των οποίων, προφανώς, επανέρχεται η κυβέρνηση και ζητά επανεξέταση...

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό! Η κυβέρνηση διά των συνεργατών του υπουργού έρχεται να θέσει το ζήτημα της «κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» προτείνοντας την καθιέρωση άδειας ασκήσεως του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, άμεσα ή έμμεσα, με την έγκριση του υπουργού Τύπου! Πρόκειται για μια ακόμα παλιά ιδέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επανέρχεται -και με την προσπάθεια να καθιερωθεί ενιαία δημοσιογραφική ταυτότητα - κάτι που, δυστυχώς, προωθούν ορισμένα κεντροαριστερά στελέχη των δημοσιογραφικών ενώσεων και του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Κάτι τέτοιο εντείνει τον κίνδυνο χειραγώγησης του ίδιου του δημοσιογραφικού κλάδου και, βεβαίως, της ενημέρωσης και, βεβαίως, έχει καταγγελθεί από τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η αποκάλυψη αυτών των κυβερνητικών μεθοδεύσεων προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο δημοσιογραφικό κόσμο. Ετσι, χτες, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ επισκέφθηκε το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό για την «αφόρητη κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ και για τις θέσεις των δημοσιογράφων. Επίσης, για να συζητήσει και τα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα του κλάδου. Ωστόσο, ο Δ. Ρέππας, παρ' όλο που η αντιπροσωπεία ΕΣΗΕΑ -ΠΟΕΣΥ περίμενε αρκετή ώρα, δεν τη δέχτηκε, τελικά. Ετσι, οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων αναγκάστηκαν να πρωτοκολλήσουν το σχετικό υπόμνημα και να καταθέσουν τα πρακτικά του συνεδρίου στο υπουργείο...

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ προηγουμένως πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Βασ. Λαμπρίδη, «για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για θέματα της πληροφόρησης, των εργασιακών σχέσεων, της ασφάλισης των εργαζομένων, αλλά και για θέματα που συνδέονται με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, όπως αναφέρεται, «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και την επιθυμία του ΕΣΡ για στενότερη συνεργασία προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του πολίτη, για πλήρη και ανεμπόδιστη ενημέρωση, διαφάνεια στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων, αλλά και διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στη ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία».

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ - στην οποία συμμετείχαν οι: Ν. Καραντηνός Α' αντιπρόεδρος, Μ. Μαθιουδάκης Γ. Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ Δ. Τσαλαπάτης, Σ. Βούλτεψη και Χρ. Κυρίτσης - ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ, ώστε: Να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική ενημέρωση, όπως έχει ήδη καταγγελθεί, και η παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων. Να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Να τηρηθούν οι διατάξεις που ορίζουν τις αρχές εκπομπών και διαφημίσεων. Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι απ' τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και των οργάνων τους. Να κατοχυρωθούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στους σταθμούς. Να εφαρμοστεί η υποχρέωση για υπογραφή ΣΣΕ κλπ. Ειδικότερη καταγγελία έγινε για τα οξύτατα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον τηλεοπτικό σταθμό «SEVEN», τις τελευταίες μέρες.


Δικαίωμα του λαού η πληροφόρηση

Πλατιά απήχηση έχει το κείμενο - διαμαρτυρία για την ιδιότυπη λογοκρισία, που επιβάλλεται από τα ΜΜΕ σε βάρος πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, κοινωνικών φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων. Το κείμενο έχει υπογραφεί από δεκάδες παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Οι υπογράφοντες παρατηρούν «με έντονη ανησυχία να πλήττεται, με βάναυσο τρόπο, το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για ολόπλευρη και ισότιμη πληροφόρηση. Ιδιαίτερα τη μετεκλογική περίοδο παρατηρείται εντονότατα το φαινόμενο συνεχών αποκλεισμών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά, για μια σειρά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και γενικότερα».

«Το φαινόμενο - τονίζεται στο κείμενο - δεν περιορίζεται σε κόμματα, αλλά αφορά και σε πολιτικές κινήσεις και κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, που επίσης αποκλείονται συστηματικά. Οπως ανάμεσα στα κόμματα επιλέγονται ποια θα συμμετέχουν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων και ποια όχι, έτσι και ανάμεσα σε φορείς και πρόσωπα αποκλείονται εκείνοι που δε συμφέρει και επιλέγονται οι δήθεν "ειδικοί", διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Καταγγέλλεται πως «το θέμα αφορά κυρίως στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, αλλά και στα κρατικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τελευταία κρατούν προσχήματα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, μειώνοντας τις "δόσεις" του αποκλεισμού, ενώ αποκλείουν τελείως το ΔΗΚΚΙ και άλλες αριστερές δυνάμεις».

Η παραπάνω πρακτική χαρακτηρίζεται «αντιδημοκρατική» και υπογραμμίζεται πως οφείλεται, «πρώτα απ' όλα, σε συστηματικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη λαϊκή συνείδηση, τη διαμόρφωση μιας ισοπεδωτικής άποψης υπέρ της "νέας τάξης πραγμάτων", αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη βάση μιας παραπέρα συναίνεσης υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και ο συστηματικός αποκλεισμός όχι μόνο ενεργών κοινωνικών φορέων, αλλά και επισήμων αναγνωρισμένων κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής (ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ) από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης».

Και το κείμενο καταλήγει: «Η μετατροπή της πληροφόρησης, στην πράξη, σε εφαλτήριο για την ανάπτυξη αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών θέτει επί τάπητος την ανάγκη αντίστασης και αναχαίτισης αυτής της επικίνδυνης για το λαό πορείας. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση του λαού ούτε εμπόρευμα είναι, ούτε μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της "νέας τάξης πραγμάτων". Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιστέκονται σ' αυτήν την προσπάθεια φίμωσης. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε αποκλεισμός. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση».

Χτες, προστέθηκαν οι παρακάτω υπογραφές:

Βοϊσκου Ελένη συγγραφέας

Εξαρχάκος Γ. επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κυρίζης Γ. συγγραφέας - εκδότης

Παντής Γ. αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παντή Μπριγκίτε καθηγήτρια ξένων γλωσσών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Φυτσιλής Β. μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ