Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανησυχητική ενίσχυση εξοπλισμών...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα προχτές και αφορά την παγκόσμια ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτονται στην 770 σελίδων έκθεση, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες παρουσίασαν το 1999 αύξηση κατά 2,1%. Αύξηση, που είναι αρκούντως ανησυχητική και έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η πρώτη, που ακολουθεί μια δεκαετία συνεχούς μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και έρχεται να διαψεύσει τα όσα λέγονταν -μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης- και συνεχίζουν να λέγονται, για «το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», κλπ., κλπ.

Ακόμη περισσότερο, γιατί -όπως προκύπτει από την έκθεση- η αύξηση δεν οφείλεται σε κάποιες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, που σπαράσσονται από -υποκινούμενες ή όχι- εμφύλιες διαμάχες, αλλά στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, κλπ. Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση, βέβαια, κατέχουν οι ΗΠΑ, με σύνολο δαπανών 269 δισεκατ. δολαρίων ή το 36% του συνόλου των παγκοσμίων δαπανών. Αμέσως, μετά έρχονται η Ιαπωνία και η Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση δαπανών, κατά 7% και ακολουθούν η Βρετανία και η Ιταλία. Οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών - μελών της ΕΕ καλύπτουν το 22% των παγκόσμιων εξοπλιστικών δαπανών, ενώ τα στρατεύματά τους ξεπερνούν σε αριθμό έμψυχου δυναμικού και αυτά των ΗΠΑ.

Λέτε, για πλάκα, να προχωρούν σε αυτές τις τεράστιες δαπάνες..;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ