Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς ανατροπή ασφαλιστικών και χειραγώγηση των δημοσιογράφων

Για αφόρητη κατάσταση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, ενώ καταγγέλλει και κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού και... «κατοχύρωση δημοσιογραφικού επαγγέλματος»... Διάβημα και υπόμνημα ΕΣΗΕΑ στο ΕΣΡ

Από παλιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το αγγελιόσημο
Από παλιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το αγγελιόσημο
Θέμα ανατροπής των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών συνθηκών του κλάδου των δημοσιογράφων θέτει η κυβέρνηση διά του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, τη χειραγώγηση του δημοσιογραφικού κόσμου με την προώθηση πρότασης για καθιέρωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για τους δημοσιογράφους! Τα παραπάνω, όπως καταγγέλλεται από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκύπτουν από παρέμβαση συνεργατών του υπουργού στο 1ο Συνέδριο των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών που έγινε το τριήμερο 8-10 του Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο αυτό, ο Κ. Δρούγκας, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, έθεσε θέμα αγγελιόσημου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι, από θεσμικής απόψεως, πρέπει να γίνουν κάποιες επεμβάσεις. Μια διαφορετικού είδους προσέγγιση της σύλληψης, γιατί περί σύλληψης πρόκειται, του αγγελιόσημου. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα, αλλά πρωτίστως είναι θέμα το οποίο πρέπει να προχωρήσει, για να βρει τη λύση του. Προαπαιτεί τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι πρέπει να καθίσουν και να το συζητήσουν με ανοιχτό πνεύμα που να ικανοποιεί όλους»!

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, της κατάργησης δηλαδή του αγγελιόσημου - που είναι ο μοναδικός πόρος του Ταμείου έναντι εργοδοτικής εισφοράς - είχε θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν λίγα χρόνια αλλά, τελικά, μπροστά στις κινητοποιήσεις και την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου, υπαναχώρησε και το ζήτημα της είσπραξής του αγγελιόσημου ρυθμίστηκε με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου τίθεται σε μόνιμη βάση από τους διαφημιστές και τους εκδότες, προς ικανοποίηση των οποίων, προφανώς, επανέρχεται η κυβέρνηση και ζητά επανεξέταση...

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό! Η κυβέρνηση διά των συνεργατών του υπουργού έρχεται να θέσει το ζήτημα της «κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» προτείνοντας την καθιέρωση άδειας ασκήσεως του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, άμεσα ή έμμεσα, με την έγκριση του υπουργού Τύπου! Πρόκειται για μια ακόμα παλιά ιδέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επανέρχεται -και με την προσπάθεια να καθιερωθεί ενιαία δημοσιογραφική ταυτότητα - κάτι που, δυστυχώς, προωθούν ορισμένα κεντροαριστερά στελέχη των δημοσιογραφικών ενώσεων και του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Κάτι τέτοιο εντείνει τον κίνδυνο χειραγώγησης του ίδιου του δημοσιογραφικού κλάδου και, βεβαίως, της ενημέρωσης και, βεβαίως, έχει καταγγελθεί από τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η αποκάλυψη αυτών των κυβερνητικών μεθοδεύσεων προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο δημοσιογραφικό κόσμο. Ετσι, χτες, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ επισκέφθηκε το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό για την «αφόρητη κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ και για τις θέσεις των δημοσιογράφων. Επίσης, για να συζητήσει και τα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα του κλάδου. Ωστόσο, ο Δ. Ρέππας, παρ' όλο που η αντιπροσωπεία ΕΣΗΕΑ -ΠΟΕΣΥ περίμενε αρκετή ώρα, δεν τη δέχτηκε, τελικά. Ετσι, οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων αναγκάστηκαν να πρωτοκολλήσουν το σχετικό υπόμνημα και να καταθέσουν τα πρακτικά του συνεδρίου στο υπουργείο...

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ προηγουμένως πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Βασ. Λαμπρίδη, «για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για θέματα της πληροφόρησης, των εργασιακών σχέσεων, της ασφάλισης των εργαζομένων, αλλά και για θέματα που συνδέονται με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, όπως αναφέρεται, «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και την επιθυμία του ΕΣΡ για στενότερη συνεργασία προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του πολίτη, για πλήρη και ανεμπόδιστη ενημέρωση, διαφάνεια στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων, αλλά και διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στη ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία».

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ - στην οποία συμμετείχαν οι: Ν. Καραντηνός Α' αντιπρόεδρος, Μ. Μαθιουδάκης Γ. Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ Δ. Τσαλαπάτης, Σ. Βούλτεψη και Χρ. Κυρίτσης - ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ, ώστε: Να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική ενημέρωση, όπως έχει ήδη καταγγελθεί, και η παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων. Να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Να τηρηθούν οι διατάξεις που ορίζουν τις αρχές εκπομπών και διαφημίσεων. Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι απ' τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και των οργάνων τους. Να κατοχυρωθούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στους σταθμούς. Να εφαρμοστεί η υποχρέωση για υπογραφή ΣΣΕ κλπ. Ειδικότερη καταγγελία έγινε για τα οξύτατα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον τηλεοπτικό σταθμό «SEVEN», τις τελευταίες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ